Silnik ciężko odpala – Pb

Postprzez MiMic » 28 gru 2011, 19:10

Mam podobnie, tzn generalnie odpala bez problemu, ale zdarza się, że po krótkim postoju trzeba Madzie dłużej kręcić. Nie mam pojęcia co może być przyczyną, wymieniłem świece tylko z tego powodu ale nie miało to najmniejszego wpływu na rozruch. Z tego co przeczytałem, nie tylko ja tak mam. Może faktycznie "ten typ tak ma" – choć szczerze nienawidzę tego powiedzonka i jeżeli pada z ust mechanika natychmiast wyprowadza mnie z równowagi. <cisza>
Początkujący

Od: 31 paź 2010, 21:13
Auto: Mazda 6|GY|LF-DE|'05

Postprzez waxain » 29 gru 2011, 19:53

Przeczytałem chyba gdzieś tu na forum (teraz nie mogę tego znaleźć :/), że problem może być w immobilizerze, by spróbować zmienić kluczyk którym się odpala. Tak też zrobiłem i o dziwo, od 3 dni każdy rozruch, niezależnie od długości postoju to 1s. Możliwe, że to zbieg okoliczności lub warunków pogodowych (teraz u mnie było o kilka stopni cieplej) – będę obserwował dalej i za jakiś czas podzielę się wynikiem :)
Forumowicz

Od: 18 paź 2010, 09:03
Auto: Mazda 3 BM '14, 2.0, 120 KM

Postprzez maarec » 7 sty 2012, 13:04

ja też mam problem z tym odpalaniem na ciepłym – na zimnym jest ok, na ciepłym czasem i 5 sekund kręcenia trzeba aby odpalił.

aktualnie silnik jest rozebrany – spalał olej, prawdopodobnie przez pierścień i zawory -co ciekawe jak mechanik rozłożył go i zobaczył głowice z lekko nierównymi gniazdami zaworowymi – od razu zapytał czy nie ma problemów z odpalaniem – powiedziałem, że na zimnym nie ma a na ciepłym są – powiedział, że to typowe dla takiego stanu głowicy/gniazd/zaworów.

pod koniec przyszłego tygodnia powinienem mieć silniki auto u siebie – dam Wam znać czy odpala na ciepłym lepiej niż przed remontem.
Forumowicz

Od: 13 kwi 2011, 10:12
Auto: ford cmax

Postprzez klajgus » 7 sty 2012, 13:35

maarec napisał(a):pod koniec przyszłego tygodnia powinienem mieć silniki auto u siebie – dam Wam znać

koniecznie napisz co i jak było w głowicy robione, i ile cie to kosztowało, u mnie jeszcze jest wszytko OK ale tez mam gaz i chyba prędzej czy później tez będę musiał głowice robić
Forumowicz

Od: 1 maja 2007, 17:08
Auto: BYŁA M6 GY 2.0i 16V 141- LF 04r.
LPG Brc Sequent 24

Jest Ford Mondeo 2.5 T

Postprzez zetek » 7 sty 2012, 21:10

maarec napisał(a):ja też mam problem z tym odpalaniem na ciepłym – na zimnym jest ok, na ciepłym czasem i 5 sekund kręcenia trzeba aby odpalił.

aktualnie silnik jest rozebrany – spalał olej, prawdopodobnie przez pierścień i zawory -co ciekawe jak mechanik rozłożył go i zobaczył głowice z lekko nierównymi gniazdami zaworowymi – od razu zapytał czy nie ma problemów z odpalaniem – powiedziałem, że na zimnym nie ma a na ciepłym są – powiedział, że to typowe dla takiego stanu głowicy/gniazd/zaworów.

pod koniec przyszłego tygodnia powinienem mieć silniki auto u siebie – dam Wam znać czy odpala na ciepłym lepiej niż przed remontem.

Jeżeli masz taki stan głowicy to założę sie, że można to było wykryć po przez zmierzenia ciśnienia na cylindrach
Forumowicz

Od: 12 maja 2007, 16:30
Auto: Mazda 6 sport kombi 2.0 141KM

Postprzez maarec » 7 sty 2012, 23:13

prawdopodobnie masz rację – mój mechanik był na tyle przekonany o swoich racjach, że to pierścienie – że raczej kompresji nie sprawdził.

na 90% itak palił i mi przez pierścienie – wyrok w poniedziałek..
Forumowicz

Postprzez maarec » 24 sty 2012, 23:39

dzisiaj odebrałem w końcu auto – tak to jest robić w renomowanych zakładach – silnik nabierał mocy urzędowej i u mechanika i u szlifierza.

