Dziwne odgłosy silnika i okolic (syczenie, klepanie,brzęczenie, stukanie itp.)
Jestem po wizycie w warsztacie. Zostawili samochód do rana by sprawdzić na zimnym silniku – diagnoza – pompa wodna wydaje taki dźwięk. Nie jest to do końca takie piszczenie tylko rzężenie. Wycenili na prawie 400 funtów całość.
Czy ktoś może potwierdzić te objawy?
dzięki z góry
dzięki z góry
- Od: 1 lis 2010, 22:41
- Auto: Mazda 6 TS2 2.0 Diesel (136) Kombi
epik napisał(a):....
...
a niby jak?
jesli to pompa wody,to należy ją wymienić, bo jak podanie, to w najlepszej opcji stracisz chłodzenie silnika no a w tej gorszej pasek zaworowy, co oznacza dużo większe koszta naprawy
pozdr.E
oferuje silnik i części do Mazdy 6 + MPV CiTD Diesel z gwarancją sprawności, nie tylko tą obligatoryjną tzw. rozruchową
Witam Kolegów,nie będę zakładał nowego wątku z dziwnym dźwiękiem dlatego pozwoliłem sobie podłączyć się ze swoją zapytajką;) Mazda 6 diesel 121 kucy 2004r przy otwartej masce gdy słucham silnika jest dziwny dźwięk powtarzający się cyklicznie coś jakby napełniało się pod ciśnieniem trwa to przez moment i cisza i za jakiś czas znowu i tak w kółko.To jest jakiś standardowy dźwięk w tych motorach?bo miałem już różne auta diesle,benzyny i pierwszy raz słyszę takie dźwięki. Może coś zaczyna szwankować i trzeba wziąć się do roboty 

- Od: 23 maja 2006, 23:05
- Auto: MADZIA 323C 1,4L 95R
Madzia 6 2,0 gruźlik ;)
witam.od jakiegoś czasu (prawdopodobnie jak zaczęło być chłodniej) ,po nocy po odpaleniu zaczyna coś buczeć i po około 30-45 sekundach przestaje alw jak wyłacze zapłon to jeszcze pracuje ok 1min 30 sec coś co znajduje sie pod maską i jest umocowane na ściance dzialowej po stronie pasażera a spod auta wydostaje się dym.po ponownym uruchomieniu silnika wszystko gra aż do następnego ranka.pozrawiam i z góry dziękuje za odpowiedzi
-
shake
dzieki.ktos mi już o tym mówił ale nigdy nie miałem tego we wcześniejszych autach więc wola łem zapytać.wiec moge odpalać i jeździć bez gaszenia i ponownego odpalania?
-
shake
shake napisał(a):... wola łem zapytać...
pomimo powielania tematu, na pewno warto
no bo wiadomo, "jak puka, stuka i piszczy, to się coś z pewnością niszczy"
pozdr.E
oferuje silnik i części do Mazdy 6 + MPV CiTD Diesel z gwarancją sprawności, nie tylko tą obligatoryjną tzw. rozruchową
skull napisał(a):Witam Kolegów,nie będę zakładał nowego wątku z dziwnym dźwiękiem dlatego pozwoliłem sobie podłączyć się ze swoją zapytajką;) Mazda 6 diesel 121 kucy 2004r przy otwartej masce gdy słucham silnika jest dziwny dźwięk powtarzający się cyklicznie coś jakby napełniało się pod ciśnieniem trwa to przez moment i cisza i za jakiś czas znowu i tak w kółko.To jest jakiś standardowy dźwięk w tych motorach?bo miałem już różne auta diesle,benzyny i pierwszy raz słyszę takie dźwięki. Może coś zaczyna szwankować i trzeba wziąć się do roboty
Podpisuję się pod Tobą. Mam to samo odkąd kupiłem auto (czyli ponad dwa lata) i nie jedno krotnie już miałem o to zapytać aż do dzisiaj. Wiec pytamy co to jest za dzwięk?

przepraszam że ciagne ten temat ale to normalne że po przejechaniu 5 km nadal słychac to dogrzewnie silnika i szum uciekajacego powietrza na wysokosci tego elastycznego wezyka pod autem.wskażnik temperatury pokazuje już prawidłową temp.
-
shake
shake napisał(a):przepraszam że ciagne ten temat ale to normalne że po przejechaniu 5 km nadal słychac to dogrzewnie silnika i szum uciekajacego powietrza na wysokosci tego elastycznego wezyka pod autem.wskażnik temperatury pokazuje już prawidłową temp.
Tak to normalne, potrafi nawet dużo dłużej pracować, jak nie dymi, nie strzela a szumi to pozwól żyć urządzeniu, niech sobie pracuje
mądry napisał(a):shake napisał(a):przepraszam że ciagne ten temat ale to normalne że po przejechaniu 5 km nadal słychac to dogrzewnie silnika i szum uciekajacego powietrza na wysokosci tego elastycznego wezyka pod autem.wskażnik temperatury pokazuje już prawidłową temp.
