Nietypowy dzwięk silnika- jak zdiagnozować

Postprzez Morda » 24 kwi 2014, 23:53

Witam,

Może odgrzeję ten temat jeszcze, od jakiegoś czasu obserwuję hałas z lewej strony silnika, który ustępuje jak tylko silnik dojdzie do optymalnej temperatury. Nie dawno wymieniano były: wymieniony rozrząd , łożyska rolek, ostatnio rolki napinacza, i sprzęgło alternatora.

Mazda 6, 2.0 DI '05 136 KM

W tej sytuacji co może powodować jeszcze hałas jak w filmiku poniżej:
http://youtu.be/OaJBabO7SFw
Początkujący

Od: 7 kwi 2014, 12:31
Auto: Mazda 6, 2.0 DI '05

Postprzez Tabi86 » 17 maja 2014, 14:08

Witam, Mam podobny problem co kolega "Morda" z tym, że u mnie jest cały czas ten sam dźwięk i na zimnym silniku jak i na gorącym. Dodam tylko, że dźwięk ten zaczął się wydobywać podczas deszczowej
pogody, nie wiem czy to ma coś wspólnego z tą usterką. Co to może być?
Filmik:
http://youtu.be/Jd37U-xHfxw
Tabi86

Postprzez Leoo » 19 maja 2014, 22:42

Morda napisał(a):W tej sytuacji co może powodować jeszcze hałas jak w filmiku

Zluzuj albo zdejmij pasek osprzętu i zobaczysz czy hałas ustąpi. Jeśli nie ustąpi, problemów szukaj na drodze paska rozrządu.
Forumowicz

Od: 4 mar 2013, 23:05
Auto: M6 GY MZR-CD 136KM '03

Postprzez tadziol » 20 maja 2014, 09:12

Leoo napisał(a):Zluzuj albo zdejmij pasek osprzętu i zobaczysz czy hałas ustąpi.

jak zluzować pasek osprzętu i uruchomić silnik aby zweryfikować czy hałas ustąpi ??
bo druga opcja,czyli zdejmij jest dla mnie zrozumiała,ale tą pierwszą proszę wyjaśnić...
tylko tak łopatologicznie :> krok po kroku.

Morda napisał(a):hałas z lewej strony silnika, który ustępuje jak tylko silnik dojdzie do optymalnej temperatury. Nie dawno wymieniano były: wymieniony rozrząd , łożyska rolek, ostatnio rolki napinacza, i sprzęgło alternatora.

to wymień pasek wielorowkowy,będzie już twardy i wpada w poślizg na kole pasowym.8PK1226 :)
Tabi86 napisał(a):Witam, Mam podobny problem co kolega "Morda"

na początek pasek osprzętu do wymiany jako najtańsza z opcji.ze sprzęgłem alternatora bym się wstrzymał.
Obrazek
Firma

Od: 28 cze 2005, 19:13
Auto: Mazda6 GY
RF7J & V-Tech Box,CX-7 L3-VDT,BJ RF4F