Wymiana sprzęgła- Samo sprzęgło.

Postprzez ptaszor » 6 lip 2012, 17:26

Witam panów. Żadnych konkretnych tematów z wymianą sprzęgła się nie dokopałem, Padło mi sprzęgiełko i muszę je wymienić. Jak to jest z wymianą sprzęgła w mazdach ? Czy trzeba ściągać kolumnę kierowniczą, ławe pod silnikiem itp? Nie da rady tego zrobić jakoś bardziej bezinwazyjnie? Z góry Dzięki za odpowiedzi
Ps. Jeśli jednak jest jakiś konkretny temat to Poproszę o link a ten do kosza jeśli zaś nie ma Poproszę o wypowiedzi czy ktoś z was sobie z tym poradził. Auto mi jest szybko potrzebne a już jest po woli rozbierane i nie wiem czy rozbierać dalej, czy jest jakaś "Indiańska" Metoda.
Zadowolony posiadacz japońca :D
Początkujący

Od: 9 maja 2011, 14:39
Auto: Mazda 6 2.0MZR-CD = Istny Szatan :)
Volvo S40 II

Postprzez Riki » 10 lip 2012, 00:18

Jest sporo roboty, jedni opuszczają sanki, drudzy wolą wyciągnąć motor do góry.
Pneumat by się przydał, na kanale ciężko będzie...
mazparts.pl
Firma

Od: 29 sty 2004, 21:48
Auto: 626 GE KL '94

Postprzez przemek_bsi » 10 lip 2012, 15:11

Od tygodnia mam nowe sprzęgło. Z tego co tłumaczył mechanik to udało się trochę odsunąć skrzynię ,na tyle, że udało się założyć sprzęgło.
Obrazek
Forumowicz

Od: 23 kwi 2011, 16:27
Auto: Mazda 6 2.0 136hp

Postprzez ptaszor » 10 lip 2012, 20:18

Dzisiaj wstawiłem auto do mechaniora ;) Poprzedni mechanik Poległ, obecny mechanik zapierał się rękami i nogami że sobie poradzi. No cóż zobaczymy co z tego wyjdzie, Autko mi się już dzisiaj ledwo dotoczyło na warsztat.
przemek_bsi napisał(a):Od tygodnia mam nowe sprzęgło. Z tego co tłumaczył mechanik to udało się trochę odsunąć skrzynię ,na tyle, że udało się założyć sprzęgło.

Wymieniałeś samo sprzęgło czy razem z dwu masą ?
Początkujący

Volvo S40 II

Postprzez Enduro » 10 lip 2012, 23:29

ptaszor napisał(a):...Poprzedni mechanik Poległ, obecny mechanik zapierał się rękami i nogami że sobie poradzi. No cóż zobaczymy co z tego wyjdzie,..
.

oby auto nie uleglo uszkodzeniu przy tym "zapieraniu"
pozdr.
E
oferuje silnik i części do Mazdy 6 + MPV CiTD Diesel z gwarancją sprawności, nie tylko tą obligatoryjną tzw. rozruchową
Forumowicz

Od: 6 sie 2008, 22:37
Auto: M6 GL´18, + modyfikowane Prosie 996,Triumph-Speedmaster custom czarna, głośna, dwukołowa, angielska hulajnoga

Postprzez ptaszor » 12 lip 2012, 12:42

Enduro napisał(a):
ptaszor napisał(a):...Poprzedni mechanik Poległ, obecny mechanik zapierał się rękami i nogami że sobie poradzi. No cóż zobaczymy co z tego wyjdzie,..
.

oby auto nie uleglo uszkodzeniu przy tym "zapieraniu"
pozdr.
E

Autko na szczęście jest całe i się trzyma ;) Sprzęgiełko wymienione i furka śmiga aż miło. Jedyne co to mam wrażenie że zrobił się trochę twardszy hamulec ale możliwe że tak mi się tylko wydaje. :)
Początkujący

Volvo S40 II

Postprzez przemek_bsi » 12 lip 2012, 13:52

ptaszor napisał(a):Wymieniałeś samo sprzęgło czy razem z dwu masą ?

wymieniłem samo sprzęgło, dwumasa jest w zaskakująco dobrym stanie.
Obrazek
Forumowicz

Od: 23 kwi 2011, 16:27
Auto: Mazda 6 2.0 136hp

Postprzez contactlost » 20 lip 2012, 17:10

Cześć
A czy na odwrót (znaczy przy wymianie dwumasy) sprzęgło też się wymienia czy można zostawić stare? Pytam bo dwumasa u mnie już powoli niedomaga.

Pozdrawiam
Forumowicz

Od: 30 sie 2011, 13:16
Auto: Mazda 6 GG 2.0 CiTD 2004r.

Postprzez Enduro » 21 lip 2012, 11:39

contactlost napisał(a):Cześć
A czy na odwrót (znaczy przy wymianie dwumasy) sprzęgło też się wymienia czy można zostawić stare? Pytam bo dwumasa u mnie już powoli niedomaga.

Pozdrawiam

zalezy jak jest mocno wyeksplatowane..
nowe ma ok. 8,3 mm.
wg. mnie warto je wymienic bo wtedy mam duzo wiekszy komfort z jazdy i pewnosc ze nie czeka nas ponownie rozbieranie silnika
E.
oferuje silnik i części do Mazdy 6 + MPV CiTD Diesel z gwarancją sprawności, nie tylko tą obligatoryjną tzw. rozruchową
Forumowicz

Od: 6 sie 2008, 22:37
Auto: M6 GL´18, + modyfikowane Prosie 996,Triumph-Speedmaster custom czarna, głośna, dwukołowa, angielska hulajnoga

Postprzez MAZVAGTECH » 22 lip 2012, 09:30

A czy na odwrót (znaczy przy wymianie dwumasy) sprzęgło też się wymienia czy można zostawić stare
Zdoswiadczenia moge stwierdzic ze jesli dwumas jest do wymiany, to sprzeglo rowniez. Wyeksploatowany dwumas dodatkowo przyspiesza zuzycie sprzegla. Najlepiej ocenia sie to po wyciagnieciu skrzyni biegow, ale raczej nastawialbym sie na komplet sprzeglo+dwumas
Masz problem techniczny z Mazdą? Szukasz sprawdzonego serwisu? Awaria? Daj znać – postaram się Tobie pomóc!
Na terenie województw: śląskiego i małopolskiego mogę podjechać lub zapraszam do mojego warsztatu w Jaworznie.
☎ 501 158 148 http://www.mazvagtech.pl/
Firma

Od: 24 gru 2006, 15:28
Auto: Mazda GH 2.0D z przekladka na 2,2