Tak to normalne, potrafi nawet dużo dłużej pracować, jak nie dymi, nie strzela a szumi to pozwól żyć urządzeniu, niech sobie pracuje
Jeszcze przyjdą "chłodne" dni i będziesz za ten szum serdecznie dziękował, zwłaszcza jeśli masz wersję z programowaniem i ogrzewaniem wnętrza
- Od: 15 lip 2011, 19:09
- Auto: MAZDA 3 2.0 SkyENERGY 2014
była
Mazda 6 2.0 Diesel 121kM 2005
Hej wszystkim,
od jakiegoś czasu mam u siebie irytujący dźwięk w zakresie obrotów 1100-1500. Mianowicie stojąc na luzie bez wciśniętego sprzęgła, wciskając pedał gazu w tym zakresie pojawia się taki dźwięk, jakby gdzieś "drżała" poluzowana śruba (ten dźwięk tak mi się kojarzy)
. Powyżej 1600 obrotów tego dźwięku już nie ma. Drugie pytanie przy gwałtowniejszym dodaniu gazu i wchodzeniu na obroty powyżej 2 tys. kiedy odpuszczam gaz, pojawia się taki dźwięk jakby gdzieś powietrze uchodziło, tak jakby ktoś spuszczał powietrze z balonika :–) Pytanie do Was czy ktoś z Was spotkał się z czymś takim?
Pozdrawiam
Mirek
od jakiegoś czasu mam u siebie irytujący dźwięk w zakresie obrotów 1100-1500. Mianowicie stojąc na luzie bez wciśniętego sprzęgła, wciskając pedał gazu w tym zakresie pojawia się taki dźwięk, jakby gdzieś "drżała" poluzowana śruba (ten dźwięk tak mi się kojarzy)
Pozdrawiam
Mirek
- Od: 22 kwi 2011, 21:06
- Auto: Mazda 6[2003]–>Diesel(121KM)
majron napisał(a):Hej wszystkim,
od jakiegoś czasu mam u siebie irytujący dźwięk w zakresie obrotów 1100-1500. Mianowicie stojąc na luzie bez wciśniętego sprzęgła, wciskając pedał gazu w tym zakresie pojawia się taki dźwięk, jakby gdzieś "drżała" poluzowana śruba (ten dźwięk tak mi się kojarzy). Powyżej 1600 obrotów tego dźwięku już nie ma.
Takie metaliczne rzegotanie? Być może to sprzęgiełko w pompie vacum.
majron napisał(a):Drugie pytanie przy gwałtowniejszym dodaniu gazu i wchodzeniu na obroty powyżej 2 tys. kiedy odpuszczam gaz, pojawia się taki dźwięk jakby gdzieś powietrze uchodziło, tak jakby ktoś spuszczał powietrze z balonika :–) Pytanie do Was czy ktoś z Was spotkał się z czymś takim?
Podłączam się do pytania. To tak jakby silnikowi się "odbijało".
Witam wszystkich.
Podepnę się pod ten temat. Też problem z dziwnym dżwiękiem.
.M6 sport diesel 2004r136 km. Od jakiegoś czasu w moim samochodzie zacząłem słyszeć dziwny dżwięk.Ciężko Mi jest go zdefiniować, trochę przypomina klepanie zaworów ale jest nieregularny.(jakby chrobotanie). Ten hałas pojawia się tylko przy zimnym silniku( po ok 10 min jazdy zanika) przy ok 2000 obr. i wyżej przy energicznym dodaniu gazu ,lub (ale wtedy dużo słabiej) kiedy zawyżę bieg i wcisnę gaz jest to też słyszalne(tak pomiędzy 1100-1500obr) Przeszperałem forum, (kilka razy wcześniej już mi pomogło, min. z falującymi obrotami) i wszystko wskazywało na wtryski. (chociaż mechanik słysząc ten dżwięk nie zaliczył go do tych co wydają wtryski W sumie nie mógł zdefiniować z kabiny co to może być z kąd dochodzi). muszę dodać ze jest to słyszalne tylko podczas jazdy. Na postoju nic nie słychać.
Mimo wszystko wtryski zostały wyjęte i sprawdzone serwisie bosha. (wszystko z nimi w porządku) podkładki wymienione na nowe luzy zaworowe wyregulowane(wg wytycznych autodata cokolwiek to jest)-mój mechanik powiedział że na trzech zaworach były minimalne różnice ale mieesciłyy się w granicy błędu. W warsztacie przejrzał silnik i nic mu się w oczy nie rzuciło. Powiedział ze moga to być jakieś zaworki silnik bierze lewe powietrze ale nie jest to nic pewnego-i puki co jeżdzić)
Czy ktoś spotkał się już z takim problemem? Jak to naprawić? Z góry dzięki za jakąkolwiek pomoc.
