Mam problem z moją mazdą, przypuszczam że może to być turbosprężarka lub pompa vacum. Problem polega na tym, że powyżej 1800 obrotów coś dziwnie brzęczy(jakby jakaś blacha wpadała w rezonans), brzęczenie występuje tylko na ciepłym silniku. Usterka pojawiła się "od razu" wcześniej nie było żadnych oznak brzęczenia
Citd 136km dziwnie brzęczy od 1800 obrotów
Strona 1 z 1
Cześć
Mam problem z moją mazdą, przypuszczam że może to być turbosprężarka lub pompa vacum. Problem polega na tym, że powyżej 1800 obrotów coś dziwnie brzęczy(jakby jakaś blacha wpadała w rezonans), brzęczenie występuje tylko na ciepłym silniku. Usterka pojawiła się "od razu" wcześniej nie było żadnych oznak brzęczenia
Jeżdżę "delikatnie"– mało kiedy przekraczam 2 tysiące obrotów, po jezdzie chłodzę turbinę. Samochód nie dymi ani na czarno ani na biało,oleju nie gubi, w wężu od intercoolera było troszke oleju, ale w małej ilości(prawdopodobnie z odmy). Czy ktoś spotkał się z takim objawem? Dziękuję i pozdrawiam Kamil
- Od: 21 kwi 2011, 10:02
- Auto: Mazda 6 Citd 136km 2003
witam,
przenosze do dzialu diesel MZR-CD
Prosze o uzupelnienie profilu uzytkownika... (to cos z prawej strony)
dziekuje
przenosze do dzialu diesel MZR-CD
Prosze o uzupelnienie profilu uzytkownika... (to cos z prawej strony)
dziekuje
Arkana , Captur , Mii
byly: 323, Tribute, M6, M2, M5, Toledo, Mii, Rapid...
blau napisał(a):Czy ktoś spotkał się z takim objawem?
Wielokrotnie. Szczególnie w dziale MZR-CD
Poczytaj o EGR, to prawdopodobnie on brzęczy
blau napisał(a):Jeżdżę "delikatnie"– mało kiedy przekraczam 2 tysiące obrotów
P.S. Po co ci 136KM skoro wykorzystujesz max. 80?
sprawdz sprzegielko na pompie vacum- ono lubi brzeczec – u mnie tez brzeczalo – wymienilem je i juz nei brzeczy:) – ale za to pompa daje male podcisnienie – no i musze ja wymienic – narazie czekam na zwrot kasy za pompe – bo juz jedna wymienilem ale bylo gorzej jak na mojej starej – no i teraz biore od Enduro pompe i mysle ze wreszcie bedzie dobrze
- Od: 9 lip 2010, 11:50
- Auto: Mazda 6 2.0 CD 136KM Sport Combi
waltanick napisał(a):Mam pytanie, bo chyba mam ten sam problem.Jak sprawdzić sprzęgło vacum? Jak się do tego zabrać?
waltanick napisał(a):Dodam jeszcze,że podczas odpalania silnika słychać jakieś stuknięcie jakby coś było luźne.
a moze przeczytasz w miedzy czasie regulamin i zastosujesz sie do zasad forum?
nie pisz posta pod swoim postem...
Arkana , Captur , Mii
Strona 1 z 1