po generalce silnika, a przede wszystkim głowicy – odpalanie na ciepłym silniku jak i na zimnym jest jak z fabryki – idealne, dodatkowo obroty na biegu jałowym na rozgrzanym silniku spadły do ok 700 a może i mniej – ale to może się ułożyć po ok 100km – było ok 900 do tej pory.

myślę, że warto regulować te luzy zaworowe i nie dopuszczać do remontu głowicy tak jak poprzedni właściciel mojego auta....
Forumowicz

Postprzez stewie_griffin » 25 sty 2012, 10:23

Jaki koszt całego przedsięwzięcia?
Forumowicz

Od: 29 mar 2011, 07:27
Auto: Mazda 6 2.3 Top 2002r.

Postprzez klajgus » 25 sty 2012, 16:57

maarec napisał(a):myślę, że warto regulować te luzy zaworowe i nie dopuszczać do remontu głowicy tak jak poprzedni właściciel mojego auta....

Właśnie napisz coś więcej o kosztach, szczególnie o głowicy

Już doczytałem parę postów niżej
Forumowicz

LPG Brc Sequent 24

Jest Ford Mondeo 2.5 T

Postprzez bukmar » 21 mar 2012, 10:31

Witam
od 2 miesiecy i u mnie pojawia się identyczny problem. Na zimny zapala od razu, rozgrzany również ale w stanie przejsciowym np po przejechaniu kilometra trzeba pokręcić dłużej!
Ja wiem, ze m6 ma charakter, urok, wdzięk i można jej wiele wybaczyć jednak wolałbym poznać co tam się dziwnego dzieje. Silnik pracuje idealnie, oleju nie bierze, nawet kolor dexelii po 12tys od wymiany sie nie zmienił za bardzo :) , czy ktoś z forumowiczów piszących wcześniej o tych objawach zdiagnozował problem?
Pozdrawiam
Mazda 6 1.8 Kombi
Początkujący

Od: 10 kwi 2010, 14:13
Auto: Mazda 6 exclusive Kombi 1.8

Postprzez maarec » 21 mar 2012, 14:15

heh

ja po remoncie silnika – opisanym wcześniej zrobiłem 2000km i co prawda oleju nie bierze ale odpalanie wróciło do "normy" – czyli zimny dobrze, ciepły gorzej :[ – no chyba, że znowu mi głowica daje znaki....

chyba tak musi być, może to przez instalację gazową – mało jeździ na benzynie i układ paliwowy w kiepskiej formie..
Forumowicz

Postprzez mickow84 » 21 mar 2012, 22:14

Witam, może też sprawdź czy nie puszczają Ci wtryskiwacze gazowe ciśnienia do kolektora albo parownik z podciśnienia.
mickow84

Postprzez kov89 » 24 mar 2012, 16:00

Siema,
mam mały problem z odpaleniem samochodu czasami. Na forum jest podobny wątek ale bez konkretnej odp. Ale od poczatku. Kiedy jade samochodem większy dystans, wyłączam samochód, wracam i odpalam, autko rusza bez najmniejszych problemów. Odpala od razu i ładnie trzyma obroty. Natomiast gdy przejadę samochodem mały kawalek, np. 300m do sklepu, mam problem później z odpaleniem madzi. Musze kręcic czasami nawet 5-6 sek. zanim zaskoczy. Czasami także dziwnie wchodzi, zaraz po odpaleniu, na obroty. Początkowo silnik wchodzi na ok. 300 obr/min i po chwili dopiero wskakuje na odpowiedni poziom. Tak jakby odpalał na dwa cylindry <glupek2> . Dodam , że temperatura nie ma najmniejszego znaczenia. W zime przy -10C, nie miałem problemów z rozruchem, pod warunkiem, że wyłączyłem silnik, przejechawszy dłuży dystans.

Napewno zrobiłem coś źle w tym poście X) moderatorzy są cholernie skrupulatni, wiec wybaczcie jak co.
Początkujący

Od: 30 paź 2011, 12:22
Auto: Mazda 6 2.0 GH 2008

Postprzez dobrzyn22 » 24 mar 2012, 16:33

Napewno zrobiłem coś źle w tym poście
hahaha

moderatorzy są cholernie skrupulatni

nie wiem czy traktować to jako zarzut, czy jako pochwałę <lol>

A błąd, który popełniłeś jest tu:
Na forum jest podobny wątek ale bez konkretnej odp

właśnie...a regulamin mówi wyraźnie...

