Dopisano 1 lis 2014, 23:04:
większość silników "pije" olej , i większość włascicieli się do tego nie przyznaje
www.mazdaspeed.pl
zastanów się przez chwilę co napisałeśberrrcik29 napisał(a):600ml/1000km to jest w normie, ale 0.4l/1000km to już dużo.
berrrcik29 napisał(a):Najprawdopodobniej u mnie tak się dzieje z powodu uszczelniaczy, które mam do wymiany. Spaliny pompowane tworzą wyższe ciśnienie i wypychają nadmiar powietrza przez odpowietrznik zabierając ze sobą olej, a że w wężu odpowietrznika jest znacznie mniejsze ciśnienie (podciśnienie z kolektora) to zaciąga. Dobrze mi się wydaje?
berrrcik29 napisał(a):Spaliny pompowane tworzą wyższe ciśnienie i wypychają nadmiar powietrza przez odpowietrznik zabierając ze sobą olej, a że w wężu odpowietrznika jest znacznie mniejsze ciśnienie (podciśnienie z kolektora) to zaciąga
berrrcik29 napisał(a):jak to wytłumaczyć (...) odkręcę korek wlewu oleju przy rozgrzanym pracującym silnik widzę wydobywający się dym i smród spalin?
tadziol napisał(a):Spaliny niestety trafiają do komory korbowej inną drogą-poprzez pierścienie.
Żaden silnik nie jest tak idealnie szczelny w tym miejscu
berrrcik29 napisał(a):mam wzorowe ciśnienie sprężania cylindrach na poziomie 17-17.5bar
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 5 gości
Moderatorzy 6 / 626 / MX-6 / Xedos 6