Witam wszystkich forumowiczów,
Jest to mój pierwszy post na tym forum, więc jeśli powtórzę pytanie – proszę o wybaczenie.
Czytałem post PNICZEGO z podobnym problemem, (Nie pali czwarty cylinder na benzynie i gazie 2,0 FS.)ale nie za bardzo rozumiem owe połączenie.
Niedawno stałem się właścicielem Mazdy 6 kombi z 2003 roku z silnikiem 1.8 benzyna 120 KM. Autko super, samochód ściągnięty (śmignąłem nim 600 km bez problemu – jazda na benzynie). Po rejestracji przeróbka na gaz – instalacja na Stagu4 z "lepszymi" wtryskami gazowymi na igiełkach jak w normalnym wtrysku.
Po przeróbce pojeździłem nim z drugie 600 km i wczoraj zaczął się problem.
Moc samochodu spadła, silnik zaczął się klekotać i poszło trochę białego dymu z rury wydechowej, a przy tym bardzo było czuć zapacz benzynu w spalinach.
Po wizycie w warsztacie stwierdzono co następuje:
– iskra na świecy jest i to dobra,
– po wyjęciu świecy, powierzchnia mokra – wyglądała jak zalana,
– na drugim cylindrze nie pracuje wtryskiwacz paliwa jak i wtrysk gazu,
– pozostałe trzy cylindry pracują,
– przy starcie słychać ciąg czterech piknięć po cztery razy, silnik startuje po chwili przełącza na gaz i po ok. 30 sek zasilanie gazem pada i przechodzi na benzynę, Podobnie dzieje się również podczas jazdy.
– po sprawdzeniu sygnału na drugim wtrysku, benzynowy ma ok. 2V, gazowy 12V.
– w sugestii PNICZEGO, którego post czytałem nie za bardzo rozumiem jak ćiśnienie paliwa ma wpływ na sterowanie wtryskiwaczem?
Silnikiem trochę trzepie, więc nie wiem czy można takim samochodem się poruszać czy lepiej go pozostawić do czasu naprawy?
Wyczerpał mi się już zasób pomysłów co może być z tym problemem. Proszę o możliwe sugestie w powyższej usterce.
Pozdrawiam
Nie pali drugi cylinder na benzynie i gazie 1.8 Benzyna
Strona 1 z 1
Niestety, listwa wtrysków wymieniona ale problem dalej istnieje. Sprawdzone ciśnienie na cylindrze, jest 12 bar.
-
Libranet
Sprawdź ciśnienie paliwa przed listwą. Jak nie będzie dobrego ciśnienia to będzie właśnie taki efekt że jakiś wtryskiwacz będzie lał. Może sitko na pompie paliwowej jest przytkane(brak tutaj filtra). Tylko dlaczego na gazie nie hula?
- Od: 20 mar 2005, 12:54
- Auto: 323 C Z5 98
6 GG LF 04
Strona 1 z 1