Norby napisał(a):Kiedy sprawdzałeś czystość smoka?? Jeśli na postoju i wysokich obrotach masz to samo smok na bank. Taki objaw nie wróży nic dobrego nawet mignięcie kontrolki może spowodować złapanie panewki.
Teraz na weekend mam wymianę oleju i od razu sprawdzam smoga. Wcześniej nie sprawdzałem – auto mam 7 miesięcy.
Ale ani na postoju ani na wysokich obrotach kontrolka się nie zapala. Dzisiaj jechałem do pracy i NIC. Nawet na zakrętach nic się nie zapaliło.
Madzia nie kopci (ale podkładki pod wtryski wymienię tak czy siak w najbliższym czasie), nic mi nie stuka w silniku.. Madzia mruczy jak kotek

.
mądry napisał(a):Jeśli chodzi o sprawdzenie oleju to radził bym z rana, albo jak silnik postoi z 15 min, wyjąć bagnet i poczekać ze 2 min aż olej który się osadził w rurce podczas wyciągania bagnetu spłynie i po 2 min włożyć go i ponownie wyjąć. Wtedy masz jasną odpowiedź jaki masz stan oleju- w moim przypadku sposób ten świetnie się sprawdza i to nie tylko w maździe. Ja obstawiam że chyba masz jednak za niski poziom oleju...
Sprawdzałem wczoraj po godzince na postoju – rzeczywiście było na full – cały bagnet był w oleju do F.
Trzeba czekać tak z 2-3 minuty zanim olej osadzi się na rurce... Więc olej mam heh.
Ale na weekend mam już wymianę (prawie 10 tyś przejechane na Dexelii).
Zobaczymy co będzie po ściągnięciu miski i wymianie oleju z filtrami.
Pozdro