Dźwięk podczas przyspieszania

Postprzez jachuk » 4 cze 2009, 17:12

Witam szanowne grono...
Poczytałem na tym forum co się dało na temat różnych dźwięków dotyczących Turbin itp... Ale nie wiem czy u mnie będzie to samo.
-Turbina jest sucha
-Intercooler suchy
Teraz tak. Dzwiek uwidacznia sie podczas duszenia na gaz (po puszczeniu gazu dzwiek znika) – pojawia sie w zasadzie pomiedzy 100-120 KM/H natomiast nie ma znaczenia czy jade na 4 czy na 5 biegu – dzwiek jest taki sam. Czyli piszczenie albo raczej lekkie buczenie ... jakby turbina. Ale nie wiem jak to zweryfikować. Na postoju raczej nic nie piszczy.
Co i jak moge sprawdzic?
Dzieki Pozdrawiam
Początkujący

Od: 5 lut 2009, 23:29
Auto: M6 2.0 Diesel 136KM

Postprzez Enduro » 5 cze 2009, 21:10

obejrzyj obudowe filtra powietrza,
moze ona byc uszkodzona (np. powypadkowo)
lub niedomknięta
i wtedy buczy...
E.
oferuje silnik i części do Mazdy 6 + MPV CiTD Diesel z gwarancją sprawności, nie tylko tą obligatoryjną tzw. rozruchową
Forumowicz

Od: 6 sie 2008, 22:37
Auto: M6 GL´18, + modyfikowane Prosie 996,Triumph-Speedmaster custom czarna, głośna, dwukołowa, angielska hulajnoga

Postprzez jachuk » 6 cze 2009, 10:42

No to chyba długo nie musiałem czekać. Dzisiaj pojawił się błąd PO664 (lub P0664) – a dokłądnie jest to 'Intake Manifold Tuning Valve Control Circuit Low'. W dowolnym tłumaczeniu byłoby to za słaby przepływ w zaworze ssącym. Czy tak?
Co trzeba w związku z tym sprawdzić? Pozdrawiam
Dzięki
Początkujący

Postprzez MAZVAGTECH » 7 cze 2009, 00:47

jachuk napisał(a):W dowolnym tłumaczeniu
Tu nie ma dowolnego tlumaczenia a opis bledu to
"P0664 Intake shutter solenoid valve (full) circuit voltage low input" Do sprawdzenia elektrozawor sterujacy przepustnica na wlocie do kolektora ssacego "pelne otwarcie" oraz obwod podajacy zasilanie do tego zaworu
Masz problem techniczny z Mazdą? Szukasz sprawdzonego serwisu? Awaria? Daj znać – postaram się Tobie pomóc!
Na terenie województw: śląskiego i małopolskiego mogę podjechać lub zapraszam do mojego warsztatu w Jaworznie.
☎ 501 158 148 http://www.mazvagtech.pl/
Firma

Od: 24 gru 2006, 15:28
Auto: Mazda GH 2.0D z przekladka na 2,2

Postprzez Jaksa » 7 cze 2009, 12:39

maxkls napisał(a):Do sprawdzenia elektrozawor sterujacy przepustnica na wlocie do kolektora ssacego "pelne otwarcie" oraz obwod podajacy zasilanie do tego zaworu
Nastepny feler silników CR
Serwis Mazdy Warszawa ( specjalizacja mazda nie mylić z autoryzacją :) ) http://www.autojaksa.com.pl Piaseczno ul. Sękocinska 19 ZAPRASZAMY
Forumowicz

Od: 10 mar 2004, 23:46
Auto: Mazda 6 2023 Anniversary /6 2.5 BP 2019 / Mazda 3 BP 2019 .2.0 122KM

Postprzez jachuk » 12 cze 2009, 12:09

Witam ponownie,
Poczytałem, poczytałem i się tyle dowiedziałem.
Jedyną rzeczą jaką sprawdziłem to czy jest ssanie na obudowie filtra powietrza po odłączeniu przewodu najniżej położonego od podciśnienia. NIE MA.
Należałoby sprawdzić rezystancję elektrozaworu (otwarcie 100%) – w jaki sposób to wykonać – najprościej i najlepiej.
CO jeszcze mogę sprawdzić w tej kwestii? Chciałbym zbadać najwięcej zanim wybiorę sie do specjalisty który mnie skasuje kilka stówek.
Dzięki Pozdr.
Początkujący

