dawidgks napisał(a):witam
w maju zrobiłem wymiane oleju...
1. Podaj co Ty tam masz, przedlifta, czy polifta – bo nigdzie niestety tego nie można zobaczyć, a człowiek jasnowidzem jeszcze nie jest (podobno niektórzy o sobie tak twierdzą, ale powiedzmy, że niezłe jest to co wciągają i tyle...)
2. Zrobiłeś kardynalny błąd – nie czyści się smoka bez wymiany podkładek, albo nie wymienia podkładek bez sprawdzenia/czyszczenia smoka – te dwie czynności MUSZĄ odbyć się jednocześnie, inaczej nie mają sensu
3. Regulację zaworów, robi się m.in. przy wymianie podkładek, wraz z wymianą uszczelki pokrywy zaworów – standard. Jeżeli tego nie zrobiłeś, to zrób jak najszybciej.
4. Castrol... bez komentarza... zmień jak najszybciej.
5. Czy może zapchać się ponownie smok po 6 tkm? Słyszałem, że to możliwe, szczególnie gdy podkładki są już unfall schaden.
Reasumując – zrobiłeś wszystko na opak: smok bez podkładek, bez sprawdzenia luzów zaworowych przy 120 tkm (o takim przelocie zdaje się mówi instrukcja) i jeszcze ten Castrol... oj stary, proponuję jeszcze raz odwiedzić serwis i zrobić co trzeba.
Ps. Co do wzrostu oleju nie wypowiem się, niech mądrzejsi coś powiedzą, słyszałem jedynie, że zdarza się to w poliftach z DPF, ale o co chodzi – nie wiem – mam bez DPF. Powiem szczerze, że nie spotkałem się z czymś takim w dotychczasowych samochodach jakie miałem, czy mam (wszystko klekoty), aby przybywało oleju na bagnecie... ubywać to tak, ale odwrotnie, to nie.
Tak od siebie – Jak kupiłem swoja M6 miałem połowę stanu i po 5 tkm spadło mi trochę, dolałem chyba 200 ml, po następnych 7 tkm wymieniłem olej, uprzednio także dolewając, tym razem 300 ml (w sumie przez 12 tkm dolałem 500 ml, czyli jakby nie było... mało jak na klekota). Po tych 12 tkm wymieniłem olej na Dexelię 5W-30 (wcześniej był Mobil 5W-40), wymieniłem podkładki, sprawdziłem i oczyściłem smoka, aczkolwiek był czysty (przedmuchów też za bardzo nie było, ale tak dla spokoju wymieniłem i sprawdziłem, żeby nie było iż zaniedbałem) i teraz niespodzianka... od ponad 7 tkm cisza na bagnecie, constans! Tyle ile było od wymiany tyle jest...
Także kolego warto zrobić jeszcze wymianę podkładek, sprawdzić luz zaworowy i zalać taki olej jaki zaleca Mazda do tych naszych klekoczących księżniczek (bynajmniej nie odbiegać za bardzo od zalecanej specyfikacji, tudzież trzymać się jej)...