Różnice między silnikami LF25 a LF22

Postprzez wojta89 » 21 paź 2014, 18:09

Witam serdecznie, posiadam Mazdę 6 2.0 Benzyna 141km z 2003r. Jestem zmuszony wymienić silnik w aucie i tu pojawia się problem. Samochód został odstawiony do mechanika, wydemontowany został silnik a ja zacząłem szukać w ogłoszeniach internetowych innej używanej jednostki napędowej. Jednak po wpisaniu wszystkich niezbędnych danych wyskakują mi ogłoszenia silników z symbolem LF 22, bądz LF 23 a w moim samochodzie symbol jest dokładnie taki LF 257838, jest to kod sczytany z bloku silnika, taki sam kod widnieje w książce serwisowej. Problem polega na tym że na żadnym portalu aukcyjnym nie mogę znaleźć silnika o symbolu LF25. Czy ktoś z Państwa ma silnik z podobnym oznaczeniem? jakie są i czy w ogóle są różnice między tymi silnikami. Sprawdzałem w internecie wpisując wszystki dane samochodu jaki występują symbole silników dla tego modelu to w każdym przypadku jest początek taki sam czyli "LF" a później pojawiają się symbole 17/18 albo 22/23 nie natknąłem się jeszcze na symbol 25. Zależy mi na wymianie gołego słupka silnika cały osprzęt zostaje więc muszę mieć pewność że nowy silnik będzie pasował do osprzętu. Dzwoniłem dzisiaj do autoryzowanego serwisu mazdy to Pan który odebrał telefon w bardzo flegmatycznym tonie stwierdził że nie mają książki z symbolami silników i nie jest w stanie mi pomóc. Macie może jakieś pomysły gdzie mógłbym zadzwonić żeby uzyskać informację na dany temat? W książce serwisowej na pierwszej stronie oprócz numeru VIN i daty pierwszej rejestracji jest oczywiście model i mam dokładnie napisane: Mazda 6 Sport. Po numerze VIN można tylko stwierdzić że jest typ LF ale dokładniejszej informacji jaki numer nie ma.
Bardzo proszę o pomoc.
Wojtek.
wojta89

Postprzez szymek77 » 22 paź 2014, 16:38

Witam
Co się stało ze starym silnikiem?
szymek77

Postprzez misiek89 » 22 paź 2014, 22:18

Z tego co mi wiadomo to silniki są takie same osprzęt przed fl mamy taki sam.
Forumowicz

Od: 27 sty 2012, 22:30
Auto: A4 1,8tQ