Po wymianie na nowe opony lekko ściąga w prawo
Strona 1 z 1
Jak w temacie.
Gdy podczas jazdy dam kierownice idealnie na wprost (auto jedzie prosto) i puszczę kierownicę, to po chwili zaczyna lekko ściągać w prawo (kierownica sama skręca odrobinkę w prawo). Wydaje mi się że temat opon można wykluczyć choć na letnich auto jeździło prosto. Ma ktoś pomysł co to może być? Czy to kwestia drobnej regulacji czegoś, geometrii, a może jeszcze czegoś innego?
Gdy podczas jazdy dam kierownice idealnie na wprost (auto jedzie prosto) i puszczę kierownicę, to po chwili zaczyna lekko ściągać w prawo (kierownica sama skręca odrobinkę w prawo). Wydaje mi się że temat opon można wykluczyć choć na letnich auto jeździło prosto. Ma ktoś pomysł co to może być? Czy to kwestia drobnej regulacji czegoś, geometrii, a może jeszcze czegoś innego?
Ostatnio edytowano 11 lis 2009, 14:34 przez Tobo, łącznie edytowano 1 raz
- Od: 16 wrz 2009, 09:30
- Auto: M6'06 GY MZR-CD 121KM
Dopompować powietrza 
MAZDA 3 Mazda 6 CZĘŚCI TEL 790 370 150
opony!
E.
E.
oferuje silnik i części do Mazdy 6 + MPV CiTD Diesel z gwarancją sprawności, nie tylko tą obligatoryjną tzw. rozruchową
Tobo napisał(a):Enduro napisał(a):opony!
Ale co opony!?
Zbyt okrągłe? Za czarne? A może zbyt gumowe?
Wydaje mi się że szkoda Twojego czasu na tego rodzaju porady... szkoda gadać
maja jakas wade, skoro na poprzednich bylo okay!
i to bezposrednio po zminanie pojawil sie ten problem..
obruc/zamien je!
E.
oferuje silnik i części do Mazdy 6 + MPV CiTD Diesel z gwarancją sprawności, nie tylko tą obligatoryjną tzw. rozruchową
Tobo napisał(a):Enduro napisał(a):maja jakas wade, skoro na poprzednich bylo okay!i to bezposrednio po zminanie pojawil sie ten problem..
obruc/zamien je!
Myślisz że całkowicie nowe opony (Pirelli Sottozero) mają wadę?
sorry, widzialem rozne dolegliwosci mechaniczne ,nawet nowych i markowych produktow..
sprawdz opone na maszynie..!
popatrz ile ma gramatury i czy nie "bije" w gore i na boki!
sprawdz date produkcji opony!
a dla pewnosci przemontuj opone na druga strone najlepiej razem z felga,
to przekonasz sie gdzie tkwi problem.
bo na logike to tylko ta opona lub kpl. kolo sa nieidealne!
pozdr.
Enduro
Ostatnio edytowano 11 lis 2009, 13:47 przez Enduro, łącznie edytowano 1 raz
Tobo, proszę o zapoznanie się z tematem:
Witaj na forum MazdaSpeed | FAQ i Regulamin
Praktyczny poradnik dla nowych Forumowiczów i nie tylko.
tj. popraw proszę temat.
Mazda 6 –> Eksploatacja
Witaj na forum MazdaSpeed | FAQ i Regulamin
Praktyczny poradnik dla nowych Forumowiczów i nie tylko.
tj. popraw proszę temat.
Mazda 6 –> Eksploatacja
Pozdor Myjk
czasami jest tak że wystarczy przemienić opony stronami, odwrócić oponę na feldze i nie będzie ściągało. kiedyś tłumaczył mi to szwagier, który jest technologiem w TC Dębica bądź w też tak zwanym Stomilu. każda opona ma tak jakby "stożek" i jak wyjdzie układ że na obydwóch kołach "stożki" będą z tej samej strony to może delikatnie ściągać, najlepszą sytuacją jest gdy "stożki" są po zewnętrznych stronach kół wtedy tak jakby rozciągają równo w obie strony i auto jedzie jak po linijce. może ktoś z tego coś zrozumie
podsumowując
spróbuj zamienić koła miejscami (jeśli te opony NIE są kierunkowe), albo przełóż oponę na jednej feldze![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
podsumowując
spróbuj zamienić koła miejscami (jeśli te opony NIE są kierunkowe), albo przełóż oponę na jednej feldze
![krzywy :]](./images/smilies/krzywy.gif)
Ostatnio edytowano 31 lip 2011, 16:54 przez Lesiu, łącznie edytowano 1 raz
- Od: 1 gru 2005, 12:29
- Auto: 323F BA Z5 :] '96
Lesiu napisał(a):...albo przełóż oponę na jednej feldze
na dwoch przynajmniej!
pozdr.
E.
Niestety okazało się że opony nie są tu winne. Po przekładce najpierw tylnych kół na przednie, później prawej strony na lewą w dalszym ciągu ściąga w identyczny sposób.
Może winna jest geometria?
Ma ktoś jakiś pomysł?
Może winna jest geometria?
Ma ktoś jakiś pomysł?
najpierw kontrola zawieszen
potem geometrii
jesli to nie pomoze
to pozostaje montaz spec. lozysk w przednie amortyzatory
pozdr.
E.
potem geometrii
jesli to nie pomoze
to pozostaje montaz spec. lozysk w przednie amortyzatory
pozdr.
E.
Enduro napisał(a):najpierw kontrola zawieszen
Co rozumiesz przez kontrolę zawieszenia?
Enduro napisał(a):to pozostaje montaz spec. lozysk w przednie amortyzatory
a to ciekawe... rozwiń myśl. Wydaje mi się że auto powinno jeździć prosto bez żadnych "specjalnych" łożysk.
Tobo napisał(a):Enduro napisał(a):najpierw kontrola zawieszen
Co rozumiesz przez kontrolę zawieszenia?Enduro napisał(a):to pozostaje montaz spec. lozysk w przednie amortyzatory
a to ciekawe... rozwiń myśl. Wydaje mi się że auto powinno jeździć prosto bez żadnych "specjalnych" łożysk.
1. sprawdzenie wszystkich silenblockow i stabi
2. aby sprobowac usunac ten problem (wg. mnie fabryczny!)
nalezy zakupic dodatkowe podzespoly w ASO, koszt ok. 300euro,
aby usunac to "sciaganie na prawo"
ale wiem ze niekiedy taka proba nie powiodla...
E.
Po dluzszej trasie sprawdz czy felga jest goraca ( powinna byc ciepla ale nie goraca) . Jesli felga z tej strony na ktora samochod znosi jest cieplejsza to obstawiam ze to klocki hamulcowe lapia.
Moja rada moze byc nie trafiona
chcialem tylko pomoc. pozdro
Moja rada moze byc nie trafiona
- Od: 13 lip 2009, 14:18
- Auto: 323f BA Z5 97r (byla) // VW golf 4
Gdyby ktoś tu trafił z podobnym problemem to polecam przeczytać:
http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.php?t=36589&start=0&postdays=0&postorder=asc&highlight=
I tak dalej nic nie będzie wiedział, ale może będzie choć odrobinę mądrzejszy.
http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.php?t=36589&start=0&postdays=0&postorder=asc&highlight=
I tak dalej nic nie będzie wiedział, ale może będzie choć odrobinę mądrzejszy.
Strona 1 z 1