Czesc. Będąc juz po zawale i paru omdleniach po odkryciu iż przejechałem prawie 100 km bez oleju w misce czeka mnie zawał kolejny czyli odpowiedzi na pytanie.
Jakie są objawy przytarcia / zatarcia 1,8i 16V benzyna w modelu GY.
dolałem mu oleju 2 litry zanim pokazało się cos na bagnecie silnik nie okazywał żadnych trzesawek a zaczołem sie martwić jak po przychamowaniu przed światłami włączyła się kontrola oleju.
zjechałem i susza w misce. głupio zrobiłem ze nie sprwdziłem poziomu oleju przed zakupem auta. skupiałem się na wszystkim co pisaliście na forum ale yłem swięcie przekonany ze olej jest. nie widzę plam.
z korka wlewu oleju leci dymek delikatnie ale leci. silnik zaczoł jak by się troszkę bardziej trząść na wolnych obrotach ( tak mi się wydaje ) nie ma dymu z rury albo go jeszcze nie widze. wlałem mu castrola 5w40. po wystygnięciu odpala dalej jak odpalał na dych.
powiedzcie mi już remont silnika mnie czeka czy jak ?
Oznaki przytarcia silnika
Strona 1 z 1
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej."
Albert Einstein
Albert Einstein
- Od: 17 sty 2013, 19:09
- Auto: Mazda 6 GY 1.8 l 120 KM L8-DE Czarny metalik
STAG 300-premium
Wiejski tuning :)
Witam wydaje mi się że po prostu brakowało mu oleju , jeżeli po zapaleniu się kontrolki dolałeś oleju do pełna a silnik chodzi normalnie to wszystko jest ok . gdybyś zatarł silnik to było by słychać podczas jazdy straszny ryk i piski silnika . po prostu nikt nie kontrolował poziomu oleju a skoro aż tyle go brakowało to znaczy że auto bierze olej (ja bym się tym zmartwił) . a tak na sam pierw to sprawdź kiedy ostatnio olej był wymieniany ?
wg piknej holenderskiej księgi servisowej ostatni przegląd 11/2011 w aso potem jakie faktury są nie znam jezyka ale pisze mobil wiec obstawiam olej kwiecien 2012 potem cisza auto ma 180kk na budziku jutro jade kupic mobila 5w30 i filtr wjade sobie na kanał i zobacze miske olejową tak dla zasady czy cos jeszczen nie padło. ale pompa powinn abyc sprawna olejowa ?
"Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej."
Albert Einstein
Albert Einstein
STAG 300-premium
Zareagowałeś praktycznie w ostatniej chwili. Z tego co czytałem na forum, odradzam oleju Castrola do Mazdy. Ale skoro już wlałeś i jak widać samochód bierze Ci olej, jedź do mechanika na pomiar kompresji, żeby zdiagnozować powód brania oleju. Sprecyzuj też ile oleju Ci bierze – spisz stan licznika, dolej oleju do pełna, jeźdź samochodem i kontroluj stan na bagnecie, jak ubędzie większa ilość z bagnetu (np. do połowy), dolej znów do pełna i zapisz ile dolałeś i sprawdź stan licznika. Wtedy będzie mniej więcej wiadomo ile bierze na 1000km.
Sporo osób na forum po prostu odradza. Niektórzy piszą wręcz że to syf
Nie są to moje słowa, ponieważ sam nigdy nie używałem tego oleju, ale jeżeli taka opinia się powiela, to coś w tym musi być. Poszukaj na forum, może znajdziesz powody takich opinii.
nie zmienia to faktu że zalałem zeby cokolwiek było i zeby sprawdzić silnik na przejazd 100 km czy na 3 dni zeby sprawdzić zachowanie silnika to wystarczy tak czy siak wymieniam wszystko czyli rozpinam miche filtry wymiana oleju i jak trzeba będzie zrobie mu jeszcze płukanie kanałów nie ma co jeśli to przetrwa bez większych bulów porodowych to będzie dobrze. jak nie to kolejnego zawału nie przetrwam ..
jedyny plus w tym wszystkim ze sprzedawca auta poczuwa się do odpowiedzialności i jak trzeba będzie sporą naprawę fundować mówi ze to załawti na własny koszt bo sam zdębiał jak mu zadzwoniłem więc myślę plus dla niego no i telefony odbiera jeszcze ode mnie
Dopisano 24 lut 2013, 17:39:

ktoś mi powie co tu pisać
?:>
jedyny plus w tym wszystkim ze sprzedawca auta poczuwa się do odpowiedzialności i jak trzeba będzie sporą naprawę fundować mówi ze to załawti na własny koszt bo sam zdębiał jak mu zadzwoniłem więc myślę plus dla niego no i telefony odbiera jeszcze ode mnie
Dopisano 24 lut 2013, 17:39:

ktoś mi powie co tu pisać
Albert Einstein
Albert Einstein
STAG 300-premium
Zalać faktycznie, trzeba coś było. Poszukaj może najpierw śladów po wyciekach. Jak zdejmiesz miskę olejową, zwróć uwagę, czy nie ma w niej opiłków metalu. Jeżeli nie będzie, to chociaż tyle, że silnik nie będzie zatarty, ale na to wskazuje już fakt, że nie hałasuje jakoś dziwnie.
Swoją drogą, w Holandii w serwisach nie wbijają żadnych pieczątek? Chyba, że sam sobie ktoś samochód serwisował i tylko uzupełniał książkę.
A w jaki sposób zamierzasz przepłukać silnik?
Swoją drogą, w Holandii w serwisach nie wbijają żadnych pieczątek? Chyba, że sam sobie ktoś samochód serwisował i tylko uzupełniał książkę.
A w jaki sposób zamierzasz przepłukać silnik?
kumpel ma domowej roboty pompkę olejową wysokie cisnienie daje odpina kompę z silnika lub demontuje podkłada miske i wtłacza jakiś srodek ( nie mam pojęcia jaki ale nie detergent coś oleistego ) i w sumie cisnieniem wypłukuje kupe szlamu z silnika potem wychodzą zalewa olejem miske zakłąda i wsio działa ciekawa zabawka droga w uzyciu ale skuteczna.
mam badzieję ze fura nie bedzie do kapitalnego remontu .. a pieczatki są tylko na wczesniejszych stronach to sa chyba naprawy pogwarancyjne czy cuś ..
mam badzieję ze fura nie bedzie do kapitalnego remontu .. a pieczatki są tylko na wczesniejszych stronach to sa chyba naprawy pogwarancyjne czy cuś ..
Albert Einstein
Albert Einstein
STAG 300-premium
Strona 1 z 1