Kontrolka nadmiaru wody w filtrze paliwa, wymiana i odpowietrzenie.
Witam!Może ktoś wie od czego jest czerwona kontrolka która pojawia się w pozycji zapłon o kształcie prostokąta do połowy zapełnionego z wlotem i wylotem i z kropelką pod spodem?Znajduje się po prawej stronie.
To napewno jest kontrolka filtra paliwa. Filtr działa jak osadnik i odziela wode od paliwa. Kontrolka zapala sie przy zapłonie i gaśnie zaraz po uruchomieniu silnika. Jeśli nie zgaśnie to znak że w filtrze jest więcej niż 0,05 l wody (chyba tyle) i należy ją usunąć
Motocykle są wszędzie.... no i mazdy 
- Od: 2 lip 2006, 12:53
- Auto: 6-ka 2.0 Diesel 140 KM 2008 rok
Witam,mam pytanko,zapaliła mi sie kontrolka nadmiaru wody w filtrze paliwa,postapiłem tak jak mówi instrukcja,czyli odkreciłem korek spustowy w filtrze i pompowałem ta reczna pompka i dalej kontrolka sie pali.Czy korek spustowy musi byc odkrecony o jeden obrót tak jak w instrukcji?Ja wykrecilem go nawet całkowicie i w efekcie zlecialo mi tylko troche ropy.Czy może ta woda zamarzła tam w związku z mrozami i dlatego nie ma efektu moich zabiegów?Prosze o podpowiedzi...
- Od: 6 maja 2008, 14:54
- Auto: mazda6GY,MZR-CD,2.0 136KM,02'
arkadiusz napisał(a):....Czy może ta woda zamarzła tam w związku z mrozami i dlatego nie ma efektu moich zabiegów?
raczej tak....
wymien filter paliwa, abys nie stanął na środku skrzyżowania....
tam jest pływak i prawdopodobnie jest przymarznięty,
i ty musisz go oswobodzić
i to jak najszybciej!
powody.
E.
oferuje silnik i części do Mazdy 6 + MPV CiTD Diesel z gwarancją sprawności, nie tylko tą obligatoryjną tzw. rozruchową
arkadiusz napisał(a):Sorki nie zaznaczyłem wczesniej,ze kontrolka zapala sie w momencie przekrecenia zaplonu i zaraz gasnie,a poza tym nie mam zadnych dziwnych ,innych objawów...Silnik chodzi jak zawsze,niby wszystko ok.
Witam skoro odrazu gasnie to moim zdaniem normalny objaw, i nie trzeba nic wymieniac.
- Od: 18 gru 2008, 16:43
- Auto: Mazda CX5
W ogóle nie powinna się zapalać jak wszystko jes w porządku więc nienormalny objaw.maly1 napisał(a):Witam skoro odrazu gasnie to moim zdaniem normalny objaw, i nie trzeba nic wymieniac.
domin1979 napisał(a):W ogóle nie powinna się zapalać jak wszystko jes w porządku więc nienormalny objaw.
Wiesz to z wlasnego doswiadczenia czy tylko przypuszczasz?
U mnie po przekreceniu kluczyka zawsze sie zapala, zaznacze ze po wymianie filtra paliwa tez.
- Od: 18 gru 2008, 16:43
- Auto: Mazda CX5
domin1979 napisał(a):W ogóle nie powinna się zapalać jak wszystko jes w porządku więc nienormalny objaw.maly1 napisał(a):Witam skoro odrazu gasnie to moim zdaniem normalny objaw, i nie trzeba nic wymieniac.
Chciałem zauważyć, że po włączeniu zapłonu zapalają się wszystkie kontrolki...
Ze swojej strony dodam tylko ze nigdy nie zapalała mi sie ta kontrolka wiec pomyslałem ze coś jest nie tak,a poza tym po przestudiowaniu instrukcji -zalecają w niej zrobic taki zabieg jak ja robiłem,ale widzę że szkoda na to czasu i przy takich kosztach filtra lepiej go odrazu wymienic niz rzeczywiście pózniej moze się zdziwic....Dzieki wszystkim za pomoc i porady
- Od: 6 maja 2008, 14:54
- Auto: mazda6GY,MZR-CD,2.0 136KM,02'
Mnie też się zawsze zapala razem z innymi kontorolkami typu ABS, immo... itd i razem z nimi gaśnie więc i wg mnie wszystko jest OK, jeżeli świeci i nie gaśnie to wtedy jest coś nie tak