Postprzez Enduro » 12 cze 2009, 14:08

jachuk napisał(a):Należałoby sprawdzić rezystancję elektrozaworu (otwarcie 100%) – w jaki sposób to wykonać – najprościej i najlepiej.

ohmomierzem (tzn. miernikiem rezystancji)
pozdr.
E
oferuje silnik i części do Mazdy 6 + MPV CiTD Diesel z gwarancją sprawności, nie tylko tą obligatoryjną tzw. rozruchową
Forumowicz

Auto: M6 GL´18, + modyfikowane Prosie 996,Triumph-Speedmaster custom czarna, głośna, dwukołowa, angielska hulajnoga

Postprzez MAZVAGTECH » 12 cze 2009, 15:36

jachuk napisał(a):NIE MA

Ma byc . Szukaj bo gdzies masz nieszczelnosc
Po pierwsze czy ten blad powoduje swiecenie kontrolek od silnika i kotroli trakcji? Jesli nie niech ktos skasuje IDS blad PCM lubi zbierac czasami smieci
jachuk napisał(a): najprościej
to jest zobaczyc oczetami czy przepustnica na wlocie do kolektora ssacego otwiera sie na 100% jak dodasz gazu Ten temat byl juz walkowany tyle razy trzeba troche poszukac
Masz problem techniczny z Mazdą? Szukasz sprawdzonego serwisu? Awaria? Daj znać – postaram się Tobie pomóc!
Na terenie województw: śląskiego i małopolskiego mogę podjechać lub zapraszam do mojego warsztatu w Jaworznie.
Firma

Postprzez jachuk » 12 cze 2009, 16:03

Dokładnie,
Ten błąd powoduje świecenie tych dwóch kontrolek.
Nieszczelnoście będe zatem szukał dalej. Natomiast pytanie jeszcze jedno. Czy po przekręceniu kluczyka (bez uruchomienia silnika) na elektrozaworze (100 % otwarty) powinno być napięcie. Czy dopiero po dodaniu gazu. Bowiem na eletrozaworze 30 % jest napięcie a na zielonym 100% nie ma.
Początkujący

Postprzez MAZVAGTECH » 12 cze 2009, 16:10

jachuk napisał(a):na zielonym 100% nie ma.

Ma byc napiecie i na jednym i na drugim Zawory nie sa sterowane + tylko –, czyli plus 12V po przekreceniu kluczyka ma byc a " –" sterujacy przychodzi od PCM
Firma

Postprzez jachuk » 12 cze 2009, 16:36

No to mam odpowiedź (50%) – teraz jak znaleźć tą wiązkę. Czy jakiś bezpiecznik za to odpowiada? Jak tego szukać? Ktoś ma może schemat elektyczny? Dzięki Pozdr.
Początkujący

Postprzez jachuk » 13 cze 2009, 16:06

Witam ponownie,
Czy jest mi ktoś w stanie jeszcze pomóc?
Jeszcze jedno... na ile niebezpieczne lub szkodliwe jest jeżdżenie z taką niesprawnością? Generalnie nie ma odczucia aby silnik był słabszy. Wszystko jest jak było tylko te świecące kontrolki wskazujące na błąd P0664. Jak sprawdzić to napięcie z drugiej strony? Gdzie tego szukać?
Początkujący

Postprzez jachuk » 15 cze 2009, 13:52

Jeszcze jedno co zauważyłem.
Po przekreceniu kluczyka – skasowaniu błędu – odpaleniu silnika wszystko jest OK. tzn nie świecą się kontrolki i tak można przejechać dziesiątki kilometrów. Przy ponownym uruchomieniu silnika – kontrolki zaczynają się palić. Czyli tak jakby podczas testu przy uruchamianiu. Jednak dlaczego nie włącza się podczas jazdy?

