Gdzieś miesiąc temu oddałem mazde do warsztatu Pit-Stop Autodiagnoza Gliwice na remont silnika(dymił na niebiesko przy starcie).
Pan tak ładnie mnie omotał że nie ma sensu wymieniać silnika,że oni to zrobią i będzie chodziło jak nówka.
Cała impreza kosztowała mnie około 2900zl , do tej pory nie wiem dokładnie co było wymieniane bo ciągle mówili co innego a na koniec dostałem śmieciowa fakturę na 1200zl z opisem "usługa motoryzacyjna" ale o tym na koniec.
Tydzień po remoncie wróciłem do warsztatu z praktycznie 0 poziomem oleju, pierwsza ich diagnoza to uszczelka pokrywy silnika którą zresztą mi wymienili w czasie remontu, potem powiedzieli że jednak to był zimering, wymienili bez pytania i kazali zapłacić, oczywiście cały silnik i wszystko w oleju.
Złożyli wszystko i gdy jechałem do domu usłyszałem jak mój silnik chodzi jak traktor, dodatkowo obroty idą od 500 do 1200 , wracam... okazuje się, że pasek złe założyli, poprawiają pasek i już nie słychać buczenia ale dalej silnik faluje.
Powiedzieli że to pewnie olej który wypluł (bo nie umyli) uszkodził alternator.
Zostawiam samochód do czyszczenia albo wymiany alternatora i czekam...
Po drodze okazuje się że wałki? (te co prowadzą pasek) nagle się rozluzowały i czy maja mi to wymienić, potem dzwonią drugi raz i mówią, że nie wiedzą dlaczego silnik faluje ale może to być wina uszkodzonej pompy wspomagania.
Jade dziś na odebranie auta i oczywiście silnik dalej faluje niemiłosiernie , a mechanik mówi, że nie wiedzą co się dzieje, błędów nie ma, oni wykonali swoją robotę i reszta ich nie interesuje.
Jedyne co mi przychodzi do głowy to jechać do innego mechanika, znów zabulić i sprawdzić czy oni coś spartolili czy faktycznie mam pecha i przez tydzień padło kilka elementów na raz

Powiedziałem im też aby wystawili mi do jutra prawdziwą fakturę na zapłaconą kwotę z rozbiciem na to co mi zrobili. (mam nagrania z rozmów więc jak mi jej nie dadzą to zgłoszę to do odpowiednich organów)
Wiem, że jestem głupi i mogłem się nie pchać w remont, ale proszę o poradę co może być przyczyną takiego falowania obrotów , falowanie dopiero się pojawia po nagrzaniu silnika.
Może mi ktoś doradzić jakiegoś speca w okolicach Gliwic który mi to dobrze zdiagnozuje/zrobi
Pozdrawiam.