Dziwne stuki w prawym kole.

Skrzynia biegów, sprzęgło, osie, zawieszenie, koła, układ kierowniczy i hamulcowy.

Postprzez lukasrap » 13 mar 2009, 01:24

Witam. Naczytalem sie roznosci odnosnie tych stukow ale wiekszosc udziela sie w ukladzie kierowniczym. A mnie chodzi o cos innego, mianowicie:
Jestem w posiadaniu mazdy 6 kombi od tygodnia. Auto sprowadzone z Belgi. Oddalem go do mechanika gdzie zostal wymieniony rozrzad, oleje, filtry no i wszystko co potrzebne, ale rowniez zostal wymieniony przegub prawy. Niestety odkad kupilem auto, w prawym kole byly delikatne stuki, na zakretach wieksze.... Ale nie jest to wina przegubu poniewaz na luzie tez tak jest. Takie odglosy jakby bylo cos z kolem...No i.. oddalem dzisiaj do wywazenia wszystkie kola i niestety nic to nie pomoglo....
Czy ktos z Was ma moze pomysl co moze byc nie tak? Czy to jakas wina fabryczna, czy moze opona jest do D....? jak to sprawdzic? prosze o pomoc.... :(
Forumowicz

Od: 5 mar 2009, 22:15
Auto: Mazda 6 2.0/141 KM (benzyna) czerwona perła, 2004 r.

Postprzez ROBIN HOOD » 13 mar 2009, 05:15

pojedż se chłopie do jakiegoś poczciwego mechanika który wleżie ci pod auto i sprawdzi co stuka cóź my ci tutaj możemy doradzić chyba że ktoś jest wróżem
Robin Hood
Forumowicz

Od: 21 sty 2009, 05:35
Auto: mazda 6 GG 3.0

Postprzez GregorF » 13 mar 2009, 10:02

a może łozysko?
myślę że mechanik z prawdziwego zdarzenia powienien bez problemu zdiagnozować usterkę, ja mechanikiem nie jestem ale stawiam że to może być problem łożyska
pozdrawiam
W życiu najważniejsze są momenty ....... obrotowe :)
Forumowicz

Od: 26 sie 2008, 15:13
Auto: Mazda 6 mzr-cd 2006

Postprzez bull » 13 mar 2009, 10:34

lukasrap napisał(a):. Ale nie jest to wina przegubu poniewaz na luzie tez tak jest.
(

A na luzie to przegub nie pracuje?? Przecierz to jest stale połączone z kołem, i czy na biegu, czy na luzie i tak pracuje.
My ride's: Renault Espace 2.0 DCI 06' 175KM
Moja M6 --- SOLD
Forumowicz

Od: 12 paź 2007, 14:57
Auto: Mazda CX-7 08" M/T
Mazda RX-8 04' M/T --- SOLD
Mazda 6s 3.0 04' M/T --- SOLD
Impreza WRX 01' --- SOLD

Postprzez lukasrap » 13 mar 2009, 20:46

No ok. Dzieki za porady, bo przejechalem sie 400 km i te stuki sa coraz glosniejsze,, nie slychac ich az tak przy 100km/h, ale przy 40-80 km/h sa dosyc uciazliwe... Wiec z samego rana wybiore sie do mechanika....

A mam jeszcze jedno pytanie. Moze mieliscie doczynienia w swoich Mazdach z czyms takim jak mianowicie:
Jjadac sobie i zmieniajac bieg, gdy naduszam na sprzeglo odczuwa przy koncu pedala takie dziwne mrowienie tego sprzegla. I to przy kazdej zmianie biegu na wyzszy... Dziwna sprawa... Pozdrawiam.
Mazda, najlepszy przyjaciel człowieka.
Forumowicz

Postprzez magicadm » 13 mar 2009, 21:19

lukasrap napisał(a):zostal wymieniony przegub prawy

A luzy na przegubie "pośrednim" wykluczyłeś? Prawa półoś jest "łamana" i składa się z dwóch odcinków
lukasrap napisał(a):moze opona jest do D....? jak to sprawdzic?

Zmienić koło?
lukasrap napisał(a):gdy naduszam na sprzeglo odczuwa przy koncu pedala takie dziwne mrowienie tego sprzegla

Może to jakieś nierówności na słoneczku?
Lepiej 5 minut później niż 50 lat za wcześnie...
Forumowicz

Od: 31 gru 2004, 02:28
Auto: M6 L8 zbyt słabe by się zepsuć

Postprzez lukasrap » 13 mar 2009, 21:45

jutro mam wyjazd o 20.00 do Holandii, mam nadzieje ze jak gdzies podjade z samego rana to zrobia mi to szybko i dobrze... Moze jak ktos mowil łozysko, moze opona jest do D.... a moze przegub. Mozliwosci jest wiele... musze jechac i zobaczyc co mi powiedza....
Forumowicz

Postprzez lukasrap » 13 mar 2009, 21:47

A moze ktos sie reflektuje mi w to zobaczyc jutro, lub moze polecic kogos dobrego.... Jestem na ta chwile w Siedlcach... woj. mazowieckie. Z gory dziekuje.
Forumowicz

Postprzez Enduro » 13 mar 2009, 22:20

obróć koła!
tzn. przednie na tył
i wyeliminujesz tą wersje, że opona do D...!
nie wiem, czy ten mechanik wymienił tobie przegub na nowy,
bo jesli nie, to używka też mogła byc uszkodzona
a ponadto może nie ten co trzeba, wymienił...
może ten wewnętrzny jest do wymiany?
albo sabilizator, końcówka drązka kierowniczego..
jest wiele podzespołów, które mogą stukać
poszukaj lepszego fachowca...
pozdr.
E.
oferuje silnik i części do Mazdy 6 + MPV CiTD Diesel z gwarancją sprawności, nie tylko tą obligatoryjną tzw. rozruchową
Forumowicz

Od: 6 sie 2008, 22:37
Auto: M6 GL´18, + modyfikowane Prosie 996,Triumph-Speedmaster custom czarna, głośna, dwukołowa, angielska hulajnoga

Postprzez lukasrap » 14 mar 2009, 15:56

No to juz teraz wiem. Nie byly to stuki w prawym kole jak wczesniej myslalem, a w lewym. Bylem na diagnostyce i sie okazalo, ze sa luzy na drazku kierownicy, w tym jabłku... Niestety ale nigdzie na chwile obecna tego nie dostalem. Tylko na zamowienie. No ale ja dzisiaj wieczorem wyjezdzam w trase, 1200 km....
Co myslicie? Czy to moze sie bardziej popsuc czy cos? Mozna z tym smialo jechac czy uwazac? Prosze o porady.. Pozdrawiam.
Forumowicz

Postprzez sobotgh » 14 mar 2009, 20:07

A mam jeszcze jedno pytanie. Moze mieliscie doczynienia w swoich Mazdach z czyms takim jak mianowicie:
Jjadac sobie i zmieniajac bieg, gdy naduszam na sprzeglo odczuwa przy koncu pedala takie dziwne mrowienie tego sprzegla. I to przy kazdej zmianie biegu na wyzszy... Dziwna sprawa... Pozdrawiam.

Mam to samo. Z tego co można poczytać na forum ten typ tak ma. Ja się przestałem przejmować.
Forumowicz

Od: 21 maja 2008, 08:01
Auto: M3 2.2 Diesel 150 KM 2014 r. BM

Postprzez magicadm » 14 mar 2009, 21:03

lukasrap napisał(a):Co myslicie? Czy to moze sie bardziej popsuc czy cos? Mozna z tym smialo jechac czy uwazac? Prosze o porady..

Nikt nie weźmie za Ciebie odpowiedzialności bo nie wiadomo jak duże te luzy są.
Teoretycznie nie powinno być ich wcale. Luzy bardzo szybko się powiększają, więc w najgorzym wypadku może drążek się rozpaść.
Pamiętaj, ze luz na jakimkolwiek elemencie układu kierowniczego wpływa negatywnie na pozostałe: obrywa drugi drążek, końcówki, o przekładni nie wspomnę.

PS
Na 1000% wykluczyłeś brak smaru na wielofrezie? Efekt podobny, a nie wiem jak Ci badali te luzy – moim zdaniem szyciej paść powinna prawa strona :|

PS2
Jakim "jabłku"??? :| Chodzi o końcówkę drążka?
Lepiej 5 minut później niż 50 lat za wcześnie...
Forumowicz

Od: 31 gru 2004, 02:28
Auto: M6 L8 zbyt słabe by się zepsuć

Postprzez lukasrap » 15 mar 2009, 20:35

Witam. Jak juz wspomnialem bylem w okregowej stacji kontroli pojazdow, wzieli auto na podnosnik, na takie "czesiawki" i sprawdzali gdzie i co stuka. No i jak mi po wszystkim powiedzieli to wlasnie podobno drazek kierownicy do wymiany, lewy... Na tym jak to nazwali " jablku " sa luzy.. hehe. pokazali mi co i jak no ale co ja moge nie znajac sie :)

A co do wyjazdu, to dojechalem szczesliwie do Holandii. 1400 km, jechalem nie wiecej niz 150km/h wiec wszystko ok.... Auto mam tydzien i jestem z niego bardzo zadowolony. Konfort jazdy, system audio, tempomat niezbedny na niemieckiej autostradzie jak wiele innych rzeczy, przekonalo mnie do tego autka... :) Jestem bardzo zadowolony....
A co do tych luzow, to nie wiem... Poczekam na rozwoj wydarzen. Ale obiecuje, ze jak tylko pojade na urlop to odrazu to zrobie :) Pozdrawiam.
Forumowicz