Czyszczenie przepustnicy
Może bierze Ci gdzieś lewe powietrze. Nie zapomniałeś o uszczelce i dokreceniu wszystkieho tak jak było
Ja u siebie niczego podobnego nie zaobserwowałem 
- Od: 1 wrz 2014, 09:34
- Auto: Mazda 6 GY 2003
2.0 141KM LF
Tutaj jestem
Wszystko złożyłem jak należy o uszczelce nie zapomniałem. Świst jest tylko w ułamku sekundy jak unosi się ta łopatka w przepustnicy jak już jest prześwit większy świstu nie ma. Odpala normalnie pali też normalnie. Nic więcej nie zaobserwowałem.
Witam. Ja też jestem po czyszczeniu przepustnicy i też mam taki charakterystyczny świst zwłaszcza przy odpalaniu auta. Wszystko poskładane tak jak trzeba. Wszystko działa normalnie a nawet lepiej niż przed czyszczeniem bo nie falują obroty. Ale jakoś nie daje mi spokoju czemu ten świst się pojawił.
-
Majk
Panowie, czy potrafi ktoś wyjaśnić różnicę miedzy przepustnicą przed FL a ta po FL.
Wiem, że po face liftingu nie ma silnika krokowego, nie widać też kanałów obejściowych. czyści się jedynie samą klapkę przepustnicy no i kanały wokół niej.
W takim razie jak powietrze znajduje obejście zamkniętej klapki ? czy może szczelina w tej klapce ma umożliwiać przepływ powietrza na biegu jałowym ?
Wiem, że po face liftingu nie ma silnika krokowego, nie widać też kanałów obejściowych. czyści się jedynie samą klapkę przepustnicy no i kanały wokół niej.
W takim razie jak powietrze znajduje obejście zamkniętej klapki ? czy może szczelina w tej klapce ma umożliwiać przepływ powietrza na biegu jałowym ?
Witam!
Przy czyszczeniu przepustnicy odkryłem na niej biały-żółty nalot, coś jakby kamień. Nie chciało to schodzić pod wpływem preparatu, a mechanicznie to czyścić się trochę bałem. Co to może być? Spróbować to zeskrobać delikatnie nożykiem czy lepiej nie? Poniżej zdjęcie:

Przy czyszczeniu przepustnicy odkryłem na niej biały-żółty nalot, coś jakby kamień. Nie chciało to schodzić pod wpływem preparatu, a mechanicznie to czyścić się trochę bałem. Co to może być? Spróbować to zeskrobać delikatnie nożykiem czy lepiej nie? Poniżej zdjęcie:

