Ciszej w dieslu Mazdy – Kalibracja wtryskiwaczy silnika
Wtrącę się do rozmowy. Ktoś pisał, że poprawił się komfort pracy silnika oraz spadło spalanie. To mnie zaciekawiło ale nie wiem czy jest możliwa kalibracja w motorach 1.6 109KM. Jaksa dawno temu pisał, że racze nie ma. Może coś już się zmieniło?
-
Moderator "3BK" -Paweł
- Od: 26 paź 2008, 10:23
- Auto: Mazda3 BK
była: 1,6 Y6 109KM 12.2006
jest: 2.0 LF 150KM 06.2008
tor23 napisał(a):Czy kalibrację w M5 trzeba zrobić w ASO, czy zna ktoś może inny sposób ?
ostanio coś ruszyło w sprawie kasowania inspekcji olejowej. Może posiłkując się tym i tipami od GH uda się coś wykombinować z kalibracją.
widmo82 napisał(a):czy jest możliwa kalibracja w motorach 1.6 109KM
Niestety nic nie wiadomo na ten temat przynajmniej dla mnie.
Po swojemu odkrywam to co już odkryte.
W GH i silniku RF-7J przeprowadziłem kalibracje wtryskiwaczy za pomocą kabelka, zaraz po zakupie auta jak i po wymianie rozrządu+podkladki etc. Wszystko ok, jednakże niepokoi mnie ewentualne tzw lanie końcówek co kończy się przepaleniem denka tloka (konsekwencje tragiczne dla silnika)....
Mam pytanie: jeśli kalibracja kabelkiem przebiega pomyślnie to z wtryskami jest wszystko ok? Czy mogę jeszcze coś poczynić aby mieć pewność co do stanu wtryskiwaczy?
Wysłano z HTC i Tapatalk2
Mam pytanie: jeśli kalibracja kabelkiem przebiega pomyślnie to z wtryskami jest wszystko ok? Czy mogę jeszcze coś poczynić aby mieć pewność co do stanu wtryskiwaczy?
Zawsze można jeszcze podłączyć auto pod IDS zrobić kalibrację i sprawdzić parametry jakie on zwróci.
tak
Janusz626 napisał(a): jeśli kalibracja kabelkiem przebiega pomyślnie to z wtryskami jest wszystko ok?
tak
Po swojemu odkrywam to co już odkryte.
marex napisał(a):Zawsze można jeszcze podłączyć auto pod IDS zrobić kalibrację i sprawdzić parametry jakie on zwróci.
...IDS to raczej tylko serwis?
...a może ktoś w woj. Łódzkim?
Zapytam jeszcze:
czy jest jakaś kolejność odnośnie czynności kabelkiem, tzn
-kalibracja wtrysków
-wypalanie filtra DPF
-kasowanie inspekcji olejowej
...coś jeszcze?
hej. Mam problem ze zrobieniem kalibracji w silniku RF5J (121KM) niestety PIN jest pusty w miejscu gdzie ma być włożony kabel.
Elementy wyposażenia prawych drzwi przednich i tylnych https://picasaweb.google.com/1062179878 ... rnika2012#
Sprzedam gumowe osłony progów viewtopic.php?f=5&t=165154&p=2783056#p2783056
Zoom-Zoom [url=http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=332&t=120521]
Sprzedam gumowe osłony progów viewtopic.php?f=5&t=165154&p=2783056#p2783056
Zoom-Zoom [url=http://www.mazdaspeed.pl/forum/viewtopic.php?f=332&t=120521]

- Od: 21 mar 2008, 21:04
- Auto: Hyundai i40 2.0 2014 kombi
VW Polo 6N 1.0 1999
eks: Mazda3 BK Active 1.6 MZR Z6 2005
eks: Fiat Seicento Young 0.9 1999
Witam. Ja mam problem taki- po podłączeniu kabelkiem i zmasowaniu 5 razy zaświeciła się kontrolka check engine i mruga kontrolka świec żarowych
. Żadna kalibracja nie została przeprowadzona, błąd ciągle miga i świeci a mazda zaczęła palić jakieś 2 litry więcej. Czy ktoś miał taki przypadek?
- Od: 29 sie 2008, 16:15
- Auto: Mazda CX-5 2.0 l 2018 r.
U mnie tez trzy, tylko ten pierwszy jest inny delikatniejszy/slabszy od tych następnych trzech... i tego pierwszego ja nie licze...
...z 4X HD i Tap4 [url='http://tapatalk.com/m?id=10']now Free[/url]
...z 4X HD i Tap4 [url='http://tapatalk.com/m?id=10']now Free[/url]
Jakoby przeprowadzenie czy rowniez zainicjowanie kalibracji w moim RF-7J stalo się sprawą normalna tak dzisiaj chyba wyczerpalem limit.
Dzisiaj juz nie moglem kabelkiem zainicjować wypalania, procedura jest mi znana oczywiście, no ale dzisiaj jakiś bunt na pokladzie chyba.... no nie da rady i koniec... brak jakiejkolwiek reakcji. Mial ktos podobnie
...z 4X HD i Tap4...
Dzisiaj juz nie moglem kabelkiem zainicjować wypalania, procedura jest mi znana oczywiście, no ale dzisiaj jakiś bunt na pokladzie chyba.... no nie da rady i koniec... brak jakiejkolwiek reakcji. Mial ktos podobnie
...z 4X HD i Tap4...
Czy jeśli robi się kalibrację w ASO IDSem to jest wgrywany najnowszy soft z serwera Mazdy dla danego pojazdu i pod nr VIN to idzie?
Tzw. kalibracja w ASO, czy to jest tylko kalibracja, czy jest może wgrywany kompletny nowy soft łącznie z np. mapami silnika.
Czyli czy kalibracja to tylko kalibracja czy po prostu wgranie nowego softu?
Czy ASO może sterować poprzez IDS co ma być wgrane? Czy uruchamia określoną procedurę a pod nią jest min. kalibracja wtryskiwaczy?
Tzw. kalibracja w ASO, czy to jest tylko kalibracja, czy jest może wgrywany kompletny nowy soft łącznie z np. mapami silnika.
Czyli czy kalibracja to tylko kalibracja czy po prostu wgranie nowego softu?
Czy ASO może sterować poprzez IDS co ma być wgrane? Czy uruchamia określoną procedurę a pod nią jest min. kalibracja wtryskiwaczy?