misb napisał(a):nie gaz
Gaz gaz, fluorometylofosfonian izopropylu.
www.mazdaspeed.pl
Issues napisał(a):To selenoid na wakum tak chałasuje
Ukman napisał(a):A jaki dzwiek wydaje egr jak ma luz ? I czy ten selenoid musi tak syczec ? Czyli syczenie nie pochodzi z peknietego/przetartego wezyka podcisnienia ? Czy cos to zmienia ? Jakie są objawy syczącego selenoidu ? Brak mocy ? zła praca turbo lub silnika ?
Ukman napisał(a):Moge pojechac i podpiąc mazde pod kompa . Czy komp pokaze jakies błędy ?
manu napisał(a):Witam wszystkich.
Otóż problem jak w temacie. Wyczuwam 1-sekundowy spadek mocy podczas przerzucania biegów na wyższe. Jak to wygląda dokładnie: załóżmy że mam ochotę w jak najszybszym czasie rozpędzić się do ponad 100 km/h. Po przerzuceniu z biegu 1 na 2 i wciskaniu gazu zawsze do tego samego momentu (powiedzmy do połowy lub 3/4), wciska mnie w siedzenie dopiero po około jednej sekundzie. Czyli auto nie dostaje pełnej mocy od razu po przełożeniu biegu. No chyba że bym nie puścił gazu podczas zmiany biegów. Dzieje się tak na wszystkich biegach. Oczywiście obroty pracują w zakresie od 2000 wzwyż. Wydaję mi się że to nienormalne zachowanie mojego auta. Czy spotkał się ktoś z czymś takim?? Z góry dziękuję za jakiekolwiek sugestie.
Wydawało mi się że ktoś podobny problem kiedyś miał na forum, ale nie mogę znaleźć podobnego tematu a szukam już ze 2h.
Pozdrawiam.
ANDY999 napisał(a):wciskam pedał gazu , a tu nic , i powoli dojedzie do 3000 obr/min i dopiero zaczyna kręcić
Cichyq napisał(a):manu napisał(a):Witam wszystkich.
Otóż problem jak w temacie. Wyczuwam 1-sekundowy spadek mocy podczas przerzucania biegów na wyższe. Jak to wygląda dokładnie: załóżmy że mam ochotę w jak najszybszym czasie rozpędzić się do ponad 100 km/h. Po przerzuceniu z biegu 1 na 2 i wciskaniu gazu zawsze do tego samego momentu (powiedzmy do połowy lub 3/4), wciska mnie w siedzenie dopiero po około jednej sekundzie. Czyli auto nie dostaje pełnej mocy od razu po przełożeniu biegu. No chyba że bym nie puścił gazu podczas zmiany biegów. Dzieje się tak na wszystkich biegach. Oczywiście obroty pracują w zakresie od 2000 wzwyż. Wydaję mi się że to nienormalne zachowanie mojego auta. Czy spotkał się ktoś z czymś takim?? Z góry dziękuję za jakiekolwiek sugestie.
Wydawało mi się że ktoś podobny problem kiedyś miał na forum, ale nie mogę znaleźć podobnego tematu a szukam już ze 2h.
Pozdrawiam.
Po prostu turbo-dziura
Przy zmianie biegu puszczasz gaz turbina bardzo szybko wytraca obroty.
Po zmianie biegu i wcisnieciu gazu turbina z powrotem musi sie rozpedzic i trwa to wlasnie mniej wiecej tyle ile piszesz
Pozdrawiam.
Grzyby napisał(a):No niestety, u mnie nie zniknęło to zjawisko.
Jest troszkę lepiej ale do stanu jaki był wcześniej duuużo brakuje.
Ciekawostka jest taka, że wciskając gaz delikatnie i powoli, auto zbiera się nieźle. Ale jak zrobi się to na raz "do dechy" to ma wyraźne problemy i ciąg pojawia się powyżej 2700 obr. Ujęcie gazu pomaga.
Grzyby napisał(a):Ciekawostka jest taka, że wciskając gaz delikatnie i powoli, auto zbiera się nieźle. Ale jak zrobi się to na raz "do dechy" to ma wyraźne problemy i ciąg pojawia się powyżej 2700 obr
Enduro napisał(a):moze sprawdz czy takowe tez w twoim modelu (DiTD)
Riki napisał(a):Enduro napisał(a):moze sprawdz czy takowe tez w twoim modelu (DiTD)
Enduro kolega Grzyby ma CiTD...
Użytkownicy przeglądający ten dział: AR16 i 10 gości
Moderatorzy 6 / 626 / MX-6 / Xedos 6