brakuje mocy

Postprzez Pabllo » 30 paź 2018, 21:24

Witam,

Pytanie mam takie, że w czasie podróży pod górkę na autostradzie mazda nie chce przyśpieszać,
Jeszcze jak jest zimna to nierówno pracuje przez chwilę i zakopci troszkę mocno na biało-niebiesko jak dobrze pamiętam.

Co może być temu winne?

rok temu DPF został wykastrowany bo się zapychał, a też od tego momentu miała problem z mocą pod górkę i na prostej też już wolniej się rozpędzała było czuć

Żadnych błędów nie ma w pamięci <cisza>
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 12 paź 2006, 15:14
Posty: 224 (1/1)
Skąd: Zębowice
Auto: Mazda 6 GY 2006r.

Postprzez DooOminO » 31 paź 2018, 16:40

Dlaczego od razu nie wróciłeś do pana który robił mapę na DPF? Jeśli jest tak od początku to pan mógł coś spiepszyć – jest kilka opcji bo na pewno.wgrywal cały soft.
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 13 lis 2015, 14:43
Posty: 449 (17/4)
Skąd: Sanok
Auto: Mitsubishi Lancer 2008

Postprzez Pabllo » 31 paź 2018, 19:58

Źle napisałem, problemy z mocą miała wcześniej już zanim dpf się zaczął zapychac i został usunięty.

Więc firma dobrze wszystko zrobiła i nie obwiniam nikogo za to, tylko pozostał dalej fakt, że pod górkę na autostradzie nie ma przyspieszenia. Tylko prosta się zrobi i auto przyspiesza. Czy na tempomacie czy bez to tak samo. :)
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 12 paź 2006, 15:14
Posty: 224 (1/1)
Skąd: Zębowice
Auto: Mazda 6 GY 2006r.

Postprzez DooOminO » 1 lis 2018, 01:26

Bardzo dziwne zjawisko które zależne jest od wzniesienia, biorąc to pod uwagę – nie mam pojęcia, do sprawdzenia pół silnika
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 13 lis 2015, 14:43
Posty: 449 (17/4)
Skąd: Sanok
Auto: Mitsubishi Lancer 2008

Postprzez Pabllo » 1 lis 2018, 20:22

aha :)


wiedziałem, że akurat będę miał nietypowe zjawisko hahaha hahaha

nic poszukać muszę chyba dobrego mechanika, tylko czy taki jest w okolicach Opola <dupa> <dupa>
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 12 paź 2006, 15:14
Posty: 224 (1/1)
Skąd: Zębowice
Auto: Mazda 6 GY 2006r.

Postprzez laba » 4 lis 2018, 12:22

Filtry wymieniałeś?
Może to śmieszne, ale wujek kiedyś miał problem, auto przyspieszało pięknie, żadnych problemów przy normalnej jeździe, a na autostradzie jak dłużej pałował auto nie miało mocy, dopiero jak chwile jechał spokojniej to znowu dostawało mocy. Mechanicy wymienili mu pół silnika, a okazał sie winny filtr paliwa.
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 21 lip 2014, 18:14
Posty: 256 (0/4)
Skąd: Opolskie
Auto: Mazda 6 GY RF-5C 121KM '03
Mazda 6 GJ 2.0B 165km '13

Postprzez Pabllo » 4 lis 2018, 19:41

Filtry wymieniane regularnie.

Auto dużo w trasie jeździło więc zawsze o takie szczegóły dbam :)

Jeśli ktoś miałby namiar na dobrego mechanika z okolic Opola albo Olesna to byłbym wdzięczny :)

Myślę bez wyskoczenia błędu będzie ciężko coś zrobić, dlatego miałem nadzieję, że ktoś taki przypadek miał <nauka>
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 12 paź 2006, 15:14
Posty: 224 (1/1)
Skąd: Zębowice
Auto: Mazda 6 GY 2006r.

Postprzez DooOminO » 5 lis 2018, 14:59

Dlaczego ciężko? Od tego są możliwości wykonania logów każdy mechanik z głową na karku takie coś robi w takich przypadkach.
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 13 lis 2015, 14:43
Posty: 449 (17/4)
Skąd: Sanok
Auto: Mitsubishi Lancer 2008

Postprzez Pabllo » 6 lis 2018, 20:55

jednego dobrego elektromechanika znam więc tam mógłbym spróbować :)
ale i znam takich co jak zostawiłem tam mazdę to jak wymiana oleju migała (DPF)
to chcieli go wypalać <glupek2>

jak już coś zdziałam to napiszę czemu zamula pod górkę <faja>
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 12 paź 2006, 15:14
Posty: 224 (1/1)
Skąd: Zębowice
Auto: Mazda 6 GY 2006r.

Postprzez Pabllo » 26 lis 2018, 22:00

postaram się przyjrzeć boost sensorowi bo pamiętam raz miał rurkę całą zaklejoną i nie wiem czy dobrze działa bo był trochę zaklejony.

Turbo dosyć spocone od spodu olejem, nie wiem czy od odmy to wina, ale pamiętam, że od 140tyś tak turbo wyglądało.

Autko minimalnie przykopci na czarno przy przyśpieszaniu, pod górkę dalej choćby miała kotwicę i stoi w miejscu.

Na forscan można oczywiście wszystkie parametry czujników odczytać?
Działa też na forscan sprawdzenie stanu z testem webasto?

Trochę więcej mam do porobienia w mazdzie <zawstydzony>

Fotki wstawię jakieś później.
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 12 paź 2006, 15:14
Posty: 224 (1/1)
Skąd: Zębowice
Auto: Mazda 6 GY 2006r.

Postprzez Pabllo » 7 lip 2020, 21:08

Trochę długo nie pisałem,

prawie dwa lata mija odkąd mam problemy z mazdą i nadal one są.
Nadal na autostradzie pod górkę na tempomacie traci na prędkości i czuć, że nie ma tej mocy co prędzej.


mam zrzut ekranu zrobiony jak się parametry zachowują właśnie jak przychodzi duża górka i autko zaczyna tracić prędkość, może ktoś mi pomoże to zrozumieć.
orientuję się na prędkości bo jak zaczyna spadać to oznacza brak utrzymania jej na tempomacie pod górkę, a jak wzrasta prędkośc to oznacza, że jest już z górki <nauka> <nauka>
Załączniki
zrzut.jpg
Z forscana
Avatar użytkownika
Forumowicz
 
Od: 12 paź 2006, 15:14
Posty: 224 (1/1)
Skąd: Zębowice
Auto: Mazda 6 GY 2006r.

Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: rdy i 4 gości

Moderator

Moderatorzy 6 / 626 / MX-6 / Xedos 6