1. W pierwszej kolejności szukamy tematów nas interesujących... do tego celu proszę użyć wyszukiwarki...
2. Czytamy je
3. Jeżeli nie znaleźliśmy odpowiedzi na nasz problem, to zadajemy nasze pytanie na końcu tego wątka
4. Jeżeli nie ma takiego tematu, wtedy możemy założyć nowy...

PS. tym razem jeszcze przenoszę w odpowiednie miejsce... następnym razem będę hmmm... bardziej skrupulatny <lol> ;)
Moderator

Od: 21 cze 2009, 16:38
Auto: M3 BP 2.5 turbo 250 HP/22r
było M3 BN 2.0b. 2017r
było M6 2.0 mzrcd '06

Postprzez Rassel_2003 » 2 cze 2012, 00:56

Witam Panowie, widze ze ten temat to koszmar 6 tek w benzynie, sam z nim wlacze od 2 miesiecy, w skrocie: wymienilem:

-czujnik polozenia walka rozrzadu
-czujnik poloznie walu
-przeplywomierz
-czujnik temp cieczy

Efekt ?

Tak jak bylo jest dalej !!

3 magikow podlaczalo do kompa i nic !

Dzisiaj pojechalem do Serwisu Mazdy oni przebadali sprawe i stwierdzili ze to Pompa paliwa, za male cisnienie wytwarza....
Dzis zamowilem i wymienie w ciagu tygodnia napisze jaki efekt...
Rassel_2003

Postprzez dobrzyn22 » 2 cze 2012, 08:23

Dobrze,że koszt czujników jest do przyjęcia...a widział kolega fotorelację z czyszczenia przepustnicy? może to by jej pomogło?(teraz i tak już za późno, ale na przyszłość... ;) )

PS. zapraszam do działu MS na obczyźnie
http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewforum.php?f=77

czekamy na dalsze info
Moderator

Od: 21 cze 2009, 16:38
Auto: M3 BP 2.5 turbo 250 HP/22r
było M3 BN 2.0b. 2017r
było M6 2.0 mzrcd '06

Postprzez klajgus » 2 cze 2012, 16:20

u mnie tak samo BYŁO :) zrobiłem dwie rzeczy, wyczyściłem przepustnice i wyregulowałem zawory. nie wiem która z tych czynności pomogła, ale problemu już nie ma <jupi> .
Forumowicz

LPG Brc Sequent 24

Jest Ford Mondeo 2.5 T

Postprzez Wojtek » 2 cze 2012, 16:32

klajgus napisał(a):i wyregulowałem zawory

ta.... ;)
Arkana , Renault , Mii
byly: 323, Tribute, M6, M2, M5, Toledo, Mii, Rapid...
Zarząd – Członek Zarządu

Od: 21 gru 2013, 13:44
Auto: Renault Arkana E-Tech
Renault
Mii FR-line 1.0 75KM

Postprzez TVT » 8 cze 2012, 10:34

Witam. Wcześniej opisywano już podobny problem ale nikt do końca nie podpowiedział ja zdiagnozować problem więc ponownie „podnoszę rękę z zapytaniem”.
Mam od niedawna Mazdę 6 w benzynie bez gazu 2002 rok silnik 1,8 zimna odpala po dotknięciu kluczyka a po rozgrzaniu muszę chwilę pokręcić a silnik jakby z pewną nieśmiałością zapala. Potem jest ok, chodzi normalnie. Może ma to jakieś znaczenie bo wskaźnik poziomu paliwa żyje własnym życiem. Raz pokazuje prawidłowy stan a przy następnym odpaleniu prawie zero – taka loteria. Na szczęście niski stan paliwa pokazuje prawidłowo i wiem kiedy mam tankować.
Może wie ktoś co może być przyczyną w zasadzie tych dwóch problemów.
TRZMIEL
Forumowicz

Od: 9 mar 2007, 20:44
Auto: Mazda 6 2002

Postprzez Rassel_2003 » 15 cze 2012, 18:19

Dobra Pany, sluchac uwaznie :)

Pompa doszla po dlugim oczekiwaniu i dzisaj ja zmienilem !!
Wszytsko wrocilo do normy!! Odpala bez problemu !!

Koszt pompy: 80zl uzywka z allegro
Robocinza: zmienilem sam, tylko odkrecenie plastikowej nakretki sprawili troche problemu.

Serwis mial racje, pompa paliwa nie domagala i nie dawala odpowiedniego cisnienia.
Dla nie wtajemniczonych moje objawy wygladaly tak:
Zimny silnik palil na dotyk
Po calkowitym rozgrzaniu musialem krecic ok 5-8 sec albo na dwa razy i dopoero odpalal czasem z dziwnym poglosem dlawienia sie.

Po wymienia pompy jak reka odjal !!
Rassel_2003