dziwny odgłos po wymianie rozrządu.
1, 2
Witam, jakiś miesiac temu wymieniłam w mojej Madzi kompletny rozrząd razem z pompą wody. wszystkie częsci oryginalne itd, po tygodniu zaczął strasznie słabnąć, wymienilam filtry powietrza i paliwa i bylo dużo lepiej i przestał kopcic przy przygazówce. w ostatnia sobotę rano odpalam auto isłychac dziwny dzwięk jakby wyjechane łożysko po prawej stronie silnika przy alternatorze. Mechanik powiedział ze to moze być rozrząd, ale po otworzeniu silnika powiedzial ze to nie rozrząd a panewka na korbowodzie sie obrucila. Kurde boje sie że mnie wkręca bo po pierwsze mogłam normalnie jechać pomimo stukania, po drugie jak mógł to sprawdzić nie demontując rozrządu? Jak myślicie?? Mazda 6 2.0 D 2002r. POMOCY!!!!
Dodam jeszcze, że samochód nie stracił na osiągach, i zupełnie nic się nie działo z obrotami, tylko ten metaliczny dzwięk, który zniknął przy przejechaniu ok 5 km. Później jak odpalilam zimnego to znowu było to słychać.
Dodam jeszcze, że samochód nie stracił na osiągach, i zupełnie nic się nie działo z obrotami, tylko ten metaliczny dzwięk, który zniknął przy przejechaniu ok 5 km. Później jak odpalilam zimnego to znowu było to słychać.
"Historia jest najlepszym nauczycielem, ale ma najgorszych uczniów"
- Od: 21 lip 2011, 14:28
- Auto: Mazda 6 2002r. 2,0 136KM MZR-CD (CiTD), BŁEKITNA HHHMMMM....
Witam!
sprawa jest prosta
dla stwierdzenia lub wykluczenia czegokolwiek, odkręć miskę oleju i tam szukaj opiłków metalu...
jesli takie tam znajdziesz, to oznacza to spory remont lub zakup innego silnika, co powiązane jest niestety z kosztami ..
pozdr.Enduro
sprawa jest prosta
dla stwierdzenia lub wykluczenia czegokolwiek, odkręć miskę oleju i tam szukaj opiłków metalu...
jesli takie tam znajdziesz, to oznacza to spory remont lub zakup innego silnika, co powiązane jest niestety z kosztami ..
pozdr.Enduro
oferuje silnik i części do Mazdy 6 + MPV CiTD Diesel z gwarancją sprawności, nie tylko tą obligatoryjną tzw. rozruchową
Opiłków brak, tylko smok bardzo jest bardzo zabrudzony, mechanik mówi, że go wyczyści, no i jeszcze jakieś tulejki przy pomoie oleju.... zobaczymy..... 
Kaśka napisał(a):...jeszcze jakieś tulejki przy pomoie oleju.... zobaczymy.....
sam jestem ciekaw, bo nic mi to nie mówi...
przy tej okazji koniecznie przeczyść solidnie lub wymień przewody olejowe od turbiny, polecam..
bo jak nie,no to informuje , że posiadam turbine do sprzedania..
pozdr.E
oferuje silnik i części do Mazdy 6 + MPV CiTD Diesel z gwarancją sprawności, nie tylko tą obligatoryjną tzw. rozruchową
No i wychodzi na to, że 2M. Zastanawiam się nad regeneracją, firma z okolic Koszalina robi takie rzeczy i dają 18 miesięcy gwarancji cena 900 zł. Kurcze już sama nie wiem.... 
Kaśka napisał(a):No i wychodzi na to, że 2M. Zastanawiam się nad regeneracją, firma z okolic Koszalina robi takie rzeczy i dają 18 miesięcy gwarancji cena 900 zł. Kurcze już sama nie wiem....
koniecznie zapytaj ich czy przejmują koszta wymiany jesli ich regeneracja się nie uda..
to będzie świadczyło o jakości ich usług i powinno rozjaśnić sprawe na tyle, aby podjąc decyzje..
pozdr.
