To i ja się podepnę do tematu z podobną sprawą na razie w fazie wstępnej, która mam nadzieję się szybko i pozytywnie zakończy

, mianowicie również świecący się Check Engine: wczoraj szybko i bezproblemowo połączyłem się z Magdaleną. Odpowiedziała, że: błąd P0303 "Cylinder nr 3 wykryte wypadanie zapłonów".
Poczytałem trochę na forum w tym temacie, prawdopodobne przyczyny (moje wnioski): do wymiany świeca (w zasadzie chyba najlepiej komplet świec) lub cewka zapłonowa (nr 3) lub może kable WN i teraz moje pytania z tym związane:
– co do wymiany świec nie mam wątpliwości (i tak chciałem wymienić komplet po zakupie samochodu) tylko pytanie jakie najlepiej zastosować biorąc pod uwagę fakt (choć może nie ma to większego znaczenia?), iż za "chwilę" będę do mojej M6 zakładał instalację LPG?. Generalnie wielu poleca NGK, tylko nie orientuję się co do dokładnych parametrów świecy dla benzyny M6 2.3l?
Różnie też piszą odnośnie rodzajów, czy warto platynowe, irydowe albo w wypadku LPG lepiej zastosować zwykłe i wymieniać co 15 – 20 tys. km?.
Na stronie NGK znalazłem coś takiego =>
http://www.ngk.de/nc/pl/wyszukiwarka-pr ... 6F13/9944/ To jedyny rodzaj jaki się wyświetlił dla M6 GY 2.3, z tego co doczytałem w sklepach jest to świeca irydowa – teoretyczne dłuższa żywotność (cena ok. 35zł/szt.).
– odnośnie cewki zapłonowej: jak najprościej sprawdzić czy cewka ta (nr 3) jest wadliwa czy nie?. I teraz trywialne pytanie świeżego posiadacza M6: jak otworzę maskę i zacznę wymieniać świece to jak poznać która świeca/cewka (z tego co znalazłem to w polifcie każda świeca ma swoją cewkę) ma nr 3?.
Póki co wykasowałem błąd, po zapaleniu silnika kontrolka zgasła, ale sądząc po rodzaju błędu i chwilowym objawie nierównej pracy silnika (dzisiaj przypomniało mi się, że owego dnia, niedługo po ukazaniu się kontrolki Check engine wystąpiły chwilowe drgania na wolnych obrotach po czym sprawa "ucichła" i na razie jest niby ok) kontrolka niestety raczej wróci i w związku z tym trzeba jak najszybciej prawidłowo zadziałać.
Tak na marginesie jutro spróbuję ten test z 4 biegiem (1500 obrotów), prędkością 40 km/h i gaz w podłogę, zobaczę czy będzie płynnie.
Reasumując: jaką kolejność działania poradzilibyście w tym wypadku?.