jako, iż dzisiaj otrzymałem kabel do diagnostyki (pytałem o niego w dziale interfejs diagnostyczny) postanowiłem jak najszybciej sprawdzić o co chodzi z kontrolką Check Engine która wyświetliła mi się na trasie podczas szybkiej jednostajnej jazdy na autostradzie [pręd. 145-160km/h] w niskiej temperaturze ok 5-7 C.
Po podpięciu wyskoczył błąd jak w temacie:
P0126 – Insufficient Coolant Temperature for Stable Operation
Po polskiemu: Za niska wartość temperatury płynu chłodzącego uniemożliwiająca pracę
Dodam, iż wentylator załącza się 30 sekund po odpaleniu silnika i chodzi cyklicznie co 3min.
Poziom płynu chłodzącego jest na niskim poziomie. trochę ponad kreskę LOW.
Podobny problem zauważyłem w tym temacie: viewtopic.php?f=60&t=106984&hilit=czujnik+temperatury+p%C5%82ynu
ale odnosi się on do innego silnika benzynowego 3.0.
Jaki płyn mogę dolać do tego który obecnie mam? Od nowości nie dolewałem, ani nie zmieniałem płynu chłodzącego. Aktualny przebieg 76.000mil.
Czy powyższy problem jest spowodowany uszkodzonym czujnikiem temperatury płynu chłodzącego? Znalazłem taki czujnik [nr 11 na schemacie] jest cholernie drogi (302$) http://onlinemazdaparts.com/parts/2006/ ... am=F688040
Może ktoś z użytkowników Mazdy amerykańskiej z silnikiem 2.3i w automacie również spotkał się z takim problemem?
Wykasowałem błąd i kontrolka zgasła. Będę teraz obserwował czy ponownie się zapali podczas jazdy.
Nie wiem czy to ma jakiś wpływ na to ale przed wyjazdem w ubiegłą środę jak wymienialiśmy z kolegą gumy stabilizatorów przednie. Zauważyłem kostkę, która leżała nie podpięta do niczego przy lewej zaślepce od halogenu przeciwmgielnemu. Postanowiłem, że wepnę ją w gniazdo puste od tej zaślepki. Całą sytuację przedstawia poniższy obrazek:

Z prawej strony sytuacja ma się jak na poniższym obrazku. Tutaj już nic nie ruszałem: Widać 3 nie podpięte kostki. Tak ma być?

Czy te rzeczy mają jakiś wpływ na temperaturę płynu i włączanie się cykliczne wentylatora?
Liczę na pomoc. Z góry wielki dziękuje.
Pozdrawiam