Blokada pedału gazu
1, 2
Mam mazdę 6 rocznik 2004 i zauwazylem w zimie ze jak auto jest zimne to blokuje sie pedał gazu. Tzn wyczuwalny jest opór który przy wiekszym nacisku mozna przelamac i potem wszystko jest ok
Nie wiem czy jest to jakies fabryczne zabezpieczenie czy jakis feler.
Jesli ktos wie cos w tym temacie to prosze o odpowiedz
Nie wiem czy jest to jakies fabryczne zabezpieczenie czy jakis feler.
Jesli ktos wie cos w tym temacie to prosze o odpowiedz
- Od: 27 kwi 2009, 20:25
- Auto: Mazda 6 2.0 Sportkombi Ex.2004
Lindemann uzupełnij profil.
Poprawiłem Ci trochę temat. Staraj się stosować do regulaminu.
Poprawiłem Ci trochę temat. Staraj się stosować do regulaminu.
-
Padre
- Od: 26 sty 2007, 11:14
- Auto: BA KF->NB BP->FE 13B
Zauważyłem to w lancerze u mnie – tak mi się czasami wydaje że to kwestia wyczyszczenia przepustnicy (chyba).
Liczy się bezpieczeństwo – a im więcej KM tym bezpieczniej
Teraz niestety troche mniej :–(
www.goldwinggl1800.blogspot.com
- Od: 24 lut 2006, 20:01
- Auto: Lancer 2.0 '04 AT
mam tez coś takiego w mojej 323f przy pierwszym uruchamiania po nocy muszę mocniej nacisnąć żeby zadziałało później już ok 

"Taka akcja w miejscu tym panuje jazda Zostawia ślady jak na asfalcie Mazda
Odciska piętno na ludziach już od dawna Każdy to zna bo to jest polska prawda"
- Od: 7 mar 2009, 14:25
- Auto: byla Mazda 323F obecnie Vectra C kombi po Lifcie
Jacekm_ napisał(a):Przepustnica do czyszczenia. U mnie problem ustąpił całkowicie po takim zabiegu
Dzis czyscilem i jak reka odjal

- Od: 7 cze 2008, 16:59
- Auto: Mazda 323F 1.8GT 99r./Rover 45
No a w 6 nie bedzie to takie proste raczej 
Liczy się bezpieczeństwo – a im więcej KM tym bezpieczniej
Teraz niestety troche mniej :–(
- Od: 24 lut 2006, 20:01
- Auto: Lancer 2.0 '04 AT
Panowie ja mam wersje skandynawską, i dopóki silnik nie nagrzeje się do ok. 25 st. cel. mam zablokowany pedał. To zabezpieczenie fabryczne, żeby zimnego motoru nie chetać:). W karoserji mam otwory technologiczne pozatykane plastikowymi zatyczkami służące do zabezoieczania profili zamkniętych... Może ktoś z Was też ma skandynawa i nawet o tym nie wie?
- Od: 28 kwi 2009, 09:46
- Auto: 626 1.8 16V GE "96 Hatchback
Nie mogę, muszę czekać aż się nagrzeje..
Dla mnie to ewidentna usterka. Skąd wiesz, że to celowe a nie brudna przepustnica, jak u kolegów? Jakiś wpis w instrukcji? Mechanizm blokujący? Nawet sobie nie wyobrażam jak coś takiego mogłoby wyglądać
- Od: 2 lip 2005, 14:16
- Auto: były:
Mazda 323 F BG GT '89
Mazda MX-3 1.8 V6 '97
jest: Skoda Fabia :|
Skandynawska wersja różni się troszkę od innych. Poza wspomnianą blokadą pedału gazu, jest jeszcze zawór który dogrzewa motor i dopiero kiedy osiągnie 90 st. puszcza chłodziwo na nagrzewnice, lampka w zapadce zamku od kierowcy(podnosisz klamke i zapala się zebyś mógł trafić kluczykiem po ciemku).
Wiem że to nie przepustnica bo blokuje mi pedał tylko przy mrozach. Trzyma normalne obroty i się nie dusi.
Więc coś takiego jest.
Apropo książki serwisowej, jestem słaby z duńskiego
Wiem że to nie przepustnica bo blokuje mi pedał tylko przy mrozach. Trzyma normalne obroty i się nie dusi.
Więc coś takiego jest.
Apropo książki serwisowej, jestem słaby z duńskiego
rybka.w napisał(a):Jacekm_ napisał(a):Przepustnica do czyszczenia. U mnie problem ustąpił całkowicie po takim zabiegu
Potwierdzam.
Miałem ten sam problem i czyszczenie przepustnicy załatwiło sprawę
U mnie blokada wystepuje tylko na mrozach po dluzszym staniu gdy auto jest zimne. Wiec juz nie wiem czy to przepustnica czy fabryczna blokada jak u kolegi z wersja skandynawska. Teraz od zimy jest zupelny spokoj. Wiec czy to moze byc przepustnica?
- Od: 27 kwi 2009, 20:25
- Auto: Mazda 6 2.0 Sportkombi Ex.2004
Powinni rozstrzygnąć czy skandynaw, czy usterka.
To wszystko wina przepustnicy , miałem kiedys GE taka wersje rozniła się tylko spryskiwaczami na reflektory niczym wiecej.
Serwis Mazdy Warszawa ( specjalizacja mazda nie mylić z autoryzacją :) ) http://www.autojaksa.com.pl Piaseczno ul. Sękocinska 19 ZAPRASZAMY
Miałeś lamke w zapadce zamka od kierowcy, febryczne dziurki w profilach zamknietych do zabezpieczenia antykorozyjnego, jak przekrecales stacyjke zapalaly ci sie same swiatla? Jesłi tak to ok. Ale nie sadze. Poczytaj najpierw wczesniejsze posty.
1, 2