problem z EGR – błąd PO402
Strona 1 z 1
Od pewnego czasu włącza mi się kontrolka silnika + kontrolka trakcji. Podłączyłem do komputera i pojawił się błąd EGR – PO402 – Układ recyrkulacji spalin – wykryty nadmierny przepływ. Wyczyściłem zawór (zawór z czujnikiem) i dalej nic. Zdarzyło się, że błąd samoistnie zniknął, ale po przejechaniu ok. 200 – 300 km pojawił się ponownie. Generalnie nie wpływa na pracę i osiągi silnika. Mazda – Rzeszów oczywiście twierdzi, proszę wymienić zawór – koszt. ok 1500 PLN. A jeżeli nie pomoże to będziemy szukali dalej. Proszę o pomoc. Z góry dziękuję i pozdrawiam
-
brzoza76
mądry napisał(a):Na początek zalecał bym sprawdzenie wszystkich gumowych wężyków które sterują pracą turbiny i egr-u. Zdarza się że przecierają się w różnych miejscach albo się rozszczelniają...
dokladnie, najlepiej wymiana..
i do tego czyszczenie EGR-a.
pozdr.
E.
oferuje silnik i części do Mazdy 6 + MPV CiTD Diesel z gwarancją sprawności, nie tylko tą obligatoryjną tzw. rozruchową
Dzien dobry! nowy jestem wiec sie klaniam.
Oprocz tego co pisali Koledzy, mogl wystapic problem z czujnikami zaworu EGR, a nie z samym zaworem. Czujniki do wymiany albo jakiejs regeneracji (naprawy) jesli to mozliwe.
pzdr
Oprocz tego co pisali Koledzy, mogl wystapic problem z czujnikami zaworu EGR, a nie z samym zaworem. Czujniki do wymiany albo jakiejs regeneracji (naprawy) jesli to mozliwe.
pzdr
-
exhumed
exhumed napisał(a):...jesli to mozliwe...
no jest!
wszystko się może popsuć..
pozdr
E.
oferuje silnik i części do Mazdy 6 + MPV CiTD Diesel z gwarancją sprawności, nie tylko tą obligatoryjną tzw. rozruchową
Strona 1 z 1