Stukanie (stuki) w silniku
Dzięki Przemek, generalnie zrobiło się poważnie, bo jest możliwość, że poszła panewka (o ile dobrze usłyszałem). Jakby ktoś miał sugestie co i gdzie sprawdzać to chętnie przekaże moim specom. Tak czy siak auto zostało w warsztacie z diagnozą nie jeździć
będą silnik oglądać. ech...człowiek za późno staje się mądrzejszy 

-
q23
Witam, dzisiaj również zacząłem słyszeć dziwne, głośniejsze turkotanie z silnika. Generalnie mam wrażenie, że jest słyszalne na niższych obrotach, a przy przyspieszaniu jakoś tego nie słychać. Niepokoi mnie na dodatek to, że przy ostrym przyspieszaniu kopci jak smok – czarny dym 
Jutro jadę do warsztatu, dobrego znajomego ale pewnie macie jakieś sugestie? Z góry dzięki za pomoc
Jutro jadę do warsztatu, dobrego znajomego ale pewnie macie jakieś sugestie? Z góry dzięki za pomoc
- Od: 6 sty 2011, 22:05
- Auto: M6 Kombi, MZR-CD 2.0 (136KM)
]mi to na panewke nie wyglada ewidentnie slychac to z gory silnika zreszta gdy dol puka jest to inny dzwiek a co sie stalo nie bede strzelal ale na 90 procent to nie jest panewka
mechanika,zawieszenia, rozrzady diagnostyka komputerowa pomagam w zakupie samochodu (oceniam stan techniczny przed zakupem pomagam zbic cenne )crawley anglia west sussex 07521055674 wojtek
- Od: 7 paź 2010, 21:46
- Auto: mazda 6 2008 2.0
Oleju mi nie ubywa, przynajmniej nie zauważyłem jakiś istotnych ubytków.
Trochę oleju mam przy uszczelkach ale mechanik powiedział, że to są minimalne ubytki i wystarczy tylko wymienić uszczelki.
Natomiast co do stukania to powiedział, że podejrzewa wtryski. Ponadto rozmawiałem z poprzednim właścicielem samochodu i ponoć kiedyś miał podobnie i wystarczyło przeczyścić wtryski i problem znikł.
Zna ktoś jakiś dobry preparat, który by je przeczyścił?
Trochę oleju mam przy uszczelkach ale mechanik powiedział, że to są minimalne ubytki i wystarczy tylko wymienić uszczelki.
Natomiast co do stukania to powiedział, że podejrzewa wtryski. Ponadto rozmawiałem z poprzednim właścicielem samochodu i ponoć kiedyś miał podobnie i wystarczyło przeczyścić wtryski i problem znikł.
Zna ktoś jakiś dobry preparat, który by je przeczyścił?
Ja mialem taki sam stuk jak wymienilem a nie skalibrowalem wtryskow 
Sprzedam felgi 17'' nowe z m3////felgi 17'' z oponami czarny polysk////lapmy tyl m6 polift ///fotele m6 polift /// PW
- Od: 8 sty 2009, 15:38
- Auto: MOJA PIEKNA I BESTIA
Witam ponownie.
Kupiłem sobie 2 preparaty Forte do wtryskiwaczy. Tak jak mi udzielono wskazówek, wlałem połowę jednej butelki bezpośrednio do filtru paliwa (na maxa) a drugą butelkę do baku zapełnionego w mniej niż połowie.
Przejechałem jakieś 250 km na tym paliwie i niestety nie zauważyłem jakiejkolwiek różnicy – silnik dalej stukał jak stukał. Zalałem ponownie cały bak paliwa (na BP) i dolałem resztkę preparatu z tej pierwszej butelki. Po przejechaniu kolejnych 550 km stwierdzam, że silnik pracuje ciszej ale dalej nie jest to samo co wcześniej.
Nie wiem czy na razie przeczekać, czy jednak szukać wtryskiwaczy. Co radzicie?
Kupiłem sobie 2 preparaty Forte do wtryskiwaczy. Tak jak mi udzielono wskazówek, wlałem połowę jednej butelki bezpośrednio do filtru paliwa (na maxa) a drugą butelkę do baku zapełnionego w mniej niż połowie.
Przejechałem jakieś 250 km na tym paliwie i niestety nie zauważyłem jakiejkolwiek różnicy – silnik dalej stukał jak stukał. Zalałem ponownie cały bak paliwa (na BP) i dolałem resztkę preparatu z tej pierwszej butelki. Po przejechaniu kolejnych 550 km stwierdzam, że silnik pracuje ciszej ale dalej nie jest to samo co wcześniej.
