Witam
Jak już wcześniej obiecałem opiszę co i jak i czy się komuś opłaca czy nie naprawić silnik po strzelonym rozrządzie.
Nie będę się rozpisywał w jakich okolicznościach strzelił i czyja to była wina bo to najmniej istotne w tym temacie
jedyne co powiem to pamiętajcie drodzy czytelnicy – nie ufajcie sprzedawcom w kwestiach rozrządu i nie wierzcie w naklejki z informacjami kiedy rozrząd był robiony – po zakupie auta takie rzeczy trzeba zrobić bezwzględnie i nie należy z tym zwlekać tak jak to było w moim przypadku – opisanie tego tematu jest dla mnie formą pokuty za zamordowanie serca w mojej MPV
więc tak:
Mazda MPV LW 2003rok z silnikiem 2.0 136KM czyli RF5C
przy wyprzedzaniu około 130km/h – bum i koniec życia mojego silnika dalej już tylko linka była potrzebna
efekt końcowy:
– zerwany pasek rozrządu
– uszkodzone 3 dźwigienki zaworowe (skruszyły się bardzo mocno)
no i co dalej robić?
na to pytanie musi sobie już każdy sam odpowiedzieć
w moim przypadku gdybym chciał się już rozstać z mazdziną koszt uruchomienia około 1500zł
(nowy pasek + naprawa głowicy + uszczelka głowicy + robota mechanika)
ale ja lubie moje auto i postanowiłem je ożywić tak jak na to zasługuje
........ i to bardzo bolało ale się udało
po krutce by nie robić kilometra tekstu do przeczytania podam wymienione podzespoły oraz mniej więcej cene. Podsumowanie całości naprawy na końcu.
z pomoca przyszło forum oraz sklep
http://www.mazdaparts.plnajpierw części:
-dźwigienki zaworowe 3x – 79 zł/szt
-zestaw rozrządu z pompą wody – 1090,– (w gratisie uszczelki pod wtryski)
-filtry paliwa, powietrza, oleju i kabinowy – około 142,–
-Uszczelka pod głowice ERLING – 169,–
-Uszczelka pod kapę zaworów OE MAZDA – 55,–
-Pasek wielorowkowy OEM MAZDA (BANDO) – 79,–
-Uszczelniacz na wałek rozrządu OE MAZDA – 43
-Gumka/uszczelka przewodu wys. ciśnienia OE MAZDA (to te na przewodzie do wtrysku) 2x – 72,–
-Olej ELF SXR 5W30 5L – 129,–
-Termostat –TAMA (japan) – 45,–
– reszta uszczelek – w cenie naprawy mechanika
-płyn do chłodnic 11L – w cenie naprawy mechanika
-naprawa głowicy – wymiana 4 zaworów, uszczelniacze, szlifowanie gniazd zaworowych, planowanie -600zł
wstępnie na tym sie skończyć miało .....
ale potrzebne było jeszcze:
-tłok który okazał się rozwarstwiony – zawór w niego nie uderzył – musiałem kupić auto już z takim tłokiem – używany 150,–
-profilaktycznie panewki korbowodowe nominał STD firmy ACL – 119,– czyli grzechem by było nie wymienić
(po demontażu panewek okazało się że jedna miała dość poważny głęboki wżer)
-śruby do panewek – 224,–
koszt robocizny mechanika to 2200,–
zaznaczam że silnik wyjechał spod maski z uwagi na odrom pracy jaki był tam wykonany
dodatkowo jako moje fanaberie:
czyszczenie zaworu SCV
regeneracja zaworu EGR (czyszczenie i przesmarowanie wystarczyło i już nie terkocze)
zamontowaliśmy zawór zwrotny paliwa – pomogło na samoistne gaśnięcie auta jak było zimne
czyszczenie intercoolera
czyszczenie wszystkich rurek do okoła silnika (myśle o całym dolocie – bo jak wiadomo diesel musi mieć czym oddychać)
kolektor wydechowy – nie był mocno zasyfiony
efekt końcowy mnie zaskoczył – po naprawie zrobiłem już ponad 2400 kilometrów –
– brak jakiego kolwiek dymu za autem nie zależnie od wciśnięcia pedału gazu (w lusterku – bo napewno coś się tam przez chwile pokazuje )
posadziłem żone za kółkiem i kazałem jej gwałtownie wciskać gaz – jest prawidłowo nie ma czarnego dymu coś przez chwile widać ale to bardziej mgiełka
– w końcu mam wszystkie konie pod maską – lepiej się zbiera – zniknął moment przydławienia silnika przy przeciągnięciu auta na biegu – wcześniej tak jak by na chwilke tracił moc i później ciągnął dalej
– wskazówka paliwa wolniej opada – z 9 litrów na 100 w cyku mieszanym zeszłej zimy zszedłem na 7.8 l
( dojazd do pracy około 10 km w jedną strone z czego 6 km to las – wiecznie zimny silnik )
– cichsza praca silnika – jest bardziej miękki przy zmianach biegów – w sęsie delikatny ale zrywny
ogólnie moge powiedzieć że wyszło to mojej mazdinie na dobre – nawet bardzo
czyli podsumowując całość naprawy wyniosła mnie około 6000zł – ale było warto
wcześniej naprawa skrzyni biegów + wymiana kompletu sprzęgła na oryginał
teraz łożysko koła lewe – 230zł SKF z wymianą
i jadą do mnie 2 przeguby nowe koszt 519zł – jeden się wypukał z uwagi na pękniętą gumę a drugi ma uszkodzony wieniec i generuje błąd ABS powyżej 140 km/h
i na tą chwilę koniec napraw mojego auta
a teraz z czystym sumieniem mogę powiedzieć że mam jedną z najlepiej utrzymanych MPV-łek w polsce
pozdro4all – i obyście nie musieli tego robić co ja –