Dziwne odgłosy silnika i okolic (syczenie, klepanie,brzęczenie, stukanie itp.)
własnie nie wiem czy to z solenoida czy z vacum pompy, ale przy gaszeniu auta slychać takie "psst" z solenoida.
Do tego zapala mi sie kontrolka silnika, sprawdzalem błąd to pokazywalo chyba takie cos ""P2009 Intake Manifold Runner Control Circuit Low Bank 1"
Sprawdzałem dzisiaj jeszcze raz i sie przysluchalem dokladnie dzwiek bardziej dochodzi z vacum pompy.
takie świszczenie
Do tego zapala mi sie kontrolka silnika, sprawdzalem błąd to pokazywalo chyba takie cos ""P2009 Intake Manifold Runner Control Circuit Low Bank 1"
Sprawdzałem dzisiaj jeszcze raz i sie przysluchalem dokladnie dzwiek bardziej dochodzi z vacum pompy.
takie świszczenie
Ostatnio edytowano 25 lip 2014, 18:43 przez laba, łącznie edytowano 1 raz
s i w y napisał(a):]
odgrzeję ten temat. Wymieniona rolka prowadząca oraz ta na napinaczu. Grzechotanie jest dalej.
Może to być coś z rozrządem związanego?
Rok temu miałem szlif wału wymiana panewek itp. Było do tej pory cicho, od niedawna to grzechotanie dziwne
Zdjac oba paski i sprawdzic rolki.
Obejrzec oslone od rozrzadu, czy pasek nie obciera.
Witam ostatnio pojawił mi się dziwny problem z klekotaniem silnika.
Dzieje się to na zazwyczaj na ciepłym silniku.
Mianowicie auto działa normalnie, przyspiesza itp. Podczas jazdy też nie słyszę żadnej różnicy w pracy silnika.
Klekotanie występuje podczas postoju, ale tylko przy określonych sytuacjach.
Klekota gdy np. mam włączoną klime i załączy się wentylator.
Klekota gdy wduszę na postoju sprzegło.
Klekota gdy dodam bardzo delikatnie gazu.
Gdy dodam mocniej gaz klekotanie ustaje. Tak samo gdy auto jest na postoju i nie pracuje wentylator i nie wduszam sprzęgła też jest ok.
Mam tą mazdę 2 lata i nie było tego wcześniej.
PS. Jestem świeżo po wymianie filtrów i oleju.
Dzieje się to na zazwyczaj na ciepłym silniku.
Mianowicie auto działa normalnie, przyspiesza itp. Podczas jazdy też nie słyszę żadnej różnicy w pracy silnika.
Klekotanie występuje podczas postoju, ale tylko przy określonych sytuacjach.
Klekota gdy np. mam włączoną klime i załączy się wentylator.
Klekota gdy wduszę na postoju sprzegło.
Klekota gdy dodam bardzo delikatnie gazu.
Gdy dodam mocniej gaz klekotanie ustaje. Tak samo gdy auto jest na postoju i nie pracuje wentylator i nie wduszam sprzęgła też jest ok.
Mam tą mazdę 2 lata i nie było tego wcześniej.
PS. Jestem świeżo po wymianie filtrów i oleju.
Witam, panowie od jakiegoś czasu zaniepokoił mnie pewien dźwięk wydobywający się z z okolic paska akcesorii, Rolek, alternatora tak na moje ucho. Czasami tego dźwięku nie ma.. może ktoś miał podobny dźwięk na początku słychać takie jakby grzechotanie czegoś jak by coś wpadało w rezonans, słychać też dźwięk "tutututu" podobny do jadącego pociągu. ( Mechanior mówił ze wszystkie rolki od paska akcesorii chodzą równiutko elegancko)
na zimnym, nie dogrzanym w 100% raz jest raz nie ma coś wpada z rezonans czasami tak jakby coś przeskakiwało strzelało. Mechanior też mówił o sprzęgiełku alternatora ew. regeneracji alternatora najlepiej od razu. Ale chciałbym mieć pewność ze to jest to, bo gorzej jak zrobię alternator a dźwięk będzie nadal. 