Nie wiem czy na razie przeczekać, czy jednak szukać wtryskiwaczy. Co radzicie?
Szukac wtryskiwaczy , Forte zapobiega ....To tak jak z myciem zebow
myjesz rzadko bywasz u stomatologa , nie myjesz , wydasz fortune .... 
Serwis Mazdy Warszawa ( specjalizacja mazda nie mylić z autoryzacją :) ) http://www.autojaksa.com.pl Piaseczno ul. Sękocinska 19 ZAPRASZAMY
q23 napisał(a):Witam WasMazda 6 mojej żony zaczęła klekotać. Jutro jade do mechanika ale ponieważ czasami tu zaglądałem, to wiem, że nie zaszkodzi się Was poradzić. Nie znam sie na samochodach aby w nich grzebać, mam małą nerwówke w domu
, bo samochód będzie potrzebny a ostatnio wszystko się psuje. Podaje linki do 2 filmików, może ktoś na słuch coś doradzi. Mam też nadzieje, że podpiąłem się do odpowiedniego wątku.
Z góry dzięki,
pozdrawiam z Torunia.
http://www.youtube.com/watch?v=lLA8T245ZI0
http://www.youtube.com/watch?v=-DilKkVXQ98
Znam werdykt – to panewka i od dziś szukam silnika

dane auta:
Mazda 6 Hatchback
diesel 2,0 / 89 kW (czyli 121 KM?)
rocznik 2003
wszelką możliwą pomoc z Waszej strony przyjmę na PW lub email q23[małpa]go2.pl
Serdecznie pozdrawiam
Jakub
-
q23
Przyczyny sa dwie :
1. Brak cisnienia oleju ( zatkany smok )
2. Zle wykonana robota naprawy silnika ( gdy raz juz byl zatarty ) handlarze kupuja zatarte szostki od Turków za grosze , nie naprawią silnika poprawnie bo koszty spore i nici z zarobku na samochodzie , robią tak aby tylko nie stukal i do ludzi co jest dla mnie oszustwem – przydał by sie jakis paragraf w polskim prawie ....
2. Zle wykonana robota naprawy silnika ( gdy raz juz byl zatarty ) handlarze kupuja zatarte szostki od Turków za grosze , nie naprawią silnika poprawnie bo koszty spore i nici z zarobku na samochodzie , robią tak aby tylko nie stukal i do ludzi co jest dla mnie oszustwem – przydał by sie jakis paragraf w polskim prawie ....
Serwis Mazdy Warszawa ( specjalizacja mazda nie mylić z autoryzacją :) ) http://www.autojaksa.com.pl Piaseczno ul. Sękocinska 19 ZAPRASZAMY
Jaksa a rzuciłbyś że tak powiem uchem na to??
http://www.youtube.com/watch?v=IGLi-YEGf4A?
Tak mi właśnie klepie/stuka w silniku niemiło.
Problem szerzej opisałem w wątku:
viewtopic.php?f=90&t=53622&start=100.
Podejrzewam wtrysk. Pomóżcie proszę
http://www.youtube.com/watch?v=IGLi-YEGf4A?
Tak mi właśnie klepie/stuka w silniku niemiło.
Problem szerzej opisałem w wątku:
viewtopic.php?f=90&t=53622&start=100.
Podejrzewam wtrysk. Pomóżcie proszę
- Od: 17 lip 2007, 19:17
- Auto: Mazda 6 2.2 MZR-CD 163 km
2010r.
Mazda 6 2.0 MZR-CD 136 km 2003r.
Rzuciłem uchem ale sam wiesz ile wydaje dzwiekow diesel , laptopy maja kiepskie glosniki wiec duzo Ci nie napisze , uwazam ze musisz podjechac do kogos kto zna te motory , wtryski mozesz wyeliminowac gdy przejdzie kalibracja , reszte scenariusza znasz z tego forum . Jak juz wiesz silniki zacieraja sie , pekaja tłoki ,wały korbowe e.t.c. jedz do mazdy to chyba najlepsze rozwiazanie.
Jaksa napisał(a):Przyczyny sa dwie :
dzięki Jaksa za info, przekaze mechanikowi niech zerknie czy to zatkany smok czy spaprana pseudo naprawa.
Napisałem do Enduro w sprawie silnika, bo strach z allegro brać... chyba, że ktoś może polecić kogoś z allegro?
pozdrawiam
-
q23