Wesolo tam w tej puszce, male piekielko
Zlapalem caly cykl wypalania (od ruszenia z miejsca do paru minut po spadku spalania), wiec mozna sobie wnioski wyciagac do woli
www.mazdaspeed.pl
Mario12 napisał(a):Jak często wypala się wam DPF??,ja ostatnio duzo jezdze po mieście,także wypalanie mam co 180-220 km.tzn. nie świeci się kontrolka tylko wzrasta spalanie-o jakieś 60%n.-normalnie przy jakiejś tam prędkości 6 litrów i nagle 9,5 l. po wypaleniu spadek do 6 l. ,kilka kilometrów z obrotami około 2200 i spalanie spada znowu do normalnego,to normalne???.Mazde mam krótko,także nie wielkie doświadczenie.
mazda 6 disel rocznik 2006 121KM,przebieg 69 tys.
krzych napisał(a):niestety to nie DPF gromadzi cieplo, to NASZ SILNIK narazany jest na TRZYKROTNIE wieksza temperature pracy
mcbeth napisał(a):Jedyne co dostaje 'w palnik' to wydech i sam DPF.
krzych napisał(a):2. Czyli co, ze podczas normalnej pracy "cos" absorbuje cieplo i chlodzi spaliny do 200 st.C a podczas wypalania nie? Krecisz. Ja nie pisalem ze w silniku panuje 600 st., ja pisalem, ze trzykrotnie wieksza temperatura (lub mniej/wiecej – ale na pewno wieksza) niz podczas _normalnej_ pracy.
mcbeth napisał(a):krzych napisał(a):2. Czyli co, ze podczas normalnej pracy "cos" absorbuje cieplo i chlodzi spaliny do 200 st.C a podczas wypalania nie? Krecisz. Ja nie pisalem ze w silniku panuje 600 st., ja pisalem, ze trzykrotnie wieksza temperatura (lub mniej/wiecej – ale na pewno wieksza) niz podczas _normalnej_ pracy.
Tak. Ciepło jest absorbowane przez powietrze chłodzące z zewnątrz kolektor i rurę wydechową.
Na wejściu do kolektora spaliny mają blisko 1000*C. Sugerujesz, że podczas wypalania DPF-u mają 3000*C ? Wolframowe kolektory panie.
Powietrze PRZED wtryskiem ON ma blisko 600*C.
krzych napisał(a):pytanie tylko czy podczas wypalania spalin nagle kolektor psiejsko czarodziejsko nie absorbuje ciepla, bo DPF go poprosil? Kupy sie nie trzyma.
mcbeth napisał(a):Chyba powinniśmy ustalić przedmiot dyskusji.
Czy Ty negujesz, że wszystkie czujniki temperatury są zlokalizowane w puszce DPF-u ?
Czy negujesz, że spalanie ON podczas wypalania DPF-u odbywa się w puszce DPF-u ?
Jeśli tak, to należy poszukać materiałów z Denso, bo wszystko to jest tam wyjaśnione.
Uważam, że Twoje wnioski z pomiarów nie są trafione.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości
Moderatorzy 6 / 626 / MX-6 / Xedos 6