Ja u siebie sprawdziłem to w dość amatorski sposób. Wróciłem autem ze szkoły i na postoju zostawiłem włączone radio razem ze światłami na wyłączonym silniku w celu rozładowania akumulatora po jakimś czasie odpaliłem auto i dźwięk o którym mowa właśnie się pojawił, alternator dostał większe obciążenie i sprzęgiełko zaczęło się "klekotac" czyli wiadome jaka diagnoza 
Hej!
Od jakiegoś czasu mam dziwny odgłos z silnika. Tak jakby metal stukał o... szklankę. Taką szklaną
. Dźwięk dochodzi jakby z okolic wtrysków. Niestety z powodu braku drugiej osoby do pomocy nie wiem czy dźwięk jest jednostajny czy się wzmaga po dodaniu gazu (co jutro postaram się sprawdzić). Zapodaje filmik, na którym to doskonale słychać. Dźwięk bardzo dobrze słyszalny w 8-9 sekundzie.
https://1drv.ms/v/s!AhdX7V3DhGLKspZq69BMIc5x4cTOlw
Jakieś pomysły co to może być?
P.S. Swoją drogą – czy to "stukanie", a raczej "cykanie" (wtrysków??? zaworów???) takie ma być, czy tam też jest coś do regulacji??
Od jakiegoś czasu mam dziwny odgłos z silnika. Tak jakby metal stukał o... szklankę. Taką szklaną

https://1drv.ms/v/s!AhdX7V3DhGLKspZq69BMIc5x4cTOlw
Jakieś pomysły co to może być?

P.S. Swoją drogą – czy to "stukanie", a raczej "cykanie" (wtrysków??? zaworów???) takie ma być, czy tam też jest coś do regulacji??
Z początku myślałem o tym, ale miałem wymieniany olej 1,5tys. km temu i przy tej okazji zdejmowaną miskę i czyszczony smok (na szczęście nie był niczym zasyfiony, więc przemyty tylko profilaktycznie) i mechanior mówił, że wszystko jest dobrze, bo w misce ani jednego opiłka metalu, więc jak na razie wszystko jest dobrze. A już wtedy te symptomy zaczęły się pojawiać, ale nie zwracałem na to uwagi. Poza tym panewka chyba ma bardziej głuchy stuk, a tutaj jest wręcz szklane to stukanie.
Co ważne – rośnie wraz z obrotami, ale nie zawsze jest słyszalna. Powyżej bodajże 1500-1600 dźwięk zanika. Na ucho wydobywa się spod wtryskiwacza. A może to jest coś z wałkiem rozrządu? Albo zaworami?
Czy to może tak dzwonić zużyta podkładka? Dodam, że po otwarciu korka oleju, nie ma najmniejszego dymka.
Co ważne – rośnie wraz z obrotami, ale nie zawsze jest słyszalna. Powyżej bodajże 1500-1600 dźwięk zanika. Na ucho wydobywa się spod wtryskiwacza. A może to jest coś z wałkiem rozrządu? Albo zaworami?
Czy to może tak dzwonić zużyta podkładka? Dodam, że po otwarciu korka oleju, nie ma najmniejszego dymka.
Witam mam nadzieję , że trafiłam w dobry wątek . Zakupiłam używaną Mazde 6 2.0 diesel z 2003r. Po przejechaniu ok 18 km.usłyszałam dziwne odgłosy pod maską jakby drapanie jakiegoś zwierza . Następnie auto straciło moc i zgasło . Auto mam od paru dni poprzedni właściciel zabrał je aby sprawdzić co się stało . I tu moje pytanie . Podobno to tylko pompa wody , rozrzad był wymieniony i podobno nic z nim się nie stało . Miał ktoś podobną sytuację ?
-
Dawidizaaa
Niby osoba prywatna , ale prowadzi blacharstwo i mechanikę . Nie mam umowy kupna tylko fakturę .
-
Dawidizaaa