E
- Od: 28 lut 2012, 16:22
- Auto: Mazda 6 2,0 CiTD 2002r 121PS
No właśnie walczę z moim mechanikiem o to by wymienil te podkładki, bo jego zdaniem to zbyteczne. A że uparta babka ze mnie to się zgodził
. Pytanie tylko czy faktycznie je wymieni?
Kaśka napisał(a): . Pytanie tylko czy faktycznie je wymieni?
oczekuj zwrotu starych
E.
Kaśka napisał(a):No właśnie walczę z moim mechanikiem o to by wymienil te podkładki, bo jego zdaniem to zbyteczne. A że uparta babka ze mnie to się zgodził. Pytanie tylko czy faktycznie je wymieni?
Możesz też sama to sprawdzić. Na dobrze rozgrzanym silniku odkręć korek wlewu oleju i obserwuj czy dymi. Lekkie dmuchanie czystego powietrza i kilka kropel oleju to standard.
Jak szukałem auta, to sprawdzałem jeszcze podnosząc bagnet, czy nie dymi. W jednej M6 zrobionej na sprzedaż ( dół silnika) ładnie dawało spalinami nawet spod bagnetu.
Pioteq25 napisał(a):... Na dobrze rozgrzanym silniku odkręć korek wlewu oleju i obserwuj czy dymi. Lekkie dmuchanie czystego powietrza i kilka kropel oleju to standard.
Jak szukałem auta, to sprawdzałem jeszcze podnosząc bagnet, czy nie dymi. W jednej M6 zrobionej na sprzedaż ( dół silnika) ładnie dawało spalinami nawet spod bagnetu.
zawsze powinno sie tak sprawdzic motorek,szczegolnie przed zakupem, choc sa silniki, ktore gasną momentalnie po odkręceniu korka<glupek2>
E.
Wielkie dzięki za wszystkie rady, teraz czekam co powie mechanik. W sumie oswoiłam sie z myślą o zakupie nowego serduszka.
Kaśka napisał(a):Wielkie dzięki za wszystkie rady, teraz czekam co powie mechanik. W sumie oswoiłam sie z myślą o zakupie nowego serduszka.
chyba jeszcze nkt na forum itp. tak lekko takowj decyzji nie zaakceptował...
pozdr. i gratuluje podejścia do problemów dnia codziennego i nie tylko...
E
Kaśka napisał(a):Wielkie dzięki za wszystkie rady, teraz czekam co powie mechanik. W sumie oswoiłam sie z myślą o zakupie nowego serduszka.
w jakim celu chcesz kupować drugi silnik ?
- Od: 28 lut 2012, 16:22
- Auto: Mazda 6 2,0 CiTD 2002r 121PS
tonidriver napisał(a):
w jakim celu chcesz kupować drugi silnik ?
Do M6 diesla zawsze przyda się zapasowy
Szukasz porządnego auta? Zadzwoń lub napisz do mnie
https://www.carpasja.pl/
bartek@carpasja.pl
+48 691 180 000
Zobacz jak pracuje w TVN Turbo w programie Zawodowi Handlarze w I edycji, dostępne na http://player.pl
https://www.carpasja.pl/
bartek@carpasja.pl
+48 691 180 000
Zobacz jak pracuje w TVN Turbo w programie Zawodowi Handlarze w I edycji, dostępne na http://player.pl
Pioteq25 napisał(a):carpasja napisał(a):Do M6 diesla zawsze przyda się zapasowy
Szczególnie do tych "igiełek" za 1/2 ceny w DE
takich w DE juz dawno nie ma...
pozdr.
E
Mechanik mi naopowiadał, że 2M, sprzęgło itd... i najlepiej to inny silnik. Moim zdaniem to słabe! Chyba pora na innego mechanika
jutro wymienia te podkładki pod wtryski. zobaczymy.....
Kaśka napisał(a):...Chyba pora na innego mechanika.......
chyba raczej napewno tak..

E.
1, 2