- Od: 12 wrz 2014, 11:33
- Auto: Mazda 6 2.0 LF 141km 2004r.
vrrs napisał(a):Spróbować to zeskrobać delikatnie nożykiem
na pewno nie nożykiem... ja bym się za to zabrał jakimś delikatnym papierem ściernym...
Użyj miękkiej szmatki i mleczka Cif – poważnie wszystko usuniesz, u mnie to pomogło. Trochę się natrzesz ale puści. Ja również miałem podobny nalot.
Byłem głupi i myślałem że ten to białe na zdjęciu to nalot. A okazało się że to prześwitywał plastik przepustnicy. Po dokładnym oczyszczeniu cały ten plastik jest biały. Wyczyściłem dokładnie i przepustnica już działa leciutko także jestem zadowolony. Niestety zapomniałem zrobić zdjęcie efektu więc go nie wrzucę.
- Od: 12 wrz 2014, 11:33
- Auto: Mazda 6 2.0 LF 141km 2004r.
Czy do powrotnego montażu kupowaliście nową uszczelkę czy może sylikon wysokotemperaturowy?
Ja u siebie po prostu złożyłem całość (lekko smarnąłem uszczelkę wazeliną techniczną) i wszystko było ok. Dopiero niedawno zwróciłem uwagę na "turbosprężarkę" przy dodawaniu gazu:
https://www.dropbox.com/s/qa0vwjcx8io2q ... 9.mp4?dl=0
Od 18 sekundy słychać wspomniany świst przy wchodzeniu na obroty (polecam pobrać plik, online jakość jest tragiczna). To normalny objaw czy ewidentnie fakt łapania lewego powietrza?
Ja u siebie po prostu złożyłem całość (lekko smarnąłem uszczelkę wazeliną techniczną) i wszystko było ok. Dopiero niedawno zwróciłem uwagę na "turbosprężarkę" przy dodawaniu gazu:
https://www.dropbox.com/s/qa0vwjcx8io2q ... 9.mp4?dl=0
Od 18 sekundy słychać wspomniany świst przy wchodzeniu na obroty (polecam pobrać plik, online jakość jest tragiczna). To normalny objaw czy ewidentnie fakt łapania lewego powietrza?
Takie pytanka.
Czy do czyszczenia przepustnicy można użyć WD40? Jak wiadomo, jest dobry na wszystko
Czy tylko tego spraya do czyszczenia gaźników?
Czy ktoś ma jakieś fotki z czyszczenia przepływomierza? Gdzie to się dokładnie odkręca i które konkretnie miejsca czyści? No i czego użyć do czyszczenia przepływomierza?
Czy do czyszczenia przepustnicy można użyć WD40? Jak wiadomo, jest dobry na wszystko
Czy tylko tego spraya do czyszczenia gaźników?
Czy ktoś ma jakieś fotki z czyszczenia przepływomierza? Gdzie to się dokładnie odkręca i które konkretnie miejsca czyści? No i czego użyć do czyszczenia przepływomierza?
Benzyna ekstrakcyjna lub do gaźników.
Przepływomierz masz wmontowany między przepustnicą a puszką filtra, wpisz google to wyskoczy
Czyści się tą kropelkę która jest w obudowie, nie dotykaj palcami ani żadnym narzędziem. Najlepiej opłukaj w benzynie, albo jakimś sprayem
Przepływomierz masz wmontowany między przepustnicą a puszką filtra, wpisz google to wyskoczy
Czyści się tą kropelkę która jest w obudowie, nie dotykaj palcami ani żadnym narzędziem. Najlepiej opłukaj w benzynie, albo jakimś sprayem
- Od: 17 cze 2007, 23:11
- Auto: Śliwka 2.0 M6 ;)
Przepływomierz przeczyścić w zwykłej benzynie czy w ekstrakcyjnej jak przepustnicę? Po prostu go wykręcić za pomocą (bodajże 2) śrubek i cały wrzucić np. do pojemniczka z benzyną? Czy jeszcze w jakiś sposób trzeba go rozkręcić? Bo nie kojarzę do końca jego wewnętrznej konstrukcji i nie wiem o jaką kropelkę w obudowie chodzi.
Zrób tak jak na tym filmiku. Jest to Mazda RX-8 ale przepływomierz wygląda tak samo i tak samo się czyści.

-
Daniel
- Od: 21 paź 2009, 20:04
- Auto: Mazda 6 GG 2.0 163km/191Nm 2007 rok
Mazda 626 GE FP 1,8 90 km 1996 rok
Opel Omega 2,6 V6 180 km 2002 rok
Wielkie dzięki za link. Wszystko już jasne.
Czy do czyszczenia przepływomierza też mogę użyć benzyny ekstrakcyjnej tak jak do przepustnicy?
Ew. jaki byłby najlepszy preparat w sprayu, który nada się do wyczyszczenia tych obu rzeczy?
WD40? K2 tak jak ktoś podawał na forum? Czy jeszcze coś? Bo zadzwoniłem do Intercars, ale mają chyba z 6 różnych do wyboru do przepustnicy/gaźników. Tylko nie wiem co będzie też dobre do przepływomierza.
Czy do czyszczenia przepływomierza też mogę użyć benzyny ekstrakcyjnej tak jak do przepustnicy?
Ew. jaki byłby najlepszy preparat w sprayu, który nada się do wyczyszczenia tych obu rzeczy?
WD40? K2 tak jak ktoś podawał na forum? Czy jeszcze coś? Bo zadzwoniłem do Intercars, ale mają chyba z 6 różnych do wyboru do przepustnicy/gaźników. Tylko nie wiem co będzie też dobre do przepływomierza.