Pioteq25 napisał(a):Leoo nie do końca się z Tobą zgodzę, bo nawet zdrowy silnik bez bolączek, a w szczególności diesel szybko zawala EGR.
Moje autko jakieś dziwne jest. 167500 przebiegu a po wyjęciu EGR nagaru tyle, że jednym przetarciem zwilżonej ściereczki zeszło. Na dodatek nie mam DPF, więc olej "gorszej" jakości.
Pioteq25 napisał(a):Polecam forum avensis jak się chłopaki z tym męczą.
Męczą się jeszcze z pękającymi głowicami, przesuniętymi tulejami cylindrów, uszczelkami pod głowicami i nagarem wewnątrz cylindrów, który wszystkiemu się przyczynia. Przyznaję, że rozglądałem się za Avesis'em ale wygrała Mazda6.
Pioteq25 napisał(a):W RF7 jest zawór proporcjonalny sterowany elektronicznie z potwierdzeniem położenia. ECU monitoruje położenie zaworu bezpośrednio z niego sygnałem zwrotnym. Dlatego zaślepienie zaworu, bez odłączania wtyczki nie powoduje błędów.
Zawór jest tak samo proporcjonalny jak w RF5 gdzie użyto potencjometrycznego czujnika położenia, choć nie we wszystkich wersjach.
Zaślepienie w RF7 musi generować błąd, bo ilość spalin w dolocie sięga 50%, czyli silnik "spożywa" o połowę mniej czystego powietrza, co widać na przepływomierzu. EGR sterowany jest silnikiem krokowym a każdy z nich zliczany jest przez PCM, więc błąd jest na 100% ale nie koniecznie będzie wyświetlany kontrolką. Sterowanie w otwartej pętli, czym właśnie jest silnik krokowy ma taką wadę, że PCM (ECU) nie wie dokładnie w jakim miejscu znajduje się zawór, bo jedynie wysyła kolejne kroki "zamykaj" albo "otwieraj" ale jeśli przekładnia jest brudna albo zużyta, to elektryczna preprezentacja kroków nie pokrywa się z fizyczną. Zawór może pozostać w pozycji np. częściowo otwarty i powodować dalsze gromadzenie nagaru. Elektryczny EGR to ewolucja w niewłaściwym kierunku. Drga razem z silnikiem, bo jest mocowany na nim bezpośrednio a jego wewnętrzna, skomplikowana budowa nie jest gotowa ani na wstrząsy ani na wysoką temperaturę, stąd duża zawodność mimo prostego sterowania.
EGR otwiera się kiedy silnik pracuje bez obciążenia, czyli w momentach najmniejszego dymienia. Jeśli mimo to elektryczny EGR szybko się brudzi, przyczyny należy szukać w nim samym lub w silniku.
Dopisano 4 cze 2013, 21:45:Pioteq25 napisał(a):Teraz kombinuję jak zaślepić rurę do EGR, ale przed nim żeby niepotrzebnie go zasyfiać mimo, że kolektor już jest odcięty.
Niepotrzebnie. Kiedy zaślepisz odcinek rury i nawet jeśli dmuchniesz w otwarty koniec, to do środka i tak nic nie wleci.