Witam,
Od niedawna zauważyłem iż na trasie (tylko autostrada) przy prędkości 110 do 140 i wyższych spada mi drastycznie temperatura silnika. Po wjeździe do miasta lub zatrzymaniu auta na parkingu po chwilce temperatura wraca do normalnego stanu. Zauważyłem tez iż komputer błędnie podaje temperaturę zewnętrzną (bardzo ją zawyża)
Może ktoś pomóc gdzie szukać usterki ewentualnie ktoś miał taki problem?
Spadająca temp. silnika na autostradzie, niewłaściwe wskazanie temp. zew. na wyświetlaczu.
Strona 1 z 1
termostat.. najłatwiej odpal samochód po nocy kiedy jest zimny i ręką sprawdzaj czy waż za termostatem się nagrzewa wraz z silnikiem.
Ostatnio edytowano 8 mar 2017, 13:32 przez dobrzyn22, łącznie edytowano 1 raz
Powód: nie cytujemy całego ostatniego posta - nie ma takiej potrzeby
Powód: nie cytujemy całego ostatniego posta - nie ma takiej potrzeby
Na 99,9% wina termostatu, miałem tak samo w poprzedniej Hondzie i teraz w Maździe.
Dla potwierdzenia sprawdź temperaturę przez komputer, a nie tylko wskaźnikiem na desce.
Dodam, że wpływa to na spalanie, więc im szybciej wymienisz tym lepiej...
Co do czujnika temp na wyświetlaczu w aucie to nie mam pojęcia, pierwsze słyszę o takim zachowaniu, zlokalizuj czujnik temp. zewnętrznej i go podgrzej/ochłodź, może trzeba go wymienić.
Nie ma takiej opcji w komputerze, żeby sztucznie podnieść temperaturę.
Można podnieść lub obniżyć sztucznie spalanie na wyświetlaczu, ale nie temperaturę.
Dla potwierdzenia sprawdź temperaturę przez komputer, a nie tylko wskaźnikiem na desce.
Dodam, że wpływa to na spalanie, więc im szybciej wymienisz tym lepiej...
Co do czujnika temp na wyświetlaczu w aucie to nie mam pojęcia, pierwsze słyszę o takim zachowaniu, zlokalizuj czujnik temp. zewnętrznej i go podgrzej/ochłodź, może trzeba go wymienić.
Nie ma takiej opcji w komputerze, żeby sztucznie podnieść temperaturę.
Można podnieść lub obniżyć sztucznie spalanie na wyświetlaczu, ale nie temperaturę.
Strona 1 z 1