Witam chcę podmienić czujnik temperatury silnika.Z tego co się już dowiedziałem to jest on prawdopodobnie pod cewką zapłonową.
Czy ktoś ma fotkę jak ten czujnik wygląda?
Jaki czujnik dokładnie ja potrzebuję do mojej wersji?
Chcę podmienić bo na zimnym silniku samochód przymula a jak się zagrzeje i wskazówka dochodzi prawie do połowy to wszystko gra.
Od wczoraj tj 20.11.2015 jak jechałem trasą 100km na godzinę to temperatura na wskazówce spadała w dół jak zwalniałem to się podnosiła.Temperatura powietrza była +8c na zewnątrz.Podejrzewam termostat.
Czy sądzicie że wymiana tego czujnika temperatury silnika może wpływać na zamulenie?
A może ten termostat może coś zmienić?
Proszę o radę i wskazówki.
Pozdrawiam.
czujnik temperatury silnika
Strona 1 z 1
Z czujnikiem to nie pomogę, ale z termostatem masz racje. Przerabiałem to samo niedawno a teraz w drugim autku to samo mnie czeka 

- Od: 28 kwi 2013, 09:25
- Auto: Mazda 6 GY 2,3 2005 FL
Czyli jak temperatura spada podczas szybszej jazdy to wina termostatu.
Czyli kolejne koszty?
A szarpało tobie kolego szczepan601 na zimnym?
Jutro wymieniam poduszkę pod silnikiem bo juz było ją słychać.Strasznie ciężko było ją dostać.Jak wymienię to zajmę się termostatem.Jaki koszt termostatu z wymianą?
Pozdrawiam.
Czyli kolejne koszty?
A szarpało tobie kolego szczepan601 na zimnym?
Jutro wymieniam poduszkę pod silnikiem bo juz było ją słychać.Strasznie ciężko było ją dostać.Jak wymienię to zajmę się termostatem.Jaki koszt termostatu z wymianą?
Pozdrawiam.
- Od: 6 paź 2014, 16:36
- Auto: Mazda 6 2.0 kombi benzyna+gaz 141 Stag + Hana
Szarpania żadnego nie było u mnie. Tylko spadająca temperatura i zwiększone zużycie paliwa. Normalnie na butli gazu robię około 450 km a z zepsutym termostatem robiłem 360-370 z tym ze temperatury nie były aż tak niskie jak teraz. Teraz pewnie jeszcze mniej bym przejechał. Co do kosztów to termostat kosztował mnie dokładnie 25,39€, wymieniałem sam. Drugi raz sam bym nie wymieniał, chyba ze chce Ci się odkręcać pompę wspomagania i uzyskać dostęp, to OK. Ja wymieniłem bo na forum wyczytałem ze to trwa 2h, tylko nie doczytałem ze to silnik 2.0 a nie 2.3
Nie widziałem na żywo ale możliwe ze w 2.0 jest więcej miejsca żeby się dostać. Jeśli zdecydujesz się wymieniać sam to jak wykręcisz stary to sprawdź czy uszczelka nie została przy bloku, ja nie sprawdziłem i odkręcałem drugi raz, już nowy termostat
Całość zajęła mi jakieś 7h. Fotorelacja jest w tym temacie na stronie siódmej. Termostat identyczny jak ten który kupiłem.

Bardzo tobie dziękuję szczepan601 za pomoc i za fotki z roboty.
Wczoraj zamówiłem też czujnik temperatury silnika który jest w bloku silnika bo nie kosztował majątek bo coś 40zł max,a dziś zamówię termostat.
Pozdrawiam
Wczoraj zamówiłem też czujnik temperatury silnika który jest w bloku silnika bo nie kosztował majątek bo coś 40zł max,a dziś zamówię termostat.
Pozdrawiam
- Od: 6 paź 2014, 16:36
- Auto: Mazda 6 2.0 kombi benzyna+gaz 141 Stag + Hana
pakolek84 napisał(a):i za fotki z roboty
Fotki nie moje, ale dzięki
Strona 1 z 1