Witam
Podczas rozgrzewania (mrozy na zewnątrz) moja madzia nagle zgasła. Nie chce już odpalić, świeci się kontrolka chceck. Dzień wcześniej zgasła podczas jazdy a więc rozgrzałem w garazu, wymieniłem filtr paliwa i było ok. Podpiąłem pod komputer i wyskoczyły błędy. Miał ktoś podobne problemy? Błędy wyświetlone przez komputer:
===RCM DTC B1342===
Kod: B1342 – Uszkodzony ECU.
Nie odpala, kontrolka check, błąd B1342
Strona 1 z 1
Mam dokładnie ten sam problem. Mazda zgasła na światłach i nie chce odpalić. Wymieniłem filtr paliwa i niestety nic. Próbowałem odpowietrzyć ale samochód nie odpala. Grzebałem dalej – na autostartcie samochód odpala ale nie da się utrzymać stabilnej pracy silnika. Poszedłem dalej i zacząłem dobierać się do wtrysków w nadziei, że to podkładki. Niestety chyba raczej nie to. Przy okazji zauważyłem dość słabe ciśnienie paliwa w przewodach paliwowych przy próbie odpalania. Potem udało się odczytać błędy – B1342 i deffective ECU. Mam jeszcze U1900-FF Instrument cluster ale dopiero poszukuję info w tym temacie.
Dzięki za podpowiedź. Sprawdzę to jutro. Masa pod zbiornikiem spryskiwaczy ma u mnie kiepski stan co czasem objawia się problemem z prawym ksenonem. Rzucę okiem i poprawię co się da a potem pójdę tropem słynnej wiązki w okolicach intercoolera!
Ręczne podpompowanie paliwa po wymianie filtra przebiegło bez problemu więc raczej wykluczyłem opcję ze smokiem. Trzymam się na razie wersji z elektryką, a jeśli nie przyniesie ona rozwiązania to powrócę do układu paliwowego – choć wydaje mi się że ewentualny problem jest za filtrem, a nie przed. We wcześniejszym poście pisałem, że mogę mieć zbyt niskie ciśnienie przy wtrysku ale moja metoda obserwacji była dość spartańska i nierzetelna. Zastanawiam się jak sprawa wygląda u kolegi dominikki? Czy auto stojące w ciepłym garażu mu odpala?
Strona 1 z 1