Dodam jeszcze smok olejowy był sprawdzony przy kupnie samochodu dwa lata temu był czysty,
olej i filtry wymieniam regularnie co ok 5-5,5tyś mil.
Podepnę się pod ten temat. Też problem z dziwnym dżwiękiem.
.M6 sport diesel 2004r136 km. Od jakiegoś czasu w moim samochodzie zacząłem słyszeć dziwny dżwięk.Ciężko Mi jest go zdefiniować, trochę przypomina klepanie zaworów ale jest nieregularny.(jakby chrobotanie). Ten hałas pojawia się tylko przy zimnym silniku( po ok 10 min jazdy zanika) przy ok 2000 obr. i wyżej przy energicznym dodaniu gazu ,lub (ale wtedy dużo słabiej) kiedy zawyżę bieg i wcisnę gaz jest to też słyszalne(tak pomiędzy 1100-1500obr) Przeszperałem forum, (kilka razy wcześniej już mi pomogło, min. z falującymi obrotami) i wszystko wskazywało na wtryski. (chociaż mechanik słysząc ten dżwięk nie zaliczył go do tych co wydają wtryski W sumie nie mógł zdefiniować z kabiny co to może być z kąd dochodzi). muszę dodać ze jest to słyszalne tylko podczas jazdy. Na postoju nic nie słychać.
Mimo wszystko wtryski zostały wyjęte i sprawdzone serwisie bosha. (wszystko z nimi w porządku) podkładki wymienione na nowe luzy zaworowe wyregulowane(wg wytycznych autodata cokolwiek to jest)-mój mechanik powiedział że na trzech zaworach były minimalne różnice ale mieesciłyy się w granicy błędu. W warsztacie przejrzał silnik i nic mu się w oczy nie rzuciło. Powiedział ze moga to być jakieś zaworki silnik bierze lewe powietrze ale nie jest to nic pewnego-i puki co jeżdzić)
Czy ktoś spotkał się już z takim problemem? Jak to naprawić? Z góry dzięki za jakąkolwiek pomoc.
Dodam jeszcze smok olejowy był sprawdzony przy kupnie samochodu dwa lata temu był czysty,
olej i filtry wymieniam regularnie co ok 5-5,5tyś mil.
- Od: 28 paź 2009, 00:52
- Auto: Mazda 6 GH 2008 2.0 benzyna 147km
mądry napisał(a):skull napisał(a):Witam Kolegów,nie będę zakładał nowego wątku z dziwnym dźwiękiem dlatego pozwoliłem sobie podłączyć się ze swoją zapytajką;) Mazda 6 diesel 121 kucy 2004r przy otwartej masce gdy słucham silnika jest dziwny dźwięk powtarzający się cyklicznie coś jakby napełniało się pod ciśnieniem trwa to przez moment i cisza i za jakiś czas znowu i tak w kółko.To jest jakiś standardowy dźwięk w tych motorach?bo miałem już różne auta diesle,benzyny i pierwszy raz słyszę takie dźwięki. Może coś zaczyna szwankować i trzeba wziąć się do roboty
Podpisuję się pod Tobą. Mam to samo odkąd kupiłem auto (czyli ponad dwa lata) i nie jedno krotnie już miałem o to zapytać aż do dzisiaj. Wiec pytamy co to jest za dzwięk?
Witam.
Widzę, że jest nas więcej...u mnie identyczne objawy "dżwiękowe". Nie wiem jak u kolegów ale u mnie ten odgłos objawia się tylko w okresie jesienno-zimowo-wiosennym gdy temeperatura spada poniżej 10 stopni. W okresie letnim, gdy jest ciepło odgłosu powyższego nie słychać. To będzie mój drugi sezon zimowy, a ponieważ już robi się zimno więc moja Madzia znów zaczęła wydawać owe dżwięki. Z moich nasłuchwań to ten dżwięk dochodzi gdzieś na górze silnika po lewej stronie (okolice paska rozrządu)... Może ktoś przerabiał już ten temat to podpowiedziałby nam co to za "napełnianie pod ciśnieniem"... Chciałbym dodać, że nie mam Webasto więc to napewno nie jest z tym związane bo pojawiały się już takie diagnozy.
- Od: 20 lip 2010, 18:59
- Auto: Mazda 6 Hatchback 2002 r. 2,0 diesel 136KM
zimnyM napisał(a):Chciałbym dodać, że nie mam Webasto
Następny oświecony ...
Nie masz bo wymontowałeś? Jak nie wymontowałeś to masz!
Ludzie, nauczcie się czytać. Jak nie instrukcje to chociaż poradnik ...