Awaria ECU

Skrzynia biegów, sprzęgło, osie, zawieszenie, koła, układ kierowniczy i hamulcowy.

Postprzez sztymbr » 10 lip 2009, 21:26

Witam Forum,

Mam nastepujacy problem ze swoja Mazda...

Jechalem normalnie i w pewnym momencie nagle stracilem cala moc – silnik zgasl i nie dal sie zapalic na toczacym sie samochodzie. Zapalilo sie Check Engine, zatrzymalem sie na poboczu. Silnik nie dal sie zapalic, slychac bylo tylko cykanie, rozrusznik nie krecil. Pozostala elektryka dzialala. Samochod zostal zholowany do warsztatu – podczas holowania nie dzialal predkosciomierz ani nie zwiekszal sie przebieg (wszystkie kola byly na asfalcie :) ).

W serwisie okazalo sie ze na rozruszniku byl poluzowany jeden kabelek i nie stykal ale po naprawie tego zlacza objaw nie minal. Rozrusznik nie kreci, iskry nie ma, paliwo nie jest podawane. Do komputera nie da rady sie podlaczyc, nie odpowiada na wezwania. Sprawdzone bezpieczniki, instalacja wokol komputera – wszystko wyglada na to ze jest w porzadku. Diagnoza – walniete ECU.

Pierwsze wyjscie jaka sie nasuwa to proba naprawy ECU. Czy ktos z Szanownych Forumowiczow zna kogos kto sie zajmuje ECU od M6? Wszyscy z ktorymi rozmawialem rozkladaja rece – ze albo Mazda w ogole nie, albo ze jak juz Mazda to nie ten model bo nie maja sprzetu diagnostycznego. Cena nowego ECU jest na tyle przerazajaca ze odkladam ja jako opcje calkowicie ostateczna.

Pozdrawiam
Ostatnio edytowano 4 lut 2012, 02:31 przez dobrzyn22, łącznie edytowano 1 raz
Powód: edycja tematu
Początkujący

Od: 7 mar 2008, 13:37
Auto: M6 2.0 TS

Postprzez Jaksa » 10 lip 2009, 23:17

http://www.elektronika.com.pl/ ten gosc wszystkie kompy naprawia ....
Serwis Mazdy Warszawa ( specjalizacja mazda nie mylić z autoryzacją :) ) http://www.autojaksa.com.pl Piaseczno ul. Sękocinska 19 ZAPRASZAMY
Forumowicz

Od: 10 mar 2004, 23:46
Auto: Mazda 6 2023 Anniversary /6 2.5 BP 2019 / Mazda 3 BP 2019 .2.0 122KM

Postprzez MAZVAGTECH » 11 lip 2009, 15:47

sztymbr napisał(a):Cena nowego ECU jest na tyle przerazajaca

Po co nowe? Moze byc uzywane, trzeba tylko doprogramowac do niego kluczyki Musisz sie tylko dowiedziec w jakiej cenie jest naprawa a ile kosztowalaby Cie uzywka
Masz problem techniczny z Mazdą? Szukasz sprawdzonego serwisu? Awaria? Daj znać – postaram się Tobie pomóc!
Na terenie województw: śląskiego i małopolskiego mogę podjechać lub zapraszam do mojego warsztatu w Jaworznie.
☎ 501 158 148 http://www.mazvagtech.pl/
Firma

Od: 24 gru 2006, 15:28
Auto: Mazda GH 2.0D z przekladka na 2,2

Postprzez sztymbr » 19 sie 2009, 16:03

Po ponad miesiecznych przejsciach moja Mazda znow zywa <jupi><jupi><jupi>

Dzieki wielkie Jaksa za kontakt, wyslalem ECU do tego goscia co poleciles, naprawil dosc szybko i co najwazniejsze z sukcesem!

Potwierdzil ze usterka byla powazna gdzies w okolicy glownego procesora i przyczyna najprawdopodobniej przyszla z zewnatrz. Potrzebna byla wymiana wlasciwie calych bebechow w srodku komputera, z ta tylko dobra strona, ze udalo sie mu przeniesc cala zawartosc pamieci ze starego sprzetu na nowy. Podejrzewam ze dzieki temu nie trzeba bylo zmieniac kodow do immo, pozostal oryginalny przebieg itd. Po zalozeniu naprawionego ECU zadnych problemow, doprogramowali kluczyki, wgrali nowszy soft itd. Samochod jezdzi bez najmniejszego zarzutu, wszystko tak jak przed usterka :)

Cala historia jakby sklada sie do kupy, co potwierdzili mechanicy ktorzy diagnozowali usterke i potem montowali naprawione ECU. Luzny kontakt na rozruszniku najprawdopodobniej spowodowal kompletne uszkodzenie ECU (mylace sygnaly, jakies iskrzenie?)... Z braku lepszej teorii przyjmuje takie wytlumaczenie...
Początkujący

Postprzez magicadm » 19 sie 2009, 16:18

...a cena naprawy jaka?
Lepiej 5 minut później niż 50 lat za wcześnie...
Forumowicz

Od: 31 gru 2004, 02:28
Auto: M6 L8 zbyt słabe by się zepsuć

Postprzez krzych » 19 sie 2009, 19:15

sztymbr napisał(a):mylace sygnaly, jakies iskrzenie?

Raczej iskrzenie jesli juz. Ciekawa historia.
Zaufany warsztat: www.mazvagtech.pl
Z władzą nie polemizuję – i tak zawsze ma rację.
Mapy EU wschodnia i zachodnia 2010r do oryginalnej nawigacji Mazdy po liftingu
Najniższe notowane spalanie 5.2L, średnie 8L, maksymalne 12L.
Forumowicz

Od: 18 sty 2009, 16:16
Auto: ex posiadacz M6 GY 2.0 CD 143 DPF – obecnie Mazdy brak

Postprzez Jaksa » 19 sie 2009, 19:36

sztymbr napisał(a):Dzieki wielkie Jaksa za kontakt, wyslalem ECU do tego goscia co poleciles, naprawil dosc szybko i co najwazniejsze z sukcesem!

Nie ma sprawy :) Grabowski jest gosc ... znam człowieka od 87 roku i nigdy się nie zawiodlem.
Serwis Mazdy Warszawa ( specjalizacja mazda nie mylić z autoryzacją :) ) http://www.autojaksa.com.pl Piaseczno ul. Sękocinska 19 ZAPRASZAMY
Forumowicz

Od: 10 mar 2004, 23:46
Auto: Mazda 6 2023 Anniversary /6 2.5 BP 2019 / Mazda 3 BP 2019 .2.0 122KM

Postprzez sztymbr » 20 sie 2009, 04:02

magicadm napisał(a):...a cena naprawy jaka?

W sumie cala zabawa wyniosla mnie 1300zl za naprawe ECU i £300 za naprawe rozrusznika, diagnoze problemu z ECU, demontaz zepsutego, wmontowanie naprawionego i cala procedure postawienia samochodu na nogi (wszystko to w ASO) – w sumie samochod stal u nich od pierwszych dni lipca... Nie wliczam kosztow przesylek w te i z powrotem.

Po tym jak mi krzykneli £1700 za samo nowe ECU to jestem zadowolony ze udalo sie cala sprawe rozwiazac za takie pieniadze...
Początkujący