kmink napisał(a):hehe, jak mówię co jest nie tak w aucie a nie ściemniam że gdzieś tam coś tam...
Robisz innym wodę z mózgu, a zarazem sobie reklamę. Ani razu nie widziałem w Twojej wypowiedzi chęci pomocy i rozwiązania problemu tak, aby tego filtra usuwać nie trzeba było. Na przykładzie paru osób tutaj widać, że usuwanie to ostateczność, gdy filtr został już kompletnie zapchany -- a zapchany został, bo zalano niewłaściwy olej smarujący, albo paliwo z traktora stojącego na podwórku.
kmink napisał(a):napisałem że chodzi o wymianę oleju! do silnika wchodzi w zaokrągleniu 5l oleju!!!! czyli jak wlejemy 3l oleju i 2l ropy to wyjdzie nam niej więcej taki sam stosunek jaki przy 8-10l mazi olejowej...
Pojęcie masz mizerne na temat tego co piszesz. Do tego nadal robisz ludziom wodę z mózgu!
kmink napisał(a):Już nie chce mi się opisywać przygód z ASO Mazdy i to różnymi, jak ludzi robią w balona, jacy tam fachowcy pracują itd. To że pracownik ASO coś powie nie znaczy ze mówi prawdę i nawet nie oznacza że wie o czym mówi...
To automatycznie oznacza, że Ty masz rację? Śmiechu warte.
kmink napisał(a):haha te auta w Niemczech w większości kupują panowie po 50ce do bujania się po mieście i żeby czasami wyskoczyć na wakacje
Tak, na taksówkach też jeżdżą panowie po 50-ce i przejeżdżają 300-400tkm.
Przestań szerzyć te swoje farmazony, bo się płakać chce, a żal pupę ściska.
kmink napisał(a):jak ktoś dużo jeździ to kupuje niemiecki dupowóz....więc nie pisz bajek że w przypadku tych aut 50tys rocznie to norma....
Zabawne, ciekawe dlaczego w niemczech Mazda6 była widokiem tak pospolitym jak u nas Passat i Gólf razem wzięte.
kmink napisał(a):2. myślisz ze na forum przesiadują wszyscy użytkownicy mazd? jest to tylko mały procent użytkowników, więc to że wśród 5% mazd w Polsce nikt nie wymieniał silnika nie oznacza że w żadnym z pozostałych 95% nie była przeprowadzana taka operacja...
Podaj przykład, a nie znowu farmazony wypisujesz. Wielokrotnie silniki były remontowane po rozbieganiu się silnika (co za tym idzie, zatarciu), wielu obwiniało za to DPF -- ale i auta bez DPF dotykało rozbieganie silnika -- była to głównie wina walniętego IC/Turbo a nie nadmiernej ilości ON w oleju. Nigdy też nie było przypadku, że silnik padł w wyniku słabego smarowania "mazią olejową", jak to starasz się wpierać. Przy takiej ilości wyprodukowanych aut musiałoby to wyjść na wierzch. Ale nie było takiego przypadku, więc przestań pieprzyć głupoty i robić ludziom wodę z mózgu!
kmink napisał(a):3. rozumiem, lepiej sobie wkręcać że jest super, że wymiana oleju co 30tys km jest ok
No nie jest, większość wymienia po 20k, a znam takich, co zmieniają z własnej nieprzymuszonej woli co 10-15 tkm. Tak, tak, i nie mają wcale DPFu.
kmink napisał(a):a 4l ropy zmieszane z 5ma litrami oleju nie wpływa negatywnie na silnik...
Jeszcze trochę tak pociągniesz, to w końcu stanie się faktem. Napieraj!
kmink napisał(a):i że mazda nie rdzewieje i jest najlepszym samochodem na świecie
Masz jakąś schizę na punkcie tej rdzy... wątek na ten temat znajduje się w innym miejscu.
kmink napisał(a):haha co chwile wypisujecie kiedy to się włączyło wypalanie i ile trwało...
Dzielimy się wiedzą z tymi, którzy mają problem i próbują na własną rękę diagnozować usterkę. Za trudne to dla ciebie do ogarnięcia tylko musisz pod to podciągać jakieś swoje chore teorie? W sumie nie ma się co dziwić, reklama dźwignią handlu!
kmink napisał(a):to że Ty nie sprawdzasz tego maniakalnie nie oznacza że inni tego nie robią, nie jesteś dla mnie żadnym wyznacznikiem w tej kwestii...
Właśnie widzę, że strasznie wybiórczo podchodzisz do wszystkiego.
kmink napisał(a):co do DPFów to je wymieniam i usuwam, więc jest mi bez różnicy co robię bo w pewnych sytuacjach lepiej jest wywalić filtr a w innych go wymienić...
Nie, jedynym wyjściem powinna być naprawa silnika, a następnie jeśli to rzeczywiście konieczne wymiana filtra. Jego usuwanie jest strzelaniem sobie i innym ludziom w stopę.
kmink napisał(a):weź sie ode mnie odwal bo sie czepiasz nic więcej,
Odwalę się dopiero, jak przestaniesz wypisywać farmazony i robić ludziom wodę z mózgu.
jarku007 napisał(a):no , bo jak auto rok stoi pod chmurką na placu po dzwonie , to po naprawie mogą różne "kwiatki" się pokazać
BTW właśnie w ASO Auto2000 u Sójki stoi na placu M5 po dachowaniu, już chyba drugi miesiąc.