Na pewno wcześniej nie było poboru oleju? Bo 2l/700km to na 100% nie przez same uszczelniacze. W mojej przy przegrzanym silniku skutkiem czego były zapieczone i popękane pierścienie brała 1l/2000km. Co wiecej, reszta silnika była w stanie idealnym.
Druga sprawa, już chcą Ci wymieniać panewki, bez rozkręcenia silnika i sprawdzenia ich? Przecież panewki nie mają nic wspólnego z poborem oleju to raz, dwa jeśli faktycznie okażą się do wymiany, to skąd mogą to wiedzieć na tym etapie?
Jeżeli jesteś pewien, że wcześniej silnik nie miał problemów z tak dużym poborem oleju i teraz jesteś też pewien że tyle pobiera, to wg mnie mogą robić Cię w ch.ja.
Jedź gdzie indziej i opowiedz sytuacje. Dowiesz się czegoś innego i chociażby bedziesz wiedział jak gadać.
A brak mocy przy przyśpieszaniu znikł? Bo jak nie to też sobie sprawdź czy masz dobrze ustawione luzy zaworowe. Pamiętaj, że pobór oleju nie koniecznie ma wpływ na dynamikę samochodu.
Nie do końca, bo kompresje może trzymać właściwą, a wciągać przez pierścienie olejowe podobne ilości oleju jak teraz.Nie była mierzona kompresja w tłokach a podobno na tej podstawie jestesmy w stanie stwierdzic czy to pierscienie czy uszkodzone uszczelniacze.