Hej,
jestem tutaj nowy, dlatego z góry proszę o wyrozumiałość.
Ostatnio zauważyłem, że po przejechaniu kilku – kilkunastu kilometrów, po zatrzymaniu słychać delikatnie dziwny dźwięk. Kojarzy mi się z jazdą na rowerze z nienasmarowanym łańcuchem. Dźwięk jest na tyle cichy, że w kabinie go w ogóle nie słychać.
Gdy stoję naprzeciw auta, dźwięk dobiega najwyraźniej z prawej strony auta, co jest o tyle dziwne, że tam nie bardzo ma co piszczeć.
W piątek wymieniam rolkę napinającą z napinaczem, rolkę prowadzącą i pasek (chociaż to jest akurat po lewej stronie auta) dlatego nie jestem pewien, czy to pomoże.
Dodam jeszcze, że gdy auto chwilę postoi, dźwięk znika.
Będę wdzięczny za sugestie, może przy okazji tej wymiany uda mi się jakoś naprowadzić mechanika na diagnozę tego dźwięku.
Odgłos nienasmarowanego łańcucha
Strona 1 z 1
Dźwięk występuje tylko na biegu jałowym?
Jak delikatnie dodasz gazu i podniosą się obroty to dźwięk znika?
Nie dochodzi przypadkiem z okolic kolektora wydechowego?
viewtopic.php?f=411&t=160740
Wrzuć bieg i poruszaj autem, jak zapiska to masz odpowiedź.
Jak delikatnie dodasz gazu i podniosą się obroty to dźwięk znika?
Nie dochodzi przypadkiem z okolic kolektora wydechowego?
Wrzuć bieg i poruszaj autem, jak zapiska to masz odpowiedź.
Wydaje mi się, że tylko na jałowym. Dźwięk jest na tyle cichy, że ciężko go wyłapać na postoju, a co dopiero na wyższych obrotach.
Spróbuję to jeszcze ustalić.
Rozumiem, że jeżeli dźwięk występuje tylko na jałowym, to będzie prawdopodobnie kwestia tego pierścienia, o którym mowa w wątku tak?
Czy to coś, czym wypadałoby się szybko zająć?
Dopisano 10 lip 2014, 08:59:
Tak przy okazji, przed chwilą znalazłem ten wątek.
viewtopic.php?f=419&t=171526&start=20
Zdaje się, że mam to samo. W wątku jest mowa o pierścieniu kolektora z uszczelką.
Spróbuję to jeszcze ustalić.
Rozumiem, że jeżeli dźwięk występuje tylko na jałowym, to będzie prawdopodobnie kwestia tego pierścienia, o którym mowa w wątku tak?
Czy to coś, czym wypadałoby się szybko zająć?
Dopisano 10 lip 2014, 08:59:
Tak przy okazji, przed chwilą znalazłem ten wątek.
viewtopic.php?f=419&t=171526&start=20
Zdaje się, że mam to samo. W wątku jest mowa o pierścieniu kolektora z uszczelką.
-
Melcio
Strona 1 z 1