Witam
Odpalam samochód w chłodnie dni tak jak teraz i z okolic rozrządu (tylna część, jak webasto) słyszę takie grzechotanie (pokiwikiwanie, czy jak to nazwać)
Jest to cykliczne po odpaleniu i ustaje po tym jak silnik się nagrzeje.
Zamieszczam filmik:
http://www.speedyshare.com/files/25234771/100_1634.MOV
Nie całe 13mb.
Grzechotanie z okolic rozrządu na zimnym silniku – filmik
Strona 1 z 1
Pasek zewnętrzny, poszczególne łozyska kółek odpowiedzialnych za prowadzenie paska OK?
Polej pasek i te kółka zwyczajną wodą na zimnym – od tego bym zaczął.
Z rozrządu zawsze nieco szumi ale u Ciebie ewidentnie coś słychać.
Polej pasek i te kółka zwyczajną wodą na zimnym – od tego bym zaczął.
Z rozrządu zawsze nieco szumi ale u Ciebie ewidentnie coś słychać.
Ja mogę tylko doradzić, że jak będziesz wymieniał pasek i rolki alternatora, to możesz w rolkach wymienić same łożyska, bez konieczności kupowania nowej
Kupisz je bez problemu na Gromadzkiej.
pozdr.
pozdr.
- Od: 24 mar 2008, 21:54
- Auto: Mazda 6 GG 2004 MZR-CD 136km
Mazda 6 GH 2011 2.2 Kirei 163km
Witam
Dzięki, silnik ostygnie i poleję wodą.
Mam zapytanie jeszcze czy jeśli okaże się ,że to jednak coś z rozrządu, to ściągnięcie samej pokrywy od rozrządu nie jest jakoś skomplikowane ?
Odkręcić zbiorniczek od płynu spryskiwaczy i ściągnie pokrywę bez problemu ?
pzdr
Dzięki, silnik ostygnie i poleję wodą.
Mam zapytanie jeszcze czy jeśli okaże się ,że to jednak coś z rozrządu, to ściągnięcie samej pokrywy od rozrządu nie jest jakoś skomplikowane ?
Odkręcić zbiorniczek od płynu spryskiwaczy i ściągnie pokrywę bez problemu ?
pzdr
Na moje ucho ( muzyka
) slizga sie pasek wielorowkowy , proponuje wymienic kolo alternatora ( to jego sprzegło ) pasek a łozyska w rolkach to juz kosmetyka .Gdy tego nie wykonasz pojawi sie stukot przy uruchamianiu zimnego silnika , ten stuk bedzie wydawal napinacz paska wielorowkowego a gdy nadal bedziesz kolego tak jezdzil kupisz tez i napinacz ktory czysci portfel i to dokladnie 
Serwis Mazdy Warszawa ( specjalizacja mazda nie mylić z autoryzacją :) ) http://www.autojaksa.com.pl Piaseczno ul. Sękocinska 19 ZAPRASZAMY
Strona 1 z 1