Co to jest i czy kwalifikuje się do wymiany

Postprzez pawelsik » 19 cze 2017, 20:18

Cześć. Od jakiegoś czasu borykam się z następującym wkurzającym problemem. Gdy jadę na zimnym silniku, przy dodawaniu gazu w okolicach 2500-3000 obrotów i odpuszczeniu gazu, pojawia się się dziwny dźwięk słyszalny z miejsca kierowcy a dochodzący gdzieś z prawej strony auta (od strony pasażera) gdzieś albo pod podłogą albo za schowkiem, ciężko jest mi go dokładnie sprecyzować. Dźwięk to taki jakby hmm... wstrząsanie puszki z piaskiem w środku? Pojawia się po odpuszczeniu gazu, aż obroty spadną z tych 3000 do np. 2000 i tylko przez chwilę. Gdy auto jest rozgrzane, prawie tego nie słychać. Do mechanika zanim zajechałem to silnik się zagrzał i niestety nie byłem w stanie mu tego zaprezentować i uznał że coś sobie wymyśliłem. Dzisiaj jednak (jako, że pracuję w sąsiedztwie stacji diagnostycznej) zajrzałem do nich po 10h postoju w miejscu pracy i sprawdzili mi to. Weszliśmy pod auto, ostukaliśmy wydech od spodu i jak walnąłem pięścią w ten element na zdjęciu (zdjęcie poglądowe z internetu) to słychać jakby coś w środku się przesypywało i opadało. Bardzo cichy dźwięk, ale jednak. Podobny do tego który słychać w aucie. Powiedzcie mi jak się nazywa ten element bo ja totalnie zielony jestem. Diagnosta powiedział, że katalizator ale szczerze mówiąc nie wiem czy mówił o tym czy o czymś innym i chcę się upewnić. Czy jeśli to jest powodem tego hałasu, to da się to dostać taniej? Katalizator kosztuje nowy firmy AS przeszło 1100zł, to trochę drogo. Da się to zamienić czymś? Czy w samego kata jest wpięta sonda lambda? Czytałem na forum, że ludzie zastępowali tą puszkę rurką, tylko chyba w mazdzie 626. Jeśli w miejsce tego czegoś miałaby wpaść rurka o średnicy wydechu to co wtedy z lambdą i badaniem emisji spalin? Auto przejdzie mi przegląd jeśli nie zamontowałbym takiej samej części tylko zamienił na rurkę? Proszę o pomoc :(
Załączniki
3b08f262d35303bemed.jpg
Forumowicz

Od: 12 kwi 2015, 17:00
Auto: Mazda 6 GY 2.0 Pb 141KM 2004r Station Wagon

Postprzez chmielu_KL » 19 cze 2017, 22:04

Katalizator, osłona katalizatora.
Możesz kupić używkę, ale ceny używek bywają różne.
Sondę masz chyba przed katalizatorem ?, wycięcie spowoduje wzrost emisji spalin. Możesz wstawić rurkę, ale będzie głośno jak coś to polecam tłumik troszeczkę głośniej w danym zakresie obrotów musisz wtedy pamiętać, że z przeglądem będzie problem
temat przerabiałem u siebie, wstawiony tłumik jeszcze zarobiłem 100zł ;p
Forumowicz

Od: 22 kwi 2014, 17:51
Auto: Mazda3 BK 2.0 LF '07 Kintaro True Red

Postprzez pawelsik » 19 cze 2017, 23:11

Spróbuję podzwonić po autozłomach w jakich cenach mają katalizatory do mojej Madzi (o ile w ogóle będą mieć...), ale najpierw podjade sobie jeszcze do znachora jednego od tłumików, co on by na to powiedział. Z tego co orientowałem się po rysunkach technicznych to sonda właśnie jedna jest w katalizatorze :/ Więc wolałbym wymienić część na taką samą niż kombinować z rurkami tym bardziej, że może być problem z przeglądem po takim zabiegu.
Forumowicz

Od: 12 kwi 2015, 17:00
Auto: Mazda 6 GY 2.0 Pb 141KM 2004r Station Wagon

Postprzez tqr_us » 20 cze 2017, 06:38

za katalizatorem masz sonde nie w ,na fotce widac kostke od niej i przewodzik
Forumowicz

Od: 16 sie 2016, 23:15
Auto: 2.3L AT MZR 07 Aspec