Ale ja już wolałbym sprawdzić dlaczego bierze olej niż jeździć jak na szpilkach. Zużycie oleju może wzrastać.
Nie polecam czekać z suszą w motorku:D Panewki pójdą sie j.... korbowód itp....

www.mazdaspeed.pl
s4v4g3 napisał(a):Jaka instrukcja???
0,8litra motor może wpieprzać oleju na 1000km???
marcypon napisał(a):jedzę na Valvoline 5w40
s4v4g3 napisał(a):Jaka instrukcja???
0,8litra motor może wpieprzać oleju na 1000km??? Czyli na 10000 tyś km motor może sobie zjeść 8 litrów a przez 15 tyś km (wtedy większość wymienia olej – ja co 10tyś) motor połknąłby prawie 12 litrów. Oczywiście przedstawiłeś maxa jakiego motor może zjeść – ale nigdy nie słyszałem o takim maksymalnym dopuszczalnym zużyciu oleju przez M6
![]()
67igor1[quote="marcypon napisał(a):marcypon napisał(a):jedzę na Valvoline 5w40
a co sadzicie o tym oleju dla Mazdy?
marcypon napisał(a):mam mazdę 6 1.8 benzyna 2002 130000 km i spala mi 200ml na 1000 km przy spokojnej jezdzie głownie po mieście ...
... jedzę na Valvoline 5w40.
67igor1 napisał(a):Zanim rozkrecisz caly silnik... pomysl, moze warto wymienic olej na taki jaki zaleca MAZDA?
dla przykladu CASTROL Magnatek 5W30 ... jest to semi-syntetyk i taki powinien byc.
67igor1 napisał(a):Dlaczego lejesz do silnika taki olej?Nie szkoda ci silnika?
67igor1 napisał(a):dla przykladu CASTROL Magnatek 5W30 ... jest to semi-syntetyk
Stivi napisał(a):Mazda zaleca tylko swoj olej Dexelie 5W30, to fakt jest on dobry ale do silnikow takich jak 1.8,2.0 czy 2.3 ale juz w MPSie on sobie nie radzil termicznie.
Stivi napisał(a):Castrola ja do Twojej Mazdy bym nie polecal tym bardziej 5W40
Stivi napisał(a):Zalej sobie tylko 5W30 Dexelie albo Mobil 1.
Castrol 5W30 jest semi-syntetykiem a Dexelia 5W30 jest hydrosyntetykiem.
Stivi napisał(a):67igor1 napisał(a):Zanim rozkrecisz caly silnik... pomysl, moze warto wymienic olej na taki jaki zaleca MAZDA?
dla przykladu CASTROL Magnatek 5W30 ... jest to semi-syntetyk i taki powinien byc.
Mazda zaleca tylko swoj olej Dexelie 5W30, to fakt jest on dobry ale do silnikow takich jak 1.8,2.0 czy 2.3 ale juz w MPSie on sobie nie radzil termicznie.
Castrola ja do Twojej Mazdy bym nie polecal tym bardziej 5W40. Zalej sobie tylko 5W30 Dexelie albo Mobil 1.
Castrol 5W30 jest semi-syntetykiem a Dexelia 5W30 jest hydrosyntetykiem.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 7 gości
Moderatorzy 6 / 626 / MX-6 / Xedos 6