Wyczuwalna "dziura" przy zmianie biegów
1, 2
Witam. Posiadam 6 z 2.0 beznyną i gazem z 2003r kombi. Mam ją od ponad roku wymieniłem w niej świece oraz przewody i wyczyściłem cały dolot do silnika (jak było napisane na forum).
Posiadam taki problem że przy szybkiej zmianie biegu(szczególnie z 1 na 2) jest ostre szarpnięcie wyczuwalne samochodu taka jakby "dziura". Jedynie nie jest to prawie wyczuwalne przy zmienie z 4 na 5..
Zauważyłem też że przy ostrym przyspieszaniu na małych biegach w okolicach 1900 obr. jest tez szrpniecie
tak jakby na chwile benzyna została odcięta (najbardziej to na 2 biegu jest to wyczuwalne).Na gazie i na benzynie ten sam efekt jest.
Bardzo prosze o pomoc bo juz mechanicy ze mnie zgolili duzo kasy a efekt ciągle pozostał i nie mogę sie go pozbyc.
P.s szprzęgło tez cały komplet był wymieniany, tez od kolegi od sprawnego auta podmieniłem cewkę
Posiadam taki problem że przy szybkiej zmianie biegu(szczególnie z 1 na 2) jest ostre szarpnięcie wyczuwalne samochodu taka jakby "dziura". Jedynie nie jest to prawie wyczuwalne przy zmienie z 4 na 5..
Zauważyłem też że przy ostrym przyspieszaniu na małych biegach w okolicach 1900 obr. jest tez szrpniecie
tak jakby na chwile benzyna została odcięta (najbardziej to na 2 biegu jest to wyczuwalne).Na gazie i na benzynie ten sam efekt jest.
Bardzo prosze o pomoc bo juz mechanicy ze mnie zgolili duzo kasy a efekt ciągle pozostał i nie mogę sie go pozbyc.
P.s szprzęgło tez cały komplet był wymieniany, tez od kolegi od sprawnego auta podmieniłem cewkę
- Od: 30 gru 2013, 18:56
- Auto: GY Mazda6 Sport Wagon 2003r.
2.0 benzyna 141 KM
przebieg;161000 km
Kamil611 napisał(a):Zauważyłem też że przy ostrym przyspieszaniu na małych biegach w okolicach 1900 obr. jest tez szrpniecie
tak jakby na chwile benzyna została odcięta (najbardziej to na 2 biegu jest to wyczuwalne).
dziwne , mam podobne objawy i mi zalecali wymianę kabli, ale skoro ty już wymieniałeś, to nie wiem co to może być. Bardzo chętnie sam też się dowiem.
-
Moderator GJ
- Od: 10 cze 2012, 18:04
- Auto: M6 GY-L3 2,3l 122kW '04
Bardzo by mi to pomogło, ale w Wawie jestem raz na 3 miesiące. Więc na razie chciałbym sam pokombinować co mu dolega..Więc prosił bym jeszcze o jakies podpowiedzi odnośnie tej usterki..
P.s jak mi sie nie uda naprawic to chciałbym was odwiedzić..
P.s jak mi sie nie uda naprawic to chciałbym was odwiedzić..
2.0 benzyna 141 KM
przebieg;161000 km
EGR to system recylkulacji spalin;)Kamil611 napisał(a):Myślę że to nic nie da bo czyściłem cały już dolot itp..Podejrzewam ze coś tu jest z sterowaniem silnika, tylko nie wiem co, albo z układem zaworowym.
Awarie układów recyrkulacji spalin
Do najczęstszych awarii układu należy zablokowanie zaworu, co może być spowodowane nagromadzeniem się nagarów lub nieszczelnością przewodów doprowadzających podciśnienie lub spaliny. Awarie te mogą skutkować uszkodzeniem sondy lambda, zakłóceniami w pracy jednostki napędowej lub dymieniem z układu wydechowego. W systemach OBD układ recyrkulacji spalin należy do klasy B zagrożeń emisyjnych (średnie ryzyko emisyjne). Mogą wystąpić usterki, np. większe obroty na sprzęgle lub tzw. szarpanie podczas jazdy.
O kurde to co mam robic??? Dobrego mechanika od mazdy w Białymstoku chyba nie znajdę?? Byłem w autoryzowanym serwisie i oni powiedzieli że mogą dochodzić co to jest ale wtopię duzo kasy w tą impreze..Gościu mi od mazdy powiedział że co trzecia 2 litrówki tak ma i znalezienie tego mija sie z celem.A mnie te troche szarpanie już wkurza. 
2.0 benzyna 141 KM
przebieg;161000 km
Jutro się biorę do czyszczenia "egra" i opiszę efekty..Przepustnice nie dawno rozbierałem i czyściłem to myślę że drugi raz nie ma potrzeby.
Dopisano 3 sty 2014, 21:49:
Prosił bym jeszcze o dokładne wskazanie gdzie w samochdzie znajduje się ten zawór EGR i czym go dokładnie umyć??? bo nic na forum konkretnego nie mogę znależć.
Dopisano 3 sty 2014, 21:49:
Prosił bym jeszcze o dokładne wskazanie gdzie w samochdzie znajduje się ten zawór EGR i czym go dokładnie umyć??? bo nic na forum konkretnego nie mogę znależć.
2.0 benzyna 141 KM
przebieg;161000 km
w Fordzie Mondeo wystarczyło zaślepić i po kłopocie , nie wiem jak w Maździe , ale można spróbować 
Ostatnio edytowano 5 sty 2014, 10:56 przez dobrzyn22, łącznie edytowano 1 raz
Powód: nie cytujemy całego ostatniego posta
Powód: nie cytujemy całego ostatniego posta
1, 2