Mazde kupilem 3 miesiace temu, sprowadzal ja znajomy ktory "zna sie na rzeczy". Ogladal ja u niemca i poza malymi odpryskami autostradowymi lakieru nic .. podobno byla "nie bita" .. miala ksiazke serwisowa, przejechane 145kkm i wlasciciel wygladal na zwyklego ( w domysle porzadnego ) niemca. Miala jedynie uszkodzona jakas zebatke na wale korbowym z ktora to niemcy nie mogli sobie poradzic – a wstarczylo na cieplo wsunac jakas nowa i "wsio" ... tak mnie zapewnial znajomy. Tak zrobil, po sprowadzeniu na lawecie zawiozl ja do jakiegos zaprzyjaznionego mechanika i tam ja doprowadzali do stanu uzywalnosci. Przy okazji wymienili pasek rozrzadu ( napinaczy nie wymieniali ), nowa pompe i olej – Castrol Magnatec, miske uszczelnili odpowiednim silikonem. Przez trzy miesiace samochod jezdzil wysmienicie, mial kopa, palil wprawdzie o litr wiecej niz wskazywal komputer i o 2 wiecej niz w zaslyszanych opiniach – 8,5l/100 ale jezdzilem po miescie, stalem w korkach, uzywalem klimy i nie ciagnalem sie po lewym pasie z szybkoscia 90 km/h.Przejechalem tak 3 tys km.
Jadac pod dosc dlugie wzniesienie, na nizszym biegu i przy duzych obrotach mignela mi lampka oleju, silnik stracil moc i po jakims czasie zgasl. Bylem juz na gorce, dotoczylem sie wiec do najblizszego miejsca postojowego. Czulem ze silnik jest przegrzany, probowalem go zapalic po wystygnieciu – nic, nawet nie drgnal. Sprawdzilem poziom oleju -brak – dolalem litr ktory mialem w bagazniku, akumulator sie rozladowal, Uruchomilem mazde na kablach, pochodzila troche "ciezko", tak jakby miala opor i gasla. Po paru godzinach wrocilem ze znajomym, dolalismy olej brakowalo w sumie 3 litrow

http://forum.mazdaspeed.pl/viewtopic.php?t=82266
teraz madzia stoi pod oknem i czeka na lekarza ... kupilem nawet zlacze do komputera pokladowego zeby zdiagnozowac awarie, niestety nic nie pokazuje oprocz numeru VIN i informacji ze "Stan lampki wskaznika niesprawnosci (MIL) – wylaczony"
mozecie polecic jakiegos specjaliste od silnikow w Trojmiescie?
co moglo byc przyczyna takiego zuzycia oleju?
czego sie moge spodziewac? oczywiscie wiem, ze wycieku kapusty ...