Wymiana silnika LF17 – zakup używanego

Postprzez PhoBiaB » 29 paź 2014, 16:26

Witam,

Jakiś czas temu zatarłem silnik – Magda 2.0 benzyna + LPG, 2002 rok, 141KM. Z racji tego, że silnika – według czterech mechaników u których byłem – nie opłaca się remontować, chcę kupić motor używany. Obecny zatarty silnik ma oznaczenie LF17. Pytanie brzmi – czy mogę kupić silnik z innym oznaczeniem – LF24 – o takiej samej mocy z Mazdy z 2003 roku i czy będzie on pasował? Chodzi mi o goły słupek bez osprzętu. Pokrywy zaworów i w tym zatartym i w FL24 są aluminiowe. Tyle wiem. Czy mimo wszystko lepiej szukać silnika z takim samym oznaczeniem jak obecny? I jeszcze kwestia głowicy bo przecież gaz zamontowany i czy do silnika LF24 będzie pasować głowica z obecnego motoru?

Z góry dziękuję za łopatologiczne wyjaśnienie nurtujących mnie kwestii.
PhoBiaB

Postprzez wojta89 » 3 lis 2014, 21:56

Witaj, dokładnie tydzień temu kupiłem silnik do swojej mazdy. Miałem taki sam dylemat co Ty. Ostatecznie kupiłem silnik z takim samym oznaczeniem (w moim przypadku LF25) jednak z moich wcześniejszych ustaleń może to być silnik z innym oznaczeniem, najważniejsze jest to aby pojemność silnika się zgadzała ilość KM itp. Jeśli masz taką możliwość to dowiedz się jaki jest numer VIN " biorcy", z którego pochodzi silnik zadzwoń do dealera mazdy i poproś żeby po numerach VIN Twojego auta i samochodu z którego jest silnik zweryfikowali czy dany silnik będzie pasował do osprzętu z Twojego pojazdu. Jeśli chodzi o kupno samego silnika to zwracaj uwagę na to żeby to był silnik z osprzętem, wiem że chcesz kupić goły słupek , ale lepiej niech wyciągną osprzęt jak zdecydujesz się na kupno niż mają Ci pchać słupek ze starymi skarpetami w każdej dziurze. Na szrotach te silniki przechowywane są często w niesprzyjających warunkach i może się dostać syf do silnika.
wojta89