Dzięki Pozdr.
Początkujący

Postprzez Enduro » 15 cze 2009, 14:00

jachuk napisał(a):Przy ponownym uruchomieniu silnika – kontrolki zaczynają się palić. Czyli tak jakby podczas testu przy uruchamianiu. Jednak dlaczego nie włącza się podczas jazdy?

bo przy odpalaniu nastepuje test i z tej przyczyny
pala sie kontrolki...
E.
Forumowicz

Postprzez m6boy » 26 cze 2009, 17:56

Ja mam elektrozawor chyba padniety!To znaczy u mnie ten tloczek przy turbinie jest caly czas wyciagniety!Sprawdzilem wszystkie przewody i jest ok!Pozniej polaczylem przewody z tego zaworu na "krotko" i ten tlok sie wsunal!jade podlaczyc auto pod kompa,moze da sie wykasowac ten blad!A jesli nie to musze kupic nowy zawor!Moze ktos wie ile cos takiego kosztuje?pozdro
Forumowicz

Od: 31 mar 2009, 18:39
Auto: Mazda 6 diesel 2004

Postprzez Enduro » 26 cze 2009, 19:07

m6boy napisał(a):A jesli nie to musze kupic nowy zawor!Moze ktos wie ile cos takiego kosztuje?pozdro

ok. 150 euro
E.
Forumowicz

Postprzez jachuk » 10 lip 2009, 16:00

Odwiedziłem w końcu mechanika...... i nic.
Stwierdził tylko tyle co tutaj pisaliście i to co sam byłem w stanie wywnioskować. Ale przynajmniej mam wymieniony olej wraz ze sprawdzeniem smoka. Ale nie o to chodzi.
Jeśli chodzi o problem z tego posta to błąd mam nadal dotyczący błędu na solenoidzie (BANK 2). Co prawda wszystko działa poprawnie (to samo stwierdził mechanik) nie ma spadku mocy itp. Jedynie podczas testu wykazuje błąd. Prawdopodobnie jest gdzieś jakieś przebicie, brak masy, przetarcie kabla. Nie bardzo wiem jak to interpretować. Skoro autko działa poprawnie, a wykazuje błąd. Czyli solenoid działa. Co można sprawdzić. Jak przejrzeć te kable? Dzięki za wszelką pomoc. Choć pewnie nie obędzie się bez wizyty u elektryka. Możecie kogoś polecić w Poznaniu. (niedrogiego :) ) ?
Początkujący

Postprzez jachuk » 12 sie 2009, 14:10

Witam ponownie po czasie.
Ponieważ nie rozwiązałem nadal problemu – nic się jednak nie dzieje.
Ale czy może ktoś pomóc w jaki sposób poszukać wiązki kabla. Może ktoś wie w jaki sposób on przebiega. ewentualnie gdzie trafia do masy (prawdopodobnie brak masy lub przebicie). Jak zdiagnozować usterkę na kablu – elektrozaworu (100% otwarcia) widzę że kilka osób męczy się z podobnym problemem – jednak np u niektórych jest zauważalny wyraźny spadek mocy – u mnie np nie.
Dzięki za pomoc. Pozdr.
Początkujący

Postprzez sonsieno » 24 sie 2009, 16:30

Witam.
Mam prawie ten sam problem co założyciel tematu, tzn "gwizdobuczenie" przy naciskaniu na gaz i świecące się kontrolki od kontroli trakcji i silnika. Dodatkowo słychać coś jakby szuranie, delikatne brzęczenie albo ... cmokanie w okolicach zbiornika na płyn do wspomagania kierownicy (trudno dokładnie określić skąd dźwięk dochodzi) Nie ma spadku mocy ani innych problemów, tylko te dźwięki i kontrolki :/ Sprawdzałem obudowę filtra powietrza i wydaje się być ok, nie bardzo wiem za co się teraz zabrać
Forumowicz

Od: 13 sie 2009, 10:20
Auto: Mazda 5 2007r. 2.0 benzyna

Postprzez MAZVAGTECH » 24 sie 2009, 18:05

sonsieno napisał(a):świecące się kontrolki od kontroli trakcji i silnika.

To jest chyba najprostsze podpiac pod komputer
sonsieno napisał(a):coś jakby szuranie, delikatne brzęczenie albo

Sprzeglo pompy vacum?
Firma