katalizator, sonda lambda
1, 2
emulator sondy? nie wiem co to jest, jestem ciemny ale zaraz w google wpisze to sie pewnie czegos dowiem;) tzn prawdopodobnie mam zapchany katalizator od tego ze mi olej pali i spaliny nie wydostaja sie tak jak powinny a co za tym idzie , jest zbyt wysoka temperatura w kolektorze wydechowym i dochodzi do spalania stukowego. Jutro maja mi kata wyjac ale juz zastanawiam sie co zrobic.
Dopisano 21 kwi 2013, 10:27:
juz wiem co to jest emulator sondy:)
Dopisano 21 kwi 2013, 10:27:
rumun1990 napisał(a):Jeżeli są 2 to można założyć emulator sondy za katem.
Tylko po co chcesz wywalać katalizator?
juz wiem co to jest emulator sondy:)
- Od: 7 paź 2012, 11:05
- Auto: Mazda 6 1.8 benz.
a jakie sa wady jezdzenia bez kata? bedzie glosniej chodzil i wiecej kopcil? katalizator uniwersalny? rozumiem ze jest tanszy niz inne dedykowane do mazdy? jaki to moze byc koszt?
Ostatnio edytowano 21 kwi 2013, 19:17 przez dobrzyn22, łącznie edytowano 1 raz
Powód: nie cytujemy całego ostatniego posta(nie ma takiej potrzeby)
Powód: nie cytujemy całego ostatniego posta(nie ma takiej potrzeby)
kulopulos napisał(a):jakie sa wady jezdzenia bez kata?
-ryzyko utraty dowodu
-ryzyko nie przejścia przeglądu
-większe zanieczyszcenie środowiska
-może zmienić się dźwięk z wydechu
-jak masz 2 sondy, to zapewne będą wyskakiwać błędy(i problemy z tym powiązane) – sposobem jest montaż emulatora
to i tak za drogo troche jak dla mnie teraz niestety;) wiec chyba go wywale , zamowie emulator i mam nadzieje ze obejdzie sie bez problemu a i jeszcze sprzedam kata na zlomie wiec wpadnie pewnie pare groszy ( nie wiem ile teraz mozna dostac za kata)
Dopisano 22 kwi 2013, 17:26:
Czy ktos moze mi powiedziec czy te emulatory sondy dzialaja? bylem w dwoch warsztatach i za bardzo nie chca mi nigdzie zalozyc tego emulatora bo po pierwsze to nie robia takich rzeczy, po drugie nie sa przekonani ze to dziala a po trzecie to same problemy beda z kompem podobno ;/
Dopisano 22 kwi 2013, 17:26:
dobrzyn22 napisał(a):kulopulos napisał(a):jakie sa wady jezdzenia bez kata?
-ryzyko utraty dowodu
-ryzyko nie przejścia przeglądu
-większe zanieczyszcenie środowiska
-może zmienić się dźwięk z wydechu
-jak masz 2 sondy, to zapewne będą wyskakiwać błędy(i problemy z tym powiązane) – sposobem jest montaż emulatora
Czy ktos moze mi powiedziec czy te emulatory sondy dzialaja? bylem w dwoch warsztatach i za bardzo nie chca mi nigdzie zalozyc tego emulatora bo po pierwsze to nie robia takich rzeczy, po drugie nie sa przekonani ze to dziala a po trzecie to same problemy beda z kompem podobno ;/
Emulatory dzialają. U siebie też miałem błąd katalizatora już po kupnie auta. Założyłem emulator za jakieś 40 kilka złotych i błąd sie nie pojawia. Jak będziesz kupował to weź ten kątowy .
- Od: 30 sty 2012, 19:14
- Auto: M6 GY FL 2.0 benzyna
odkręcasz sondę wkręcasz dystans i w dystans wkręcasz sondę -finito
u mnie działają od 3-ech lat adaptery
u mnie działają od 3-ech lat adaptery
-
Arkadius 73
kulopulos napisał(a):sam zalozyles? ten emulator na sonde sie zaklada tak? nikt mi niechce wymienic, wszedzie chca nowy katalizator wstawiac
Sam nie ale byłem przy tym. Wkręcasz emulator w miejsce sondy. Jak będziesz miał go na ręku to na pewno załapiesz jak go zamontować.
coś wiecej ? ,bo chyba słabo szukam tego cudenika.Arkadius 73 napisał(a): wkręcasz dystans
Po wywaleniku kata strumienice?, czy jakieś inne rużysko .
Proste są dla szybkich samochodów,zakręty dla szybkich kierowców. CMc.
miał na myśli takie coś
http://allegro.pl/mosiezny-emulator-kat ... 90156.html , nie koniecznie mosiężny , może być zwykły stalowy

Mam ten sam problem, wie ktoś gdzie kupić kątowy emulator ale najlepiej w ocynku?
- Od: 28 kwi 2013, 09:25
- Auto: Mazda 6 GY 2,3 2005 FL
Mosiężny rzuca się bardziej w oczy, a przy przeglądzie w niemczech sprawdzają wszystko 
- Od: 28 kwi 2013, 09:25
- Auto: Mazda 6 GY 2,3 2005 FL
1, 2