Witam
Kilka miesiecy temu kupilem w niemczech wyzej opisana mazde w automacie. Moim problemem z jakim tutaj przchodze jest duzy pobor oleju w silniku. Slyszalem ze mazdy tak juz maja ale 1 litr oleju na okolo 300 km to juz raczej przesada...Przy obrotach 1tys bardzo czesto mruga mi kontrolka oleju a przy wyzszych obrotach jest spokoj...Ma ktos jakies racjonalne wytlumaczenie...? Prosze o pomoc.
Bardzo duży pobór oleju – kontrolka mruga przy 1000 obrotów?
Strona 1 z 1
Jeżeli mruga to z czujnika idzie sygnał, że w tym momencie jest słabe ciśnienie. Albo za mało oleju albo uszkodzona pompa. Jeżeli bierze 1L na 300km to silnik do remontu i nie ma sensu jeździć.
Dzieki CLAU.
Rozmawialem juz z jednym mechanikiem na ten temat i powiedzial ze moga byc tylko uszczelniacze do wymiany, chociaz w co bardzo watpi, a druga opcja, czyli taka jak Twoja, ze remont silnika ale wtedy nie wiem czy to wogole sie oplaca...co radzisz w takiej sytuacji? wiesz mniej wiecej ile wynosi taki remont w mazdzie?
Bede wdzieczny za odpowiedz.
Pozdrawiam.
Rozmawialem juz z jednym mechanikiem na ten temat i powiedzial ze moga byc tylko uszczelniacze do wymiany, chociaz w co bardzo watpi, a druga opcja, czyli taka jak Twoja, ze remont silnika ale wtedy nie wiem czy to wogole sie oplaca...co radzisz w takiej sytuacji? wiesz mniej wiecej ile wynosi taki remont w mazdzie?
Bede wdzieczny za odpowiedz.
Pozdrawiam.
-
klameczka
Średnio jak czytam to ludziom na tym forum remont wychodzi około 2000 zł. Czy to dużo czy mało to trudno powiedzieć, dla mnie to około 10-8% ceny auta więc ja bym robił. Broń boże nie kupować silnika, no chyba że jakiśforumowicz nagle rozbije mazde a silnik był dobry to wtedy bym wziął, ale wszystkie inne zwykle są przechowywane w nędznych warunkach i ich stan jest nie wiadomy mimo zapewnień sprzedawcy.
Witaj Clau.
Takie pytanko jeszcze...co ile km powinno sie wymieniac olej w silniku z automatyczna skrzynia biegow?
Przy okazji mozesz tez podac co ile km wymienic olej w skrzyni biegow, chociaz z tego co slyszalem to pierwsza wymiana przy 200 000 km a kolejna przy 300 000, prawda to...?
Z gory dzieki.
Pozdrawiam.
Takie pytanko jeszcze...co ile km powinno sie wymieniac olej w silniku z automatyczna skrzynia biegow?
Przy okazji mozesz tez podac co ile km wymienic olej w skrzyni biegow, chociaz z tego co slyszalem to pierwsza wymiana przy 200 000 km a kolejna przy 300 000, prawda to...?
Z gory dzieki.
Pozdrawiam.
-
klameczka
Z tą skrzynią biegow to jest tak że jeden wymienia, drugi nie. Jak kupisz auto, gdzie w skrzyni nigdy nie był wymieniany olej i go zmienisz to sie licz ze masz skrzynie do roboty. Z mojego doswiadczenia w 70% aut, które miały wymieniony olej bez wiedzy czy byl wczesniej wymieniany regularnie (brak wiedzy oznacza ze raczej nie był) po wymianach działy sie herezje i skrznie padały.
- Od: 24 lut 2013, 13:32
- Auto: M6 2.3 2006
Strona 1 z 1