Czy ktoś z szacownego grona ekspertów (bez uszczypliwości) ma jakieś sugestie w tej kwestii? (Tylko, błagam, bez skrajnych opinii typu: "Witamy w gronie użytkowników Szóstek – diesli").
Niepokojący dźwięk po zgaszeniu silnika
Strona 1 z 1
Sprowadziłem niedawno (z Francji) Mazdę 6 MZR CD (rocznik 2004, 70tys. przebiegu – wg książki przeglądów). Niewiele nim przejechałem, więc nic mnie jeszcze nie zaskoczyło. (Pomijając taki drobiazg, że póki w baku było "tamtejsze" paliwo, samochód palił "na dotyk", a po zatankowaniu Vervy pali... powiedzmy, że normalnie). Jednak niepokoi mnie pewien objaw: po zgaszeniu silnika, przez jakieś 2-3 sekundy, słyszalny jest odgłos, jakby... mielienia zacierającego się łożyska(?) Sam nie wiem... Nie zdarza się to za każdym razem, ale często.
Czy ktoś z szacownego grona ekspertów (bez uszczypliwości) ma jakieś sugestie w tej kwestii? (Tylko, błagam, bez skrajnych opinii typu: "Witamy w gronie użytkowników Szóstek – diesli").
- Od: 2 kwi 2008, 19:11
- Auto: Mazda 6 MZR CD
A czy przypadkiem nie jest to odgłos w obrębie dolotu – tam gdzie jest przepustnica. Bo tak to ma chyba każda "6" – ja mam benzynkę i po zgaszeniu przez parę sekund jeszcze przepustnica mi skrzeczy.
Liczy się bezpieczeństwo – a im więcej KM tym bezpieczniej
Teraz niestety troche mniej :–(
www.goldwinggl1800.blogspot.com
www.goldwinggl1800.blogspot.com
- Od: 24 lut 2006, 20:01
- Auto: Lancer 2.0 '04 AT
@Karwoś: Być może... (Moja wiedza o współczesnych silnikach jest pewnie mizerna, gdyż przez ostatnie 12 lat użytkowałem Xedosa
)
@Mateusz L: Nie wiem jak poprzedni użytkownik, ja zwlekam.
@martinpl: Czy mógłbyś rozwinąć tę myśl? Znaczy powinienem się niepokoić, czy wszystko o.k.?
@Mateusz L: Nie wiem jak poprzedni użytkownik, ja zwlekam.
@martinpl: Czy mógłbyś rozwinąć tę myśl? Znaczy powinienem się niepokoić, czy wszystko o.k.?
Tak ma być ....Znaczy powinienem się niepokoić, czy wszystko o.k.?
Serwis Mazdy Warszawa ( specjalizacja mazda nie mylić z autoryzacją :) ) http://www.autojaksa.com.pl Piaseczno ul. Sękocinska 19 ZAPRASZAMY
Dzięki. Swoją drogą, ten motor wydaje mnóstwo dźwięków...
Gdy dawno temu przyprowadziłem Xedosa, pewien starszawy rzeczoznawca – zbyt wysoko wycenili samochód w US, więc poprosiłem o opinię – nachylił ucho nad silnikiem, a na jego twarzy pojawił się błogi uśmiech...
Gdy dawno temu przyprowadziłem Xedosa, pewien starszawy rzeczoznawca – zbyt wysoko wycenili samochód w US, więc poprosiłem o opinię – nachylił ucho nad silnikiem, a na jego twarzy pojawił się błogi uśmiech...
Taka jego urodaOl' Queboocha napisał(a):Swoją drogą, ten motor wydaje mnóstwo dźwięków
Serwis Mazdy Warszawa ( specjalizacja mazda nie mylić z autoryzacją :) ) http://www.autojaksa.com.pl Piaseczno ul. Sękocinska 19 ZAPRASZAMY
Nie wiem, czy to nadal ten sam temat, ale:
1) po wyłączeniu stacyjki i pozostawieniu świateł pozycyjnych słychać wyraźne buczenie (jakby "zawodzenie"?) z okolic alternatora i (jednocześnie lub naprzemian z puszki z bezpiecznikami);
2) również podczas jazdy z włączonymi światłami ten dźwięk jest słyszalny (po wyłączeniu ustaje)
3) zaobserwowałem "falowanie" strumienia światła z prawego reflektora.
Jakieś zwarcie...?
1) po wyłączeniu stacyjki i pozostawieniu świateł pozycyjnych słychać wyraźne buczenie (jakby "zawodzenie"?) z okolic alternatora i (jednocześnie lub naprzemian z puszki z bezpiecznikami);
2) również podczas jazdy z włączonymi światłami ten dźwięk jest słyszalny (po wyłączeniu ustaje)
3) zaobserwowałem "falowanie" strumienia światła z prawego reflektora.
Jakieś zwarcie...?
- Od: 7 paź 2007, 12:20
- Auto: M6 GH 2008r. 2,0 klekot 168KM
Strona 1 z 1