hmmm... Tak czy inaczej ,z turbiną czy bez niej auto powinno odpalać (jeśli palnąłem głupotę to przepraszam ale tak mi się zdaje) , sprawdziłem asekuracyjnie połączenia na skrzynce bezpieczników pod maską, wiązkę przy IC , oraz poprawiłem masę pod filtrem powietrza (kolega Enduro kiedyś o tym pisał) ...
Mój komputer (a raczej ten do którego mam dostęp) nie ma możliwości testowania ciśnienia na railu

LUNCH x431 diagun . Może coś żle robię ... Mam dostęp również do Teksy ale nie umiem tego obsłużyć...
Błędów nie ma żadnych ,nawet w pamięci nie ma tego o którym pisałem . Błąd po angielsku brzmiał mniej więcej : "LARGE LEAK DETECTED ON FUEL STREAM" ... Coś w ten deseń, ale już go nie ma

Czy dorobienie przyżądu pod świece żarową i sprawdzenie kompresji ma jakiś sens ? Czy będzie miarodajne ? Nerwy mi nie pomagają się skupić

Szkoda że nie ma jakiegokolwiek błędu w PCM który mógłby zawężyć obszar poszukiwań ech

Nie chcę się poddawać

ale ewentualnie może ktoś poleci jakiegoś magika z okolic Wrocławia -Brzegu- Oława który zna Mazdy od podszewki ?
Dopisano 27 sie 2015, 12:21:Zdemontowałem wtryskiwacze... Wyszły bez użycia siły,tzn ktoś już tam był przede mną
Jadą zaraz do sprawdzenia.
Dzwigienki zaworów pod pokrywą wyglądają na kompletne ...
ech:(
Dopisano 27 sie 2015, 14:14:Wtryskiwacze sprawdzone...
2 sztuki leją końcówki jakby w środku były puste (leją już od 20 barów )
1 sztuka przebija dopiero od około 150-170 Bar
1 sztuka zablokowana całkowicie -nie przebija wogóle
Czyli na pewno wtryski umarły i dlatego nie pali... Cofka spowodowana jest zalewaniem cylindra i nagłym zapłonem (tak mi sie zdaje) , co więcej ?– dowiem się jak zciągne sprawne wtryski.
Dopisano 27 sie 2015, 14:19:Pytanie odnośnie wtryskiwaczy:
1) Czy wtryski są kodowane?
2) Jak znajdę właściwy (po numerze? etc)
3) Czy same wtryskiwacze będą ok, czy też muszą być z kabelkami i wtyczkami?
4) Czy są one przyporządkowane jakoś do danego cylindra?
Proszę o popdpowiedz .
dzięki i pozdrawiam.
Dopisano 27 sie 2015, 14:36:Numery moich wtryskiwaczy ;
1)DENSO
5030
07D 09187
13H50
Na górze wtryskiwacza numerek- 13
2)
DENSO
5030
07D 09192
13H50
Na górze wtryskiwacza numerek- 25
3)
DENSO
Pierwszy numer niewidoczny
07D 09006
13H50
Na górze wtryskiwacza numerek – 16
4)
Numer niewidoczny kompletnie.
Jedynie na górze wtryskiwacza numerek 17
Jak dobrać odpowiednie wtryski??
Dopisano 27 sie 2015, 16:03:smile napisał(a):Ciśnienie na "RAILU" możesz odczytać komputerem.
Jak już byś podłączył kompa to możesz poobserwować czy ciśnienie w dolocie jest stałe czy wariuje jak pracuje na plaku.
Od kodu błędu trzeba by zacząć, sprawdzić na co wskazuje i czy był istotny czy nie.
Turbo nie może dostać kopa w drugą stronę, albo coś w nie wpadło albo dostało takich luzów, że łopatki o obudowę poobrywało.
Smok czyściłeś, w jakim był stanie? Były jakieś opiłki w misce olejowej?
jeśli to kompresja idzie w dolot, głowica do

. Zajrzyj pod pokrywę zaworów czy wszystkie dźwigienki i mostki całe.
Podłączyłem kompa a w zasadzi dwa texę i luncha ,błedów brak .
Zdemontowałem wtryski celem wymiany podkładek i sprawdziłem wtryski – nie żyją !
W smoku ktoś zrobił malutką dziurkę średnicy około 3 mm umiejscowioną centralnie na środku (zapewne miało to zapobiedz zatykaniu, ale ktoś nie pomyślał że cały syf w magistralę idzie...
Jeśli chodzi o opiłki to wizualnie nie było, miska czyściutka bez mazi czy syfu, jednak jak przecedziłem przepracowany olej z silnika (przez pieluche tetrową) po wyschnieciu znalazłem kilka mikro opiłków (około 8-10 sztuk ) ale takich ledwo widocznych-jak pyłek.
Dzwigienki i mostki są całe.
Pomógłby kolega dobrać odpowiednie wtryski ? Numery podałem powyżej w poście. Pozdrawiam.
Dopisano 27 sie 2015, 16:11:Znalazłem takie wtryski:
Denso 5031 06E00982 13H50A numer na górze 17
Denso 5031 06E00977 13H50A numer na górze 17
Denso 5031 06E00984 13H50A numer na gorze 17
denso 5031 06E01493 13H50A numer na górze 17
Czy takie wtryskiwacze się nadają na zamienniki moich?
Czy ewentualnie muszę je nabyć z wtyczkami ,kablami ,czy też same wystarczą?
Czy są jakoś przypożadkowane do cylindrów?
Proszę o pomoc bo chciałbym działać

Z tego co doczytałem to wtryski są odpowiednie do mojego auta, jedynie muszę mieć cztery kabelki oporowe do wtryskiwaczy ,każdy z numerem 17 czy dobrze rozumuje?
Proszę o info.