Leoo napisał(a):Morda napisał(a):Obawiam się, że to napinacz
Sprawdź łożysko sprężarki klimatyzacji.
Aktualizując, łożysko sprężarki klimatyzacji to był dobry trop – zdjąłem pasek i okazało się, że jak ręką kręcę kołem sprężarki to ma wyraźne bicie. Stwierdziłem, że spróbuję z łożyskiem, mój kompresor klimatyzacji to Panasonic H12A1AE4DC z łożysko nsk 32BD45 (ok 60 zł).
Niestety nie zdjąłem samego koła pasowe sprężarki, a od razu kupiłem łożysko i przy próbie wymiany jak już wyjąłem koło pasowe okazało się, że:
a) łożysko jest "zabite" drobne dodatkowe zagięcia żeby nie wypadło, czyli jak niedemontowalne
b) i bicie wydaje się pochodzić z koła, a nie z samego łożyska – kręciłem z palcami w łożysku wyraźnie wyczuwalne były szarpnięcia na boki.
Informacyjnie koło można wyjąć popuszczając 4 śruby na których jest przymocowana sprężarka i przesuwając ją do osi samochodu, bo inaczej sanki blokują.
Podjąłem próbę zakupienia koła pasowego sprężarki ew. całego sprzęgła jednak chyba ze względu na moją nieumiejętność poruszania się w temacie nie udało mi się takiego znaleźć, stanęło na tym że kupuję używaną sprężarkę, bo ceny zaczynają się od ok. 150 zł i przełożę sobie koło lub całe sprzęgło.