Sonda lambda. Wymiana i zamienniki (benz.)
Witam
Piszę ten post by pomóc innym w podobnej sytuacji. Ci którzy szukają zamiennnika pierwszej sondy do mazdy 6 po lifcie o nr producenta LFH1-18-8G1D radzę kupić oryginał mazdy jeśli checie mieć pewność niezawodności przez lata. Zamienniki nawet sprawne nie pracują tak optymalnie jak oryginał , nie bez powodu nie ma dedykowanych zamienników – wiem to po swoim przykładzie właśnie po pół roku mi padła sonda z audi :/ nie działała też najlepiej podczas swojej żywotności, wydawało mi się że zaoszczędziłem ale moim zdaniem kupno nieoryginału to tylko pozorna oszczędność no ale zrobicie jak chcecie. Wiadomo że jeśli chciałbym zamówić sondę w serwisie to musiałbym zapłacić grubo ponad 2000 zł , wspominali coś o 2700zł, ale udało mi sie znaleźć firmę która sprowadza części prosto z Japoni i zapłacę za oryginał 1250 zł także do przeżycia no i gwarancja na 12 miesięcy jedyny minus to 4 tyg oczekiwanie. Pozdrawiam
Piszę ten post by pomóc innym w podobnej sytuacji. Ci którzy szukają zamiennnika pierwszej sondy do mazdy 6 po lifcie o nr producenta LFH1-18-8G1D radzę kupić oryginał mazdy jeśli checie mieć pewność niezawodności przez lata. Zamienniki nawet sprawne nie pracują tak optymalnie jak oryginał , nie bez powodu nie ma dedykowanych zamienników – wiem to po swoim przykładzie właśnie po pół roku mi padła sonda z audi :/ nie działała też najlepiej podczas swojej żywotności, wydawało mi się że zaoszczędziłem ale moim zdaniem kupno nieoryginału to tylko pozorna oszczędność no ale zrobicie jak chcecie. Wiadomo że jeśli chciałbym zamówić sondę w serwisie to musiałbym zapłacić grubo ponad 2000 zł , wspominali coś o 2700zł, ale udało mi sie znaleźć firmę która sprowadza części prosto z Japoni i zapłacę za oryginał 1250 zł także do przeżycia no i gwarancja na 12 miesięcy jedyny minus to 4 tyg oczekiwanie. Pozdrawiam
-
alex623
To żaden wałek po prostu chcę pomóc , nikt nikogo nie zmusza do kupowania a ta firma to carspeed.pl z lublina specjalizują się w częściach do mazdy. Pozdrawiam
-
alex623
W mojej mazdzie wyskoczył błąd P0133 – która to sonda do wymiany szerokopasmowa (5 przewodowa) czy 4 przewodowa?
Dopisano 16 sie 2014, 22:48:
czym się różnią od siebie te sondy:
-SONDA LAMBDA UNIWERSALNA OZA624-E5 4-PRZEWODY NGK
-SONDA LAMBDA UNIWERSALNA OZA624-E4 4-PRZEWODY NGK
jedyne co wyczytałem to że pierwsza – podgrzewana masa z przejściem na obudowę a druga – podgrzewana masa izolowana. Wybaczcie nie kumam bazy. Cena jest taka sama. Która będzie odpowiednia do mojej mazdy, którą mam zamówić? – w przypadku oczywiście padniętej sondy 4 przewodowej
w sumie bym sobie tego życzył bo szerokopasmowej na tą chwilę nie znalazłem a i tak będzie droższa.
Dopisano 16 sie 2014, 22:48:
czym się różnią od siebie te sondy:
-SONDA LAMBDA UNIWERSALNA OZA624-E5 4-PRZEWODY NGK
-SONDA LAMBDA UNIWERSALNA OZA624-E4 4-PRZEWODY NGK
jedyne co wyczytałem to że pierwsza – podgrzewana masa z przejściem na obudowę a druga – podgrzewana masa izolowana. Wybaczcie nie kumam bazy. Cena jest taka sama. Która będzie odpowiednia do mojej mazdy, którą mam zamówić? – w przypadku oczywiście padniętej sondy 4 przewodowej
- Od: 6 cze 2014, 07:35
- Auto: Mazda 6, station wagon, GY 2.0, 147km, 108kW, prod. 2006r + LPG V GEN. ICOM
Witam
Mam mały dylemat z podłączeniem sondy :
Kupiłem uniwersalną sondę Denso 4-przewodową i ma kolory :
-czarny
-czarny
-niebieski
-biały
a moja kostka :
-biały
-biały
-czarny
-szary
I jak to podłączyc ? który kolor do którego? i czy skrócic kabel od sondy czy zostawic jak jest
Sonda Denso nr. DOX0119
Auto Mazda 626 1,8 16V 95r 90KM
Mam mały dylemat z podłączeniem sondy :
Kupiłem uniwersalną sondę Denso 4-przewodową i ma kolory :
-czarny
-czarny
-niebieski
-biały
a moja kostka :
-biały
-biały
-czarny
-szary
I jak to podłączyc ? który kolor do którego? i czy skrócic kabel od sondy czy zostawic jak jest
Sonda Denso nr. DOX0119
Auto Mazda 626 1,8 16V 95r 90KM
Witam wszystkich.
Jestem nowy na tym forum, więc chciałem przywitać starych wyjadaczy;–)
Od kilku dni na tablicy świeci mi się Check. Z czytałem błędy i wykazało kod: P0171-FF i P0171-C czyli mieszanka zbyt uboga. Przy kolejnych testach programem forScan wyszło mi, że element grzejny sondy lambda czujnik 1 oscyluje, a element grzejny sondy lambda czujnik 2 nie wykazuje nic – jest na OFF. Doczytałem, że w mojej Mazdzie 6 2.0 2004r. są dwie sondy lambda. Czy oznacza to, że jedna z nich padła? Jeśli tak, to która jest tą drugą, która nie wykazuje oznak życia? Co jeszcze mogę sprawdzić, aby mieć pewność zanim cokolwiek kupie. Posiadam najprostszy i najtańszy ELM327 i korzystam z programu ForScan. Proszę pomóżcie.
P.S. Samochód mam od dwóch miesięcy w gazie, czy może być tak (bo gdzieś tak wyczytałem), że źle zrobiona bądź ustawiona instalacja gazowa powoduje, że spaliła się sonda i tak może być po krótkim czasie z kolejną?
Jestem nowy na tym forum, więc chciałem przywitać starych wyjadaczy;–)
Od kilku dni na tablicy świeci mi się Check. Z czytałem błędy i wykazało kod: P0171-FF i P0171-C czyli mieszanka zbyt uboga. Przy kolejnych testach programem forScan wyszło mi, że element grzejny sondy lambda czujnik 1 oscyluje, a element grzejny sondy lambda czujnik 2 nie wykazuje nic – jest na OFF. Doczytałem, że w mojej Mazdzie 6 2.0 2004r. są dwie sondy lambda. Czy oznacza to, że jedna z nich padła? Jeśli tak, to która jest tą drugą, która nie wykazuje oznak życia? Co jeszcze mogę sprawdzić, aby mieć pewność zanim cokolwiek kupie. Posiadam najprostszy i najtańszy ELM327 i korzystam z programu ForScan. Proszę pomóżcie.
P.S. Samochód mam od dwóch miesięcy w gazie, czy może być tak (bo gdzieś tak wyczytałem), że źle zrobiona bądź ustawiona instalacja gazowa powoduje, że spaliła się sonda i tak może być po krótkim czasie z kolejną?
-
kris717
Halo! Czy ktokolwiek przerabiał temat sondy lambda w madzie 6? Czytam tu o 4-przewodowych 5-przewodowych 3-przewodowych, piszecie, że tylko oryginał, z kolei na internecie są same denso... o co w tym chodzi?
-
kris717
Dołączam się do pytania "kris717"!
Mam podobny problem. wymieniłem sondę która pokazywała status OFF i przy sprawdzaniu na kompie dalej pokazuje OFF. Czy druga sonda włącza się na Trasie czy to jest jakaś wada ? Mecze się z tym dosyć długo.
"eric81" wymieniłem na Bosha. Mam instrukcje dołaczona do sondy co do kolorów łaczenia.
Mam podobny problem. wymieniłem sondę która pokazywała status OFF i przy sprawdzaniu na kompie dalej pokazuje OFF. Czy druga sonda włącza się na Trasie czy to jest jakaś wada ? Mecze się z tym dosyć długo.
"eric81" wymieniłem na Bosha. Mam instrukcje dołaczona do sondy co do kolorów łaczenia.
-
_Truso_
Witam.
pojawił się problem dużego spalania LPG około17l/100km. zapaliła się kontrola SILNIKA wiec mechanior stwierdził usterke sondy lambda ale ze w moim aucie są chyba 4 wiec jest zagadka która to?
ogólnie błąd jaki wyskoczył to
P0431 WARM UP CATALYST EFFICIENCY BELOW THERESHOLD BANK 2
(zdolność do nagrzewania katalizatora poniżej wymaganego progu)
nie wiem co to BANK 2 mój wspaniały mechanik twierdzi ze trzeba wymieniać aż się trafi na tą właściwą.
może ktoś pomoże?
pojawił się problem dużego spalania LPG około17l/100km. zapaliła się kontrola SILNIKA wiec mechanior stwierdził usterke sondy lambda ale ze w moim aucie są chyba 4 wiec jest zagadka która to?
ogólnie błąd jaki wyskoczył to
P0431 WARM UP CATALYST EFFICIENCY BELOW THERESHOLD BANK 2
(zdolność do nagrzewania katalizatora poniżej wymaganego progu)
nie wiem co to BANK 2 mój wspaniały mechanik twierdzi ze trzeba wymieniać aż się trafi na tą właściwą.
może ktoś pomoże?
Kolego przede wszystkim piszesz w niewłaściwym dziale a poza tym w twoim samochodzie są 2 sondy lambda lewa i prawa w tej maździe stronę określasz nie od rozrządu a od skrzyni biegów czyli nr 2 (prawa) to ta bliżej grodzi silnika obie są takie same więc możesz kupić jedną zamontować ją jeżeli nie pomoże to zamienić miejscami sprawdź przejście między szarymi przewodami we wtyczce czy nie masz spalonej grzałki sondy. I przede wszystkim sprawdź wyregulowanie instalacji gazowej może padły wtryskiwacze gazowe lub coś innego niedomaga.
- Od: 4 sie 2007, 19:15
- Auto: były
mazda GY LFF7 LPFI
mazda CA KL SGI
jest
GH LFF7 DYNAMIC SPORT kombi
Panowie co sądzicie o takich sondach cena ciekawa niby ngk/ntk ale jak pytałem po hurtowniach to za ngk trzeba dac kolo 160 zł a bedzie mnie czekała wymiana
http://allegro.pl/sonda-4-przewodowa-un ... 42425.html

W naszych silnikach jest 5-cio przewodowa o ile dobrze pamiętam , bo dawno temu to było , ja wolałbym chyba denso możesz kupić w usa albo poszukać w pl może już mają
-
leonidas2
Mam silnik AJ i sondy zwykłe znaczy 4 przewodowe jak dobrze kojarzę to też oryginały są ngk tylko te na allegro ciekawi mnie taka niska cena? i w sumie tez jak dobrze pamiętam ngk sondy miały żółte pudelka a ta ma zielony ale mogli zmienić bo już chwile nie siedzę w temacie zmieniłem branże może ktoś miał styczność z tymi sondami czy to po prostu jakieś podróbki chińskie?
Nie znam produktów NTK po drugie przed katem 5-cio za katem 4-o przewodowa o ile mnie pamięć nie myli
-
leonidas2
Chyba w poliftach były dopiero montowane sondy 5-cio przewodowe, przed katem a druga 4-o przewodowa.
A co Ci się dzieje z autem że chcesz sondę wymieniać ?
A co Ci się dzieje z autem że chcesz sondę wymieniać ?

-
Daniel
- Od: 21 paź 2009, 20:04
- Auto: Mazda 6 GG 2.0 163km/191Nm 2007 rok
Mazda 626 GE FP 1,8 90 km 1996 rok
Opel Omega 2,6 V6 180 km 2002 rok