Witam
Posiadam Mazde 6 z silnikiem 2.0 141km z 2004 roku + LPG.
Od jakiegoś czasu, słyszę dziwne wycie (jakby się woda w czajniku gotowała) na 5 biegu przy dodawaniu gazu – i tylko wtedy.
Mechanik powiedział że może mieć na to wpływ już stary wydech i że warto było by wymienić tłumik końcowy.
Mi się jakoś nie chce w to wierzyć bo gdyby tak było to na każdym biegu słyszał bym ten pisk.
Myślałem że jest to może wina oleju w skrzyni ponieważ gdzieś wyczytałem że to on może być problemem, jak każda rzecz w ulega eksploatacji i warto się mu przyjrzeć, z kolei inne źródła mówią że lepiej go nie wymieniać bo może być jeszcze gorzej.
Dodam że mój przebieg jest na poziomie 226k km sprzęgło było wymieniane na nowe Valeo wraz z dociskiem i łożyskiem.
Pytanie co myślicie na ten temat i czy może kiedyś spotkaliście się już z takim problemem.
Pozdrawiam
wycie na 5 biegu
Strona 1 z 1
Z okolic mojego podwozia też dochodził taki dzwięk.
Zostawiłem u mechanika i faktycznie było coś z wydechem.
O ile dobrze pamiętam to było to na łączeniu tłumika tylnego z rurą pod podwoziem.
I było to (gwizdanie) najbardziej słychać na piątym biegu przy 2000-2500 rpm.
edit: co do oleju w skrzyni to radzę ci go wymienić, ja wymieniłem i skrzynia zaczęła lepiej chodzić.
Z tym ,że nie chodziło o hałas a o to,że czasami wsteczny nie chciał wejść.
Wymiana oleju w skrzyni biegów jest normalną czynnością, nie wiem kto ci naopowiadał tych głupot,że nie należy tego robić.
Zostawiłem u mechanika i faktycznie było coś z wydechem.
O ile dobrze pamiętam to było to na łączeniu tłumika tylnego z rurą pod podwoziem.
I było to (gwizdanie) najbardziej słychać na piątym biegu przy 2000-2500 rpm.
edit: co do oleju w skrzyni to radzę ci go wymienić, ja wymieniłem i skrzynia zaczęła lepiej chodzić.
Z tym ,że nie chodziło o hałas a o to,że czasami wsteczny nie chciał wejść.
Wymiana oleju w skrzyni biegów jest normalną czynnością, nie wiem kto ci naopowiadał tych głupot,że nie należy tego robić.
- Od: 24 kwi 2014, 18:09
- Auto: Mazda 6 2.0 141
Dzięki za odpowiedź i za pocieszenie, bo już się martwiłem że skrzynia do regeneracji niedługo...

-
luqerson
